REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Klovn odhaja«: glavni Putinov zaveznik se je posmehnil odstopljenemu premierju Johnsonu

»Klovn odhaja«: glavni Putinov zaveznik se je posmehnil odstopljenemu premierju JohnsonuBoris Johnson in EU

Boris Johnson je »klovn« in je osebno odgovoren za obstreljevanje ruskih mest, je zatrdil največji zaveznik predsednika Ruske federacije Vjačeslav Volodin, potem ko je britanski premier v četrtek odstopil s položaja vodje torijcev.

Kljub vsem njegovim poskusom in naporom, mu ni uspelo preživeti.

»Klovn odhaja,« je zapisal govornik državne Dume na svojem kanalu na Telegramu in delil veselo novico, da bo Johnson odstopil tudi s položaja premierja, ko bodo britanski konservativci za to mesto našli njegovega naslednika.

»Kljub vsem njegovim poskusom in naporom, mu ni uspelo preživeti,« je dejal Volodin.

Govornik Dume je nato namignil, da je bil Johnson »tesen prijatelj in pokrovitelj« ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

In da je »stal za obstreljevanjem mirnih ruskih mest«, kot sta Belgorod in Kursk.

Konec zavezništva: Johnson in Zelenski. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Britanski državljani bi to morali vedeti,« je zapisal Volodin in zatrdil, da je Johnson »eden glavnih ideologov« vojne proti Rusiji, ki zagovarja boj proti Rusom »do zadnjega Ukrajinca

Volodin je zaključil z besedami, da bi morali drugi evropski voditelji upoštevati, »do česa lahko takšne politike vodijo.«

Boris Johnson je bil sicer res eden najglasnejših zaveznikov režima v Kijevu, odkar je Moskva konec februarja začela vojaško kampanjo proti Ukrajini.

Pod Johnsonom je Združeno kraljestvo postalo eden od vodilnih dobaviteljev orožja Ukrajini in je državi obljubilo skoraj 2,3 milijarde funtov vojaške pomoči.

Johnson in Janša  Vir: Twitter
Politična klovna: Najprej je odšel eden, nato še drugi... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Johnson je bil tudi eden prvih svetovnih voditeljev, ki je aprila obiskal Kijev, ukrajinski predsednik Zelenski pa je britanskega premierja označil za »velikega prijatelja Ukrajine.«

Zelenski je že izrazil nezadovoljstvo zaradi odhoda Johnsona.

Johnson je v četrtek podal odstop, potem ko je zaradi nestrinjanja s premierjem odstopilo več kot 50 visokih vladnih uradnikov, vključno s sekretarji in ministri.

Leta 2019 je bil imenovan za predsednika vlade, prejšnji mesec pa je preživel glasovanje o nezaupnici v parlamentu.

Johnsonova vlada je bila zapletena v več odmevnih polemik, vključno s preiskavo, ki je razkrila, da so uradniki kabineta, vključno s samim razvpitim premierjem, redno šli na zabave in s tem kršili pravila, ki jih je britanska vlada narekovala vsem državljanom glede socialne distance zaradi covida-19.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek