REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi predsednik Kolumbije se je izvil iz primeža ZDA: Vrača ukradeno podjetje - Venezueli!

Novi predsednik Kolumbije se je izvil iz primeža ZDA: Vrača ukradeno podjetje - Venezueli!Monómeros, venezuelski državni proizvajalec agrokemikalij s sedežem v Kolumbiji, je bil vpleten v škandal zaradi slabega upravljanja, potem ko je bil »predan« trdi liniji venezuelske opozicije pod taktirko ameriške marionete - Juana Guaidója. Vir: @monomerossa / Facebook, zajem zaslona

Še nedolgo tega je bila Kolumbija prva država v fronti tistih, ki jih je proti vodstvu Venezuele nahujskala ameriška administracija.

Toda potem, ko je na oblast v Kolumbiji prišel nov predsednik levičarskih nazorov - se je vse spremenilo.

Svetovalec novoizvoljenega predsednika Gustava Petra se odkrito posmehuje upravljanju venezuelskega podjetja Monómerosa s strani Juana Guaidója, ki ga je Washington v času predsednikovanja Donalda Trumpa priznal za »zakonitega predsednika« Venezuele navkljub dejstvu, da ni zmagal na volitvah.

Kot takšnega ga je prepoznala tudi nekdanja vlada Marjana Šarca, ki jo ni motilo, da Guaidó za predsednika Venezuele nikoli ni bil izvoljen na volitvah.

Svetovalec novega predsednika Kolumbije pa je sedaj dejal, da se je nemogoče pogajati z »duhovi, ki ne obstajajo.«

S tem je meril na dejstvo, da Guaidó de facto ni predsednik Venezuele.

Agrokemično podjetje Monómeros je namreč v težavah, gre za hčerinsko podjetje venezuelske državne družbe Pequiven, ki bi se lahko že zelo kmalu vrnilo pod nadzor Venezuele, je v torek za lokalni radio povedal novoizvoljeni kolumbijski predsednik Gustavo Petro.

Proizvajalec kmetijskih kemikalij s sedežem v Kolumbiji velja za drugo najpomembnejše premoženje Venezuele v tuji lasti. Maja 2019 je podjetje po nareku Bele hiše prišlo v roke venezuelske opozicijske trde linije skupaj s številnim drugim premoženjem Venezuele na tujem, potem ko so Washington in njegovi zavezniki priznali Juana Guaidója kot »začasnega venezuelskega predsednika« v okviru prizadevanj za odstavitev vlade Nicolása Madura.

Toda odkar je bil izročen opoziciji, so Monómeros pestili škandali in korupcija, kar je resno vplivalo na produktivnost podjetja in povzročilo nadaljnje težave kolumbijskim podeželskim proizvajalcem.

Kolumbijski senator Luis Fernando Velasco Chaves, član Petrove tranzicijske ekipe, ki upravlja z dokumentacijo predsedniškega urada, je po torkovem srečanju z uradniki vlade odhajajočega predsednika Kolumbije Ivana Duqueja ponovil zaskrbljenost glede upravljanja venezuelskega podjetja.

»Zelo me skrbi, da je Monómeros še vedno v rokah Guaidója. Monómeros v rokah Guaidója je bila čista katastrofa, vse je izginilo,« je opozoril tudi kongresnik Cesar Lorduy.

»Treba je opozoriti in pojasniti, da je Monómeros podjetje, ki je v 100-odstotni lasti venezuelske države,« je dodal kongresnik Lorduy.

Senator Luis Fernando Velasco Chaves se je prav tako s kančkom cinizma ozrl na Guaidójevo upravljanje z Monómeroso, rekoč, da se prihodnja vlada Kolumbije o usodi podjetja ne bo pogajala z »duhom« - samooklicanim začasnim predsednikom Venezuele, Guaidójem.

Agrokemično podjetje, ki ima dva glavna obrata, je igralo pomembno vlogo v kolumbijski prehranjevalni verigi, saj je pred tem dobavljalo skoraj polovico gnojil in 70 odstotkov kmetijskih kemikalij, ki se uporabljajo pri proizvodnji kave, krompirja in palmovega olja, trdijo lokalni viri.

Slabo upravljanje in notranji spopadi venezuelske opozicije so sčasoma pripeljali do tega, da je nadzor nad Monómeroso prevzel kolumbijski nadzornik korporacij.

Guaido z pripadnikoma kolumbijske mafije
Objem: Guaidó s pripadnikoma kolumbijske mafije. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Kolumbijska zakonodaja nadzornemu organu podjetja dovoljuje, da uporabi takšen postopek, ko je podjetje v kritičnem »sodnem, računovodskem, gospodarskem ali upravnem« položaju.

Madurova vlada je prevzem podjetja s strani venezuelskih lakajev ZDA označila za »očitno krajo« premoženja Venezuele in zahtevala, da se Monómeros vrne njegovemu zakonitemu lastniku, državnemu petrokemičnemu podjetju Pequiven.

Maduro je dejal, da je Venezuela izvajala »stalno diplomatsko, politično in pravno dejavnost« za vrnitev premoženja države, njegova vlada pa je vrnitev v tujini zaseženega premoženja postavila kot pogoj za vrnitev k pogovorom z opozicijo.

»Podjetje je na koncu praktično zaprlo svoje dejavnosti in izgubilo trg, ki ga je imelo v Kolumbiji,« je dejal novoizvoljeni kolumbijski predsednik Gustavo Petra v nedavnem intervjuju.

Petro, ki se je zavezal k ponovni vzpostavitvi diplomatskih in gospodarskih vezi med Kolumbijo in Venezuelo, prevzame položaj avgusta.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek