REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tretjerazredni: Ocena nemškega kanclerja znova strmoglavila

Tretjerazredni: Ocena nemškega kanclerja znova strmoglavilaOlaf Scholz

Ocena nemškega kanclerja Olafa Scholza je dosegla najnižjo oceno, odkar je decembra lani prevzel položaj.

Le 25 odstotkov javnosti je zadovoljnih z delom, ki ga opravlja, razkriva raziskava, ki jo je v nedeljo objavil Bild.

»Ne deluje« je tako za Scholza kot za »semaforsko« koalicijsko vlado ocenil tabloid, ko je objavil rezultate ankete, ki jo je izvedel nemški raziskovalni inštitut INSA.

Če bi bile volitve zdaj, bi Scholz z 18 odstotki glasov končal šele na tretjem mestu.

Če bi bile volitve zdaj, bi Scholz z 18 odstotki glasov končal šele na tretjem mestu.

Gospodarski minister Robert Habeck iz Zelenih in Friedrich Merz, ki vodi opozicijsko Krščansko-demokratsko unijo (CDU), sta trenutno bolj priljubljena, podpirata ju 25 odstotkov oziroma 19 odstotkov, kaže anketa.

Številke za »semaforsko koalicijo«, ki združuje Socialdemokratsko stranko (SPD), Svobodno demokratsko stranko (FDP) in Zelene, so bile podobno slabe kot tiste za Scholza.

Karikatura sttranke SPD - na dnu morja...
Karikatura HS19: "Jaz sem lahko kancler!" "Olaf, n že znova!"  "Ali nimamo nobenih drugih problemov?" Na tabli poleg potopljene SDS napis "Ankete".

Samo 27 odstotkov jih je anketarjem povedalo, da so zadovoljni z vlado, medtem ko jih je 65 odstotkov izjavilo, da imajo negativno mnenje o njenih odločitvah.

Scholzove ocene vztrajno padajo, odkar je pred osmimi meseci postal kancler, poroča Bild.

Marca, ko se je konflikt v Ukrajini – v katerem se je nemška vlada postavila na stran Kijeva, ga oskrbovala z orožjem in uvedla ostre sankcije proti Moskvi – ravno začel, ga je podpiralo še 46 odstotkov ljudi, aprila pa je število padlo na 38 odstotkov.

Samo 27 odstotkov jih je anketarjem povedalo, da so zadovoljni z vlado, medtem ko jih je 65 odstotkov izjavilo, da imajo negativno mnenje o njenih odločitvah.

Gospodarske težave, ki jih je povzročila pandemija covida-19, so še poslabšale zahodne omejitve za Moskvo in posledično zmanjšanje dobav ruskega plina v EU.

Čeprav je Nemčija največje evropsko gospodarstvo, je močno prizadeta zaradi naraščajoče cene plina, saj se to zimo sooča s tveganjem pomanjkanja energije.

V nedeljo je predsednik nemške centralne banke opozoril, da je »v jesenskih mesecih možna celo 10-odstotna inflacija«, česar v državi ni bilo že več kot 70 let.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek