REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mikrobiolog odkril, kako so ruski vojaki v Ukrajini umirali zaradi ukrajinskega botulina

Mikrobiolog odkril, kako so ruski vojaki v Ukrajini umirali zaradi ukrajinskega botulinaGranate Butolina

Ruski vojaki v Ukrajini so bili hospitalizirani zaradi hude zastrupitve s kemikalijami je sporočila Rusija.

Več ruskih vojakov, ki sodelujejo v vojaški operaciji v Ukrajini, so hospitalizirali zaradi hude zastrupitve s kemikalijami, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

V vzorcih vojakov so odkrili sledi botulinskega toksina tipa B, ki je "organski strup umetnega izvora", je sporočilo ministrstvo, ki Kijev obtožuje "kemičnega terorizma".

Ruski vojaki so bili "hospitalizirani z znaki hude zastrupitve", potem ko so bili 31. julija nameščeni blizu vasi Vasiljevka v regiji Zaporožje, piše v izjavi.

Petnajst ruskih vojakov naj bi umrlo.

Zahodni komentatorji se norčujejo, da so ruski vojaki verjetno jedli prestare konzerve, kjer se ta strup lahko pojavi, ukrajinski partizani pa so se New York Timesu pohvalili, da so oni odgovorni za ta in še en napad.

V Rusiji za napad obtožujejo Ukrajino.

"Režim Zelenskega je odobril teroristične napade z uporabo strupenih snovi proti ruskemu osebju in civilistom" po nizu vojaških porazov v Donbasu in na drugih območjih, navaja ministrstvo.

Moskva namerava laboratorijske teste vojakov poslati Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Botulinski toksin, pogosto imenovan »čudežni strup«, je ena najbolj strupenih bioloških snovi, ki jih znanost pozna.

Botulinski toksin, pogosto imenovan »čudežni strup«, je ena najbolj strupenih bioloških snovi, ki jih znanost pozna.

Proizvaja ga bakterija Clostridium botulinum in blokira sproščanje nevrotransmiterja acetilholina, kar povzroča paralizo mišic.

Botulinski toksin tipa A se v zadnjih desetletjih uporablja v medicini v majhnih odmerkih, zlasti za zdravljenje motenj, za katere je značilno prekomerno gibanje mišic.

V kozmetiki pa je v majhnih količinah znan tudi pod skrajšanim imenom botoks.

Vendar ta toksin predstavlja veliko nevarnost kot biološko orožje zaradi enostavne proizvodnje in distribucije ter visoke stopnje smrtnosti zaradi zastrupitve.

Okrevanje je možno šele po dolgotrajni intenzivni negi.

Ruski mikrobiolog je medtem odkril, kako so ruski vojaki umirali zaradi tega strupa, ki ga je uporabila Ukrajina.

Nekdanji član komisije OZN za biologijo in kemično orožje, Igor Nikulin je pojasnil da ta »toksin prodire v pljuča, na splošno vpliva na sluznico – oči, nos, pljuča, in povzroča težko zastrupitev, pogosto smrtonosno, smrtonosna doza pa je zelo mala, vsega nekaj miligramov. Prekinjen je metabolizem kisika, blokiran je acetilholin in človek umre zaradi zadušitve, zaradi pomanjkanja kisika,« odkriva Nikulin.

Dodal je, da je „botulinum toksin“ bil in morda in ostal tudi v skladiščih ameriške vojske, ki je imela celo bombe, napolnjene s to snovjo.

Takšne bi se lahko uporabile tudi v regiji Zaporožja.

Poleg tega strokovnjak ni izključil, da bi Ukrajina lahko razpršila to snov s pomočjo dronov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek