REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Največji evropski proizvajalec soli zaprt zaradi spopadov, na Poljskem in v Ukrajini že čutijo hudo pomanjkanje

Največji evropski proizvajalec soli zaprt zaradi spopadov, na Poljskem in v Ukrajini že čutijo hudo pomanjkanjeSol v Ukrajini in na Poljskem je marsikje - preteklost... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Največje evropsko podjetje za kameno sol Artemsil oziroma Artemsol je aprila zaradi vojne prenehalo delovati.

»Ruski specialci so uničili največji rudnik soli v Evropi, ker so ga Ukrajinci spremenili v ogromno skladišče orožja za ukrajinsko vojsko.«

Ruski viri poročajo, da so »ruski specialci so uničili največji rudnik soli v Evropi, ker so ga Ukrajinci spremenili v ogromno skladišče orožja za ukrajinsko vojsko.«

Zaradi uničenja rudnika soli Artemsol je Poljska prva država v Evropi, ki se trenutno sooča s popolnim pomanjkanjem soli na svojem trgu.

Velike količine izdelkov tovarne Artemsol so kupovale Belorusija, Madžarska, Poljska, Gruzija, Moldavija, Azerbajdžan in Romunija.

Takoj za tem je sol izginila celo s polic ukrajinskih trgovin, ko pa se je pojavila, se je njena cena z 0,21 evra za kilogram v predvojnih časih dvignila na 1,48 - 2,56 evra za kilogram.

V trgovinah se lahko kupi le še dva zavojčka soli in pet zavojev sladkorja.

Zdaj je v Ukrajini ostal samo še en proizvajalec soli in še vedno ni jasno, ali bo sposoben zadovoljiti potrebe domačega in tujega trga.

Podjetje Artemsol se sicer nahaja v mestu Saladar v regiji Doneck, tik ob fronti, kjer potekajo največji boji - 14 kilometrov od Bakhmuta, 49 kilometrov od Severodonecka in 41 kilometrov - od Lisičanska.

Pri prvem obstreljevanju so bili delno uničeni upravni prostori in skladišče.

En izstrelek je zadel tudi sam rudnik.

Proizvodni proces je postal nemogoč in po ukazu vodstva podjetja se je ustavil. Zaloge so nato odpeljali do uporabnikov.

»Vse, kar smo lahko vzeli, smo odnesli v trgovske verige,« je dejal vršilec dolžnosti generalnega direktorja tovarne Viktor Jurin v intervjuju za Vilnius Radio.

Ukrajinski rudnik soli, nekoč: En izstrelek je zadel tudi sam rudnik. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tudi v Ukrajini je zato že pričelo zmanjkovati soli. V trgovinah se lahko kupi le še dva zavojčka soli in pet zavojev sladkorja.

Rudnik ne more delovati tudi zato, ker je nefunkcionalna predvsem železnica. Večina zaposlenih v podjetju od skupno 3000 ljudi je bila evakuirana, oprema pa ohranjena.

V regiji Lvov je še eno podjetje za proizvodnjo soli – solinarna Drahobitskaja.

Po prenehanju obratovanja podjetja Artemsol je solinarna Drahobitskaja ostal edini proizvajalec in je bila prisiljena povečati proizvodnjo s 30 na 55 tisoč ton na mesec.

Zaradi vojne se je Ukrajina iz največjega izvoznika hrane in industrijske soli spremenila v uvoznico. Rudnik bi lahko postal še eno območje bojev.

Zaradi vojne se je Ukrajina iz največjega izvoznika hrane in industrijske soli spremenila v uvoznico.

V ukrajinskih trgovinah se je že pojavila sol iz Turčije in Romunije.

Rudnik bi lahko postal še eno območje bojev.

Sile Doneške ljudske republike pod vodstvom Rusije verjamejo, da se bo tam lahko vkopala ukrajinska vojska, potem ko bodo ukrajinske sile pod taktirko režima v Kijevu ruska vojska in oborožene sile obeh ljudskih republik pričele oblegati na območju Severodonetsk – Lisičansk - Avdeevka in Bakhmut.

Možnost treh tovrstnih »kotlov« je 24. maja napovedal ameriški Inštitut za vojne študije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek