REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina šteje mrtve: Namestnica obrambnega ministra vztraja proti spodbujanju evforije zaradi lažnih vojaških uspehov

Ukrajina šteje mrtve: Namestnica obrambnega ministra vztraja proti spodbujanju evforije zaradi lažnih vojaških uspehov»Imamo pravico vprašati oblast, zakaj imamo na sto tisoče ranjenih in mrtvih? Kaj ste naredili, da bi jim rešili življenja?«, je na svojem YouTube kanalu upokojeni ukrajinski general Krivonos izzval oblast pod taktirko Volodimirja Zelenskega. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zdi se, da se je vsaj del ukrajinskega vodstva začelo trezniti, ker se mu svita, da ni nobene koristi od lažnih hvalnic o uspehih ukrajinskih sil na fronti, saj bo ljudstvo na koncu vendarle izvedelo pravo resnico.

Zaradi tega je namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Anna Malyar kritizirala tiste blogerje in novinarje, ki preuranjeno govorijo o zmagah ukrajinske vojske.

Velike izgube ne prinašajo uspehov ukrajinski vojski: po besedah namestnice ukrajinskega obrambnega ministra Anne Malyar Ukrajinci ne bi smeli spodbujati pobožnih želja in prezgodaj proslavljati zmag ukrajinskih oboroženih sil. Pozvala je tudi medije in blogerje, naj objavljajo izključno uradne informacije organov oblasti Ukrajine, saj lahko Rusija te podatke uporabi proti Kijevu.
»Tako vi kot jaz sama nenehno spremljamo proslavljanje zmage, ko se začne val na socialnih omrežjih po tem, ko nekdo - tako kot ta to vidi - objavi, da so (ukrajinske sile) skoraj povsod zmagale, potem pa se vse skupaj sprevrže v neizpolnjena pričakovanja. Tega ni vredno početi,« je poudarila Malyarova. Vir: Zajem zaslona

Medtem je nekdanji namestnik zavezništva za nacionalno varnost in obrambo general Serhiy Krivonos ostro kritiziral vojaški in državni vrh v Kijevu zaradi velikega števila žrtev.

»Imamo pravico vprašati oblast, zakaj imamo na sto tisoče ranjenih in mrtvih? Kaj ste naredili, da bi jim rešili življenja?«, je na svojem YouTube kanalu general Krivonos izzval oblast pod taktirko Volodimirja Zelenskega.

Upokojeni ukrajinski general je prepričan, da bo čedalje več državljanov Ukrajine spraševalo vodstvo države, zakaj je umrlo in na frontni črti še vedno vsak dan umira grozljivo veliko število vojakov.

Konec avgusta je na družbena omrežja pricurljal dokument, ki ga je podpisal vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil general Valerij Zalužni (Valerii Zaluzhnyi).

Iz zadevnega dokumenta izhaja, da je bilo v začetku julija 2022 ubitih 76.640 ukrajinskih vojakov, 42.704 pa ranjenih. Takrat je bilo ujetih 7244 ukrajinskih vojakov, 2816 pa jih je bilo pogrešanih.

V dokumentu se poudarja, da gre zgolj za izgube ukrajinske vojske, o drugih mrtvih in ranjenih pa ni niti besede.

4. avgusta se je na družbenih omrežjih pojavil še en dokument, ki naj bi ga general Valerij Zalužni spisal za ukrajinskega predsednika Zelenskega.

Znova: En od topniških izstrelkov, ki so jih včeraj izstrelili Ukrajinci, je zadel streho jedrskega reaktorja v Zaporožju. K sreči hujših posledic ni bilo. Kot je potrdil vodja mestne uprave Energodarja Aleksandar Volga, ena granata ne more povzročiti katastrofe v reaktorju, ampak če isto tarčo zadene več granat in raket, lahko pride do katastrofe.

Po besedah vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil ​​je resnično število ranjenih in mrtvih 191.000.

Pri 80 odstotkih tega števila je šlo za rezerviste.

Ameriški inštitut za preučevanje vojne je v zadnji analizi ocenil, da ukrajinski protinapad na jugu države ne more prinesti pomembnih uspehov.

Edino, kar lahko Ukrajinci zdaj otežijo ruskim silam, je dobava orožja in vojaške opreme.

Zato je cilj ukrajinskih sil blokirati ali uničiti logistične oskrbovalne poti ruskih enot na južni fronti…

V ZAPOR zaradi REFERENDUMA: Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk (Iryna Vereshchuk) je državljanom Ukrajine, ki živijo na ozemlju območij pod rusko okupacijo, zagrozila, naj ne gredo na referendume o odcepitvi, ker jim Kijev zaradi tega delikta lahko sodi in jih obsodi na 12 let zapora. Poleg tega jim bo zaplenjeno tudi premoženje.

Namestnica obrambnega ministra Anna Malyar je v oddaji državne televizije komentirala ofenzivo oboroženih sil Ukrajine v različnih smereh.

Opozorila je, da je frontna črta v Ukrajini dolga 2500 kilometrov.

Od tega so aktivne sovražnosti v pasu, ki meri 1300 kilometrov.

»Na celotni fronti imamo obrambno delovanje, ki predvideva nabor akcij, tako ofenzivnih kot defenzivnih,« je dejala Malyarova.

»Najbolj aktivne akcije potekajo v smeri Donecka, zato Rusom ni uspelo zavzeti regije Doneck v roku, ki ga je določil Putin in so ruske sile zato okrepile napade,« je dejala Malyarova.

Opozorila je tudi, da je treba razumeti, da vojna poteka v samosvoji dinamiki, kar pomeni, da na nekaterih območjih ukrajinske oborožene sile napredujejo, na drugih pa poskušajo obdržati linijo, ko bijejo hude bitke z napadalci.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek