REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Omikron 15-krat bolj smrtonosen od delte: Je vlada ob prodoru BA.2 sprostila ukrepe zaradi torpediranja volitev?

Omikron 15-krat bolj smrtonosen od delte: Je vlada ob prodoru BA.2 sprostila ukrepe zaradi torpediranja volitev?Slovenija je bila velikokrat v epidemiji žalostna rekorderka - v pokopih. Vir: Twitter

V nasprotju s prepričanjem, da bi nova različica BA.2 koronavirusa SARS-CoV-2, ki je nevarnejša in v drugih državah že vpliva na počasnejšo odpravo omejevalnih ukrepov - lahko zavrla tudi slovensko »vrnitev v normalnost«, se je vlada Janeza Janše odločila, da zdravstvene ukrepe vrne na stanje iz marca 2020!

To pomeni, da so od vseh ukrepov ostale v veljavi praktično le še maske v zaprtih prostorih.

Odpravljen je tudi pogoj PCT.

In vse to kljub dejstvu, da je v državi le komaj nekaj več kot polovica cepljenih.

Ob tem pa je potrebno vedeti še nekaj –, da je različica BA.2, ki je nevarnejša in se širi še 1,4 – krat hitreje od že tako nalezljivega omikrona, že v Sloveniji.

Zato gre za zelo nenavadno odločitev.

Omikron je sicer različica, ki načeloma povzroča manj nevarne posledice, ker se bolj zadržuje v dihalih, vendar je zaradi izjemno hitrega širjenja, ko gre za smrtne žrtve, dejansko nevarnejša, še posebej za necepljene.

Na vse skupaj lahko pogledamo tudi iz nekoliko drugačne perspektive, denimo s primerjavo ukrepov v podobni državi iz regije.

O tem je te dni v Srbiji spregovoril dr. Petar Kočović.

Tudi v Srbiji so namreč, ko je prispel sev omikrona mnogi mislili, da se epidemija bliža koncu.

Dr. Kocović
Dr. Kočović. Vir: Posnetek zaslona

Toda professor Kočović je razkril dramatično dejstvo –, da je umrljivost zaradi omikorona 15-krat večja od seva delte, ki sicer na splošno velja za »nevarnejšega.«

Petar Kočović, profesor informacijske tehnologije, ki s svojim matematičnim modelom spremlja potek epidemije koronavirusa, je objavil zaskrbljujoč diagram, ki kaže dramatično povečanje števila smrti zaradi seva omikron v primerjavi s sevom delta.

»Ne samo v Srbiji, tudi v drugih državah sveta je razmerje med številom umrlih v omikronski dobi glede na dobo delte nesorazmerno veliko,« opozarja prof. Petar Kočović.

»Začetek dobe delta jemljemo na svetovni ravni od 1. julija 2021, obdobje omikrona pa od 1. januarja 2022. Ko seštejemo in delimo številke umrlih za prvih 49 dni, vidimo, da je razlika v teh razmerjih velika. V Srbiji se je ustalila na približno 15:1, zaokroženo (15 smrtnih žrtev v dobi omikrona v primerjavi z eno v dobi delte), v mnogih državah pa je še višja,« poudarja prof. Kočović.

Po besedah ​​prof. Kočovića je za Srbijo to razmerje 1,481 %, za Bolgarijo 1,154 %, za Hrvaško pa kar 2,562 %.

Glede na to, da so bili podatki za Slovenijo vedno vsaj enkrat slabši od tistih na Hrvaškem, je to slaba novica za Slovenijo, kjer v povprečju prav tako umira okoli 10 bolnikov dnevno, kot kažejo podatki spodaj.

Zato bi tudi Slovenija lahko zelo hitro prišla v situacijo, v kateri je Grčija, torej da število okuženih narašča in ne upada, kar ne bi bilo dobro.

Podobno je v Veliki Britaniji, saj so v tej državi odpravili epidemiološke ukrepe – toda tam je cepljenh veliko več kot v Sloveniji.

Dr. Kočović ocenjuje, da bi morali »relativno blage« ukrpe v Srbiji, podobne tistim v Sloveniji, obdržati vsaj še 10 dni.

Morda Janševa vlada računa tudi na to, da bi še en »val« koronavirusa, morda s pomočjo nove različice, lahko še za nekaj mesecev podaljšal njeno vladavino in preložil volitve.

Eden od razlogov je, da je število okuženih kljub visokemu odstotku precepljenosti veliko. Opozarja pa tudi na problem, ki je enak tudi v Sloveniji –, da se ljudje pogosto ne držijo ukrepov in da je zato odprava že tako izvotlenih ukrepov škodljiva.

Ob tem pa je potrebno vedeti še nekaj –, da je različica BA.2, ki je nevarnejša in se širi še 1,4 – krat hitreje od že tako nalezljivega omikrona, že v Sloveniji.

Pri tem ga večina PCR testov (prav tako pa seveda tudi ne hitri) kot posebno različico ne zazna, tako da v resnici sploh ne vemo, kako hitro se po Sloveniji širi.

Zakaj so torej vladniki v teh pogojih ravnali tako, kot so?

Morda je vlada želela biti politično »všečna« večini, še posebej pred volitvami?

Morda si nabira točke - in to je zelo verjetno. Tudi za (znova) ceno življenj ob izteku tega vala epidemije.

A to ni edina možnost.

Morda namreč računa tudi na to, da bi še en »val« koronavirusa, morda s pomočjo nove različice, lahko še za nekaj mesecev podaljšal njeno vladavino in preložil volitve.

Kaj je res, ve verjetno le predsednik vlade, toda nekateri že ocenjujejo, da je to v ozadju nevarne kalkulacije, ki bo pa zagotovo odnesla še več življenj, vsaj do takrat, ko se bo res pričelo toplo vreme.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek