REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uradno: Zelenski v počastitev zmage nad fašizmom objavil fotografijo ukrajinskega nacista s simbolom SS divizije

Uradno: Zelenski v počastitev zmage nad fašizmom objavil fotografijo ukrajinskega nacista s simbolom SS divizijeV počastitev zmage nad fašizmom je Zelenski na svojem uradnem Telegram računu objavil fotografijo ukrajinskega nacista s simbolom 3. tankovske divizije SS Totenkopf Adolfa Hitlerja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Politično klofuto je danes ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu prisolil francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da bi »proces vstopa Ukrajine v Evropsko unijo lahko trajal več let ali celo desetletij.«

»Zelo dobro vemo, da bo proces, ki omogoča vstop Ukrajine v EU, trajal več let, odkrito povedano, celo desetletja, če se ne bomo odločili znižati standarde za vstop v Evropsko unijo,« je v Strasbourgu ob zaključku Konference o prihodnosti Evrope poudaril Macron.

Francoski predsednik je predlagal oblikovanje »nove evropske politične skupnosti«, ki bi lahko sprejela Ukrajino v svoje vrste.

Za Zelenskega je to hud udarec, posebej po tem, ko so si pretekle dni v Kijevu visoki tuji državniki drug za drugim podajali kljuko njegove pisarne, nekateri med njimi - kot na primer nekdanji ameriški predsednik George W. Bush, ki je sam odgovoren za začetek ameriških imperijalnih vojn v Iraku in Afganistanu, prav ostudno klečeplazili pred predsednikom Ukrajine.

Tako kot so že nekateri evropski politiki, je tudi Bush, ki ga, tako kot Baracka Obamo, mnogi vidijo kot vojnega zločinca, odgovornega za smrti več kot milijona Iračanov zaradi sle po nafti, primerjal Zelenskega (sicer po video povezavi) z Winstonom Churchillom, ki je bil kot lord admiralitete za kratek čas pomemben vojni politik v času prve svetovne vojne, kot predsednik vojne vlade pa je prebil drugo svetovno vojno.

Hkrati je bil, kot opozarja Hassan Mafi, prav Churchill znan kot zagrizen rasist, ki se ni obotavljal na primer izjavljati: »Sovražim Indijce. To so zverski ljudje z zversko vero.«

Sovraštvo do nekega ljudstva - v konkretnem primeru Rusov - pa je v resnici edina stična točka med Zelenskim in nekdanjim premierjem Velike Britanije.

»Da pojasnim, Evropska unija ne more biti edino sredstvo za kratkoročno strukturiranje evropske celine ... Treba je ustvariti tisto, kar bi imenoval ‘evropska politična skupnost’. Ta nova evropska organizacija bi evropskim, demokratičnim državam omogočila, da najdejo nov prostor za politično, varnostno in energetsko sodelovanje,« je dejal Macron in dodal, da je takšna struktura potrebna za države, kot je Ukrajina, ki čakajo na razsodbo glede sprejema v članstvo.

Spomnimo, vodja Evropske komisije Ursula von der Layen je med aprilskim obiskom v Kijevu ukrajinskemu predsedniku Zelenskemu osebno izročila vprašalnik za začetek pogajanj o vstopu v EU.

Von der Leynova je tedaj poudarila, da je dokument »osnova za razprave v prihodnjih mesecih«.

Zelenski je pozneje sporočil, da je izpolnjen prvi del odgovora na vprašalnik že predal veleposlaniku EU v Ukrajini Mattiju Maasikasu in napovedal, da bo Ukrajina drugi del tega dokumenta zelo kmalu posredovala Evropski uniji.

Volodimir Zelenski je 28. februarja podpisal vlogo za vstop Ukrajine v EU, naslednji dan pa je Evropski parlament podprl resolucijo o dodelitvi Ukrajini statusa države kandidatke.

Je bilo srečanje v resnici - v Kremlju in ne v Kijevu? Foto dokazi že kažejo tako...
Lažno srečanje v Kijevu, lažne obljube... Podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski, premier Poljske Mateusz Morawiecki, Janez Janša, ukrajinski premier Denis Šmihal in češki premier Petr Fiala. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Novica, da so ga evropski politiki, vključno s slovenskim premierjem Janezom Janšo prelisičili, ko so mu obljubljali hiter vstop Ukrajine v EU, ni bila danes edina slaba vest za Zelenskega.

Ironija usode je hotela, da je prav danes, v počastitev zmage nad fašizmom Zelenski na svojem uradnem Telegram računu objavil izbor fotografij z »močnim besedilom«, a že na prvi je bil videti ukrajinski nacist s simbolom 3. tankovske divizije SS Totenkopf Adolfa Hitlerja.

Zelenski je objavo pozneje izbrisal.

Toda posnetki zaslona njegovega predsedniškega računa bodo ostali na svetovnem spletu.

Za vedno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek