REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pirati 2.0: ZDA se pri krajah ruskega premoženja vračajo k - zasebnemu gusarstvu!

Pirati 2.0: ZDA se pri krajah ruskega premoženja vračajo k - zasebnemu gusarstvu!Uslužbenci države: pirati! Zdaj bodo dobili novo tarčo - premoženje Rusov. Vir: Twitter

V ZDA bodo odslej jahte in drugo premoženje ruskih državljanov, če bo Kongres potrdil nov zakon, lahko plenili na podlagi - piratskih zakonov, starih več stoletij, ki so omogočili državno gusarstvo v imenu ZDA tudi privatnikom.

Pred stoletji, ko so kralji in kraljice hoteli tiho voditi neuradno vojno proti svojim sovražnikom, so posebni skupini mornarjev, znani pod imenom zasebniki (privateer), izdali nekaj, kar se imenuje »Marque Letter.«

Pismo je pravno pooblastilo te zasebnike (kar je bil samo zelo pretkan način za to, kar se sicer imenuje z besedo pirati), da zasežejo ladje in tovor državljanov drugega kraljestva, medtem ko so na morju.

Po domače povedano: tako kot nekoč, tudi sedaj - v primeru, da ameriški Kongres potrdi nov zakon - gre za legalizacijo plenjenja in za tatvino, ki jo bo odobrila ameriška vlada, tokrat pod taktirko Joeja Bidna.

Po domače povedano: gre za legalizacijo plenjenja in za tatvino, ki jo bo odobrila ameriška vlada.

Zdi se, da je po zmagovalnem sloganu MAGA (Make America Great Again - Naredimo Ameriko znova veliko) prejšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa zdaj tudi aktualni predsednik ZDA Joe Biden končno našel geslo, ki mu ustreza.

In to je: MPGA!

Oziroma Make Pirates Great Again (Naredimo Gusarje znova velikim), kot je v odzivu na novico o novem zakonu predlagal eden od komentatorjev na družbenih omrežjih.

Naredimo Gusarje znova velikim? Vir: Twitter, posnetek zaslona

Drugi pa so pripomnili, da so zasebniki, alias gusarji, za opravljanje te naloge najbrž cenejši od ameriške mornarice.

Tretji pa so mnenja, da so ZDA same po sebi - pirat, četrte je vse skupaj spomnilo na vik in krik, ki se je še nedavno tega dvignil v državah t. i. Zahoda, ko so pirati iz Afrike ob obali Somalije, v Adenskem zalivu, kanalu Guardafui in Somalskem morju, v somalijskih teritorialnih vodah in drugih okoliških območjih prestrezali ladje, ugrabljali posadke...

Skratka, ropali vzdolž in počez vse, kar jim je na morju uspelo prestreči...

ZDA so same pirat. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Nekateri so hudomušno pripomnili, da ZDA morajo poseči po zasebnikih, kot so jih poznali v s pravnimi normami in zakoni manj obremenjenimi prejšnjimi stoletji, saj se v Beli hiši ne morejo zanesti na strahopetce iz zveze NATO...

Tudi Anglija je že za časa kraljice Elizabete I. (hčerke Henrika VIII., ki je vladala od 17. novembra 1558 do svoje smrti 24. marca 1603) imela t. i. »Pooblaščene pirate«, ki so za angleško krono ropali Portugalce in Špance na poti iz Južne Amerike v Evropo.

Kakor koli, številne skrbi dognanje, kam je šel naš svet, ko se sedaj tudi ZDA, tako kot se že države Evropske unije, (ki v svojih lukah že plenijo plovila premožnejših Rusov), zgledujejo po somalijskih piratih in praksah, ki so jih do nedavnega obsojale in proti njim pošiljale svoje mornariške sile, da bi preprečile tisto, čemur se je le nekaj let nazaj reklo: razbojništvo.

Vse to spominja tudi na velikokrat obsojano, zavržno maksimo nekdanjega jugoslovanskega Maršala, da se ni potrebno držati zakonodaje kot pijanci ograje (Ne drži se zakona kao pijani plota!).

V primeru ZDA je pri zasebnikih šlo za dovoljenje, ki ga je država podelila nekemu državljanu, da lahko oboroži svojo ladjo in tako pripravljen lahko na morju zaseže trgovska plovila drugega naroda oziroma države.

To dovoljenje, ki ga izdaja država, zasebniku omogoča tudi zaseg blaga, ki pripada tuji državi ali državljanom drugega ljudstva.

Imetnik pooblastila je imel pravico, da izvaja vse oblike sovražnosti, ki so na morju dovoljene. To je vključevalo napad na tuja plovila in njihovo jemanje kot nagrade ter prevzem (v resnici - ugrabitev) posadk kot ujetnikov za poznejšo zamenjavo - proti odkupnini.

Zasebništvo je suverenom omogočilo zbiranje prihodkov za vojno z mobilizacijo oboroženih ladij in mornarjev v zasebni lasti za dopolnitev kapacitet državne oblasti.

Zajete ladje so bile predmet zaplembe in prodaje v skladu z zakonom o nagradah, pri čemer je bil izkupiček razdeljen po odstotkih med zasebnikom, lastniki ladij, kapitani in posadko.

Odstotni delež je običajno šel tudi izdajatelju provizije.

Zasebništvo je suverenom omogočilo zbiranje prihodkov za vojno z mobilizacijo oboroženih ladij in mornarjev v zasebni lasti - za dopolnitev kapacitet državne oblasti.

Vendar so te spodbude povečale tudi tveganje, da bi se zasebniki ob koncu vojne znova zatekli k piratstvu.

Zakon piratski
Ameriški zakon, ki naj bi z Bidnovim žegnjem znova dovoljeval piraterijo. Tokrat zoper državljane Rusije. Vir: Posnetek zaslona, arhiv

Tveganje piratstva in nastanek sodobnega državnega sistema centraliziranega vojaškega nadzora sta povzročila upad in izginotje zasebnikov (»pooblaščenih državnih piratov«) s svetovnega parketa do konca 19. stoletja.

Kongres ZDA sedaj vrača to že pred stoletji opuščeno prakso. Zadnjič so bili ameriški zasebniki pooblaščeni za takšno legalizirano ropanje med vojno leta 1812.

No, Kongres Združenih držav sedaj vrača to že pred stoletji opuščeno prakso.

Predlog zakona je tukaj.

Tako je bil pred kratkim v zakonodajno proceduro poslan predlog zakona, ki bi »pooblaščal predsednika Združenih držav, da izdaja dovolilnice in garancijska pisma z namenom zasega premoženja nekaterih ruskih državljanov.«

Zadnjič so bili ameriški zasebniki oz. gusarji, (ki so svojo dejavnost opravljali z dovoljenjem matične države) pooblaščeni za takšno legalizirano ropanje med vojno leta 1812.

Torej, če bo zakon sprejet, potem bodo lahko otroci znova legitimno sanjali, da bodo, ko odrastejo, postali pirati, so se temu ameriškemu umotvoru posmehnili na spletni strani Zero Hedge.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek