REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dvolično: Ameriške rakete na ruskih mejah »zakonite«, kitajske 2000 kilometrov vstran pa »nesprejemljive«

Dvolično: Ameriške rakete na ruskih mejah »zakonite«, kitajske 2000 kilometrov vstran pa »nesprejemljive«Nova tarča spora: Solomonovi otoki. Vir: Posnetek zaslona

Ameriški zunanji minister Antony Blinken in ameriški obrambni minister Lloyd Austin sta v nedeljo obiskala Kijev.

Scott Morrison je dejal, da bo kitajska gradnja vojaške baze na Salomonovih otokih »rdeča črta« za Canberro in Washington.

Med potovanjem sta Blinken in Austin povedala, da se bodo ameriški diplomati vrnili v Ukrajino »ta teden« in da bodo ZDA Kijevu zagotovile več kot 700 milijonov dolarjev dodatne vojaške pomoči.

In vse to po zadnjima dvema paketoma, vredna 1,6 milijarde dolarjev pomoči ter še milijardi evrov, ki jih je poslala iz »sklada za mir« Evropska unija.

Večina denarja bo namenjena za nakup težkega orožja za Ukrajino.

ZDA so v Ukrajino že doslej vložile precej milijard dolarjev za vojaško opremo in šolanje vojske, ki je postala de facto zaveznica ZDA in nasprotnica Rusije.

Ocene, da se je to dolga leta dogajalo v »ruski sferi« zahodni komentatorji in politiki z gnusom zavračali in trdijo, da so ruski diplomati, ki ne dopuščajo širjenja zveze NATO na Ukrajino pod vplivom miselnosti iz 19. stoletja, ker ne spoštujejo pravice vsake države, da se sama odloča o svojih zavezništvih.

Gre za stališče, ki ga delijo vse zahodne države, tudi Avstralija.

Scott Morrison
Avstralski premier Scott Morrison. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Prav ta pa je sedaj znova na udaru, saj je s svojim ravnanjem razkrila, da so takšni argumenti Zahoda - lažni.

Avstralskemu premierju namreč iz neznanega razloga ni všeč ustvarjanje tujih vojaških oporišč na pragu njegove države.

Scott Morrison je dejal, da bo kitajska gradnja vojaške baze na Salomonovih otokih »rdeča črta« za Canberro in Washington.

Ali se torej avstralski premier ne strinja s prejšnjo izjavo ameriškega predsednika Joeja Bidna, da ima vsaka suverena država pravico izbrati svoja zavezništva, v katera nima nihče pravice posegati, se hudomušno sprašujejo komentatorji.

Tudi avstralski obrambni minister je dejal, da »kitajskih vojaških oporišč na pragu njegove države ne bo.«

Tuja vojaška oporišča na pragu zahodnih držav so torej nesprejemljiva, zahodna na pragu njihovih nasprotnic pa so seveda upravičena in rezultat »svobodne izbire.«

Ali se torej avstralski premier ne strinja z Bidnovo prejšnjo izjavo, da ima vsaka suverena država pravico izbrati svoja zavezništva, v katera nima nihče pravice posegati, se hudomušno sprašujejo komentatorji.

Gre za licemerje, na katerega opozarjajo mnogi.

Da vse države, še posebej pa velike sile na take poteze upravičeno gledajo enako, kot na nevarnost, pa opozarjajo predvsem pristaši realistične teorije mednarodnih odnosov, ki je tokrat edina uspela pravilno napovedati razvoj dogodkov.

Ob tem imajo, da bi bila mera polna, ZDA okoli 800 oporišč po celem svetu in okoli 200 v jugovzhodni Aziji.

Nekatere so samo 300 kilometrov oddaljene od Kitajske!

In zakaj sploh takšni komentarji avstralskih politikov?

Rusija se je odzivala točno tako, kot se sedaj odziva »zahodna« in »demokratična« Avstralija.

Preprosto, marca letos je vodja policije Salomonovih otokov Anthony Weke z ministrstvom za javno varnost Kitajske podpisal »sporazum o sodelovanju pri ohranjanju javnega reda in varstva življenj državljanov.«

Ena od točk sporazuma je bila tudi sprejem kitajskih ladij, (ki imajo v sebi tudi rakete) »v skladu z njihovimi potrebami in s soglasjem Salomonovih otokov« v pristanišča države.

V Avstraliji so to doumeli kot nekakšen prolog za ustanovitev kitajskega oporišča v bližini Avstralije.

In v Canberri so zato izrazili protest – za zdaj.

Tako kot je Moskva dolga leta neuspešno protestirala zaradi širitve zveze NATO proti njenim mejam.

Vse do letos.

Sedaj pa je, če verjamemo zahodnim in slovenskim medijem, le ona kriva, ker se je začela vojna.

In ker se je odzivala točno tako, kot se sedaj odziva »zahodna« in »demokratična« Avstralija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek