REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nancy Pelosi pred potjo na Tajvan, zlovešča objava kitajske vojske napovedala: »Pripravite se na vojno!«

Nancy Pelosi pred potjo na Tajvan, zlovešča objava kitajske vojske napovedala: »Pripravite se na vojno!«Kitajske protiladijske rakete in vojaki ter tanki ameriških marincev. ZDA se pripravljajo za obkoljevanje Kitajske. Vir: Twitter, zajem zaslona

Nekateri ameriški novinarji so iz dobro obveščenih virov izvedeli, da bo predsednica predstavniškega doma ZDA vendarle obiskala Tajvan, čemur Kitajska močno nasprotuje.

Situacija se res hitro zaostruje: diplomatski viri v Washingtonu namreč potrjujejo obisk Nancy Pelosi na Tajvanu naslednji teden.

To je na svojem Twitter računu objavil kolumnist Washington Posta Josh Rogin.

Trdi, da bo Pelosijeva Tajvan obiskala v začetku svoje azijske turneje, če bo res vztrajala pri obisku Tajpeja.

Kitajska stran se je odzvala na to informacijo in izrazila upanje, da bodo vse države spoštovale suverenost Ljudske republike Kitajske in da se »določena država« (ZDA) »ne bo igrala z ognjem.«

Kitajska je na delu ozemlja, ki je najbližje Tajvanu nenadoma začela s strelskimi manevri.

In na obalo poslala veliko število oklepnikov.

Na Tajvanu pa so medtem pričeli s protiamfibijskimi manevri.

Na kitajskih družbenih omrežjih so se kmalu pojavili pozivi, da naj Kitajska sestreli njeno letalo in po potrebi še ameriške lovce, če bodo v spremstvu.

Kmalu zatem se je na priljubljenem kitajskem omrežju Weibo pojavila zlovešča objava, ki je hitro pridobila preko 300.000 ogledov.

Objava 80. skupine armade kitajske vojske o »pripravah na vojno« je v petek na družbenem omrežju Weibo izzvala pravi vihar.

Do nje je prišlo v času, ko je Peking posvaril Belo hišo pred provokacijami glede Tajvana.

Morda pa je bila mišljena čisto drugače – in se nanaša na prihajajočo obletnico Ljudske osvobodilne vojske (PLA) ter na del govora predsednika Xi Jinpinga, poroča državni časopis Global Times.

Sporočilo, ki vsebuje samo dva znaka v mandarinščini, je bilo v petek objavljeno na spletni strani Weibo 80. skupine armade PLA s sedežem v Weifangu v provinci Shandong.

Hitro je ustvarilo več kot 300.000 pozitivnih odzivov in skoraj 20.000 komentarjev.

Besedno zvezo bi lahko prevedli kot »pripravite se na vojno« ali »pripravljeni na boj«, vendar je Global Times dejal, da se pravilen prevod glasi: »Priprava na vojno!«

Kitajski predsednik Xi Jinping je pred tem dejal, da lahko le tisti, ki so se sposobni boriti, preprečijo začetek bitke, in samo tistim, ki so pripravljeni na vojno, se vanjo ni treba zaplesti, piše v angleški izdaji časnika People's Daily, uradnega časopisa vladajoče Komunistične partije Kitajske.

Armada 80. skupine je v komentarju zagotovila dodaten kontekst in opozorila, da »moramo imeti v mislih temeljno odgovornost priprave na vojno in napad na poti močne vojske.«

SCMP - karikatura odnosov ZDA do Tajvana
Karikatura, ki nazorno kaže odnos Kitajske in ZDA do Tajvana. Vir: Zajem zaslona, SCMP

1. avgusta bo namreč obeležena 95. obletnica ustanovitve PLA.

»Kdor se igra z ognjem, bo zaradi njega poginil. Upamo, da jeo ZDA glede tega vse jasno,« je Xi opozoril Bidna, glede na kitajsko branje klica.

Kitajska vojska se zavzeto pripravlja na praznovanje.

Vendar pa objava na omrežju Weibo prihaja le dan po telefonskem pogovoru med Xi Jinpingom in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, v katerem je kitajski voditelj poslal zelo ostro sporočilo ZDA.

»Kdor se igra z ognjem, bo zaradi njega poginil. Upamo, da je ZDA glede tega vse jasno,« je Xi Jinping opozoril Bidna, glede na kitajsko branje pogovora med voditeljema.

Peking odločno nasprotuje kakršnemu koli tajvanskemu separatizmu, je dodal Xi Jinping.

Čeprav Biden vztraja, da se politika ZDA glede otoka ni spremenila, ni zanikal govoric, da namerava predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi (demokratka iz Kalifornije) avgusta obiskati Tajvan.

Pentagon je domnevno razvil »načrt ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih« za pošiljanje dodatnih ladij in bojnih letal v regijo zaradi njenega obiska.

Nato je Kitajska zagrozila Združenim državam z »neznosnimi posledicami«, če se bo obisk izpeljal, pri čemer so šli nekateri kitajski strokovnjaki tako daleč, da so zagovarjali celo napad na Tajvan v odgovor na takšno ameriško »provokacijo.«

Peking uradno šteje Tajvan za otoško Kitajsko in suvereno ozemlje Kitajske, ki bo v ustreznem času ponovno vključeno v matično državo.

Kitajska armada. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tajvan (tedaj Formoza) je bil pod nadzorom nacionalističnega Kuomintanga, ki je s pomočjo ZDA zapustil celino, potem ko je leta 1949 na Kitajskem izgubil državljansko vojno proti PLA.

ZDA so šele v sedemdesetih letih pristale na politiko ene Kitajske.

V času predsednika Richarda Nixona so ZDA od leta 1978 pričele Ljudsko republiko Kitajsko priznavati kot »pravo Kitajsko.«

Toda Združene države Amerike v zadnjem času in pod taktirko ameriškega predsednika Joeja Bidna od politike Pekinga glede ene Kitajske vedno bolj - odstopajo…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek