REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Čakajoč na okupacijo: »Nastavite alarme, da ne zamudite invazije« sarkastično sporočajo iz Kremlja

Čakajoč na okupacijo: »Nastavite alarme, da ne zamudite invazije« sarkastično sporočajo iz KremljaZahod noče razumeti, da je Putin preprosto prisiljen, da se odzove. Vir: Twitter

Očitno imajo v prestolnicah članic zveze NATO vse več težav pri razumevanju glavnega namena ruskih diplomatskih potez in velikih manevrov, ki potekajo pred ukrajinskimi mejami.

Kremelj se je zato že ironično odzval na poročila številnih zahodnih medijev o ruski »invaziji« na Ukrajino, do katerega naj bi prišlo že včeraj zjutraj.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je celo predlagal, da naj Ukrajinci nastavijo alarme, se sredi noči zbudijo in sami preverijo, ali se bo kaj zgodilo.

Vse več je znakov o tem, da je Rusija pravzaprav izvedla le »demonstracijo sile« in pokazala, kaj bi lahko naredila v primeru Ukrajine – vendar tega na koncu ni in ne bo naredila.

V resnici je ruska taktika takšna, kot jo kaže video zgoraj - za zdaj...

In očitno je, da je po desetletjih ignoriranja ruskih interesov taktika Vladimirja Putina pritegnila nekaj pozornosti.

Uradno so vse zahteve Rusije v članicah Nata sevda zavrnili, toda v zakulisju se je premaknilo marsikaj.

In le malo verjetno je, da bodo zahodni voditelji tvegali vojno zaradi širitve zveze NATO na državo, ki sploh ne bi bila prinašalec dodatne varnosti, pač pa velikansko tveganje.

Šlo je samo za opozorilo, s katerim je Moskva želela pokazati, da bo vojna res neizogibna, saj bi v primeru vstopa Ukrajine v NATO ob nerešenih ozemeljskih sporih nujno prišlo do jedrske vojne med Rusijo in zvezo NATO.

Biden ima novo prioriteto, zaradi katere je usoda Ukrajine že manjši problem...
Ameriški predsednik Joe Biden že ima novo prioriteto, zaradi katere je usoda Ukrajine - manjši problem... Vir: Twitter

Ker si jedrske vojne nihče ne želi, obstaja velika verjetnost, da bodo zahodni politiki tokrat res razumeli, kaj je bilo glavno sporočilo Moskve in poiskali rešitve tudi za legitimne varnostne interese Rusije.

Medtem pronicljivi kritiki na družbenih omrežjih opozarjajo, da so v preteklosti zahodni mediji enako poročali, da je Irak samo še nekaj minut oddaljen od kemičnega napada, Iran samo še nekaj tednov od jedrske bombe, sedaj pa bi se lahko ruska invazija začela vsak dan.

V začetku tega tedna so namreč britanski tabloidi objavili celo natančen čas začetka »ruske invazije na Ukrajino« in jo napovedali za sredo, 16. februarja ob 3. uri zjutraj po lokalnem času (01:00 GMT).

Oziroma za 4. uro zjutraj po moskovskem času.

O tem je pisal londonski Mirror s sklicevanjem na vire ameriških obveščevalnih služb, ki naj bi o tem poročali zaposlenim v publikaciji v Kijevu.

Britanski The Sun je ob sklicevanju na ameriške obveščevalne podatke napovedal tudi 3. uro zjutraj kot najverjetnejši čas za rusko invazijo na Ukrajino.

»Najbolje bo, da si nastavijo alarme za ta čas in se sami prepričajo,« je za Sputnik povedal Peskov v odgovoru na vprašanje, ali bi Ukrajinci morali biti zaskrbljeni in ali bi lahko danes mirno spali.

Washington je pred tem objavil, da bo zaradi varnostnih pomislekov preselil nekaj svojega diplomatskega osebja iz ukrajinske prestolnice v mesto Lvov.

Po besedah ​​ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkena je bil odhod večine ameriškega osebja na ameriškem veleposlaništvu v Kijevu odrejen, ker je »tveganje ruske vojaške akcije dovolj veliko in grožnja dovolj neizbežna, da je to preudarna stvar.«

V zadnjih nekaj mesecih sta Zahod in Ukrajina obtožila Rusijo za kopičenje vojakov blizu ukrajinske meje kot domnevne priprave na »invazijo.«

Ukrajinski tanki  Vir: MO UKR
Ukrajinski tanki. Vir: MO UKR

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je celo zatrdila, da Velika Britanija nikoli ne bo priznala suverenosti Rusije nad v resnici dvema deloma Rusije, kjer se trenutno odvijajo vojaški manevri. Izkazalo se je, da ministrica ne pozna najbolje geografije…

Rusija je te obtožbe zanikala in večkrat izjavila, da nikomur ne grozi, hkrati pa je izrazila močno zaskrbljenost zaradi Natove vojaške dejavnosti v bližini ruskih meja, ki jo ocenjuje kot grožnjo njeni nacionalni varnosti.

Britanski obrambni minister Ben Wallace, ki se je nedavno vrnil iz pogovorov v Moskvi je prepričan, da je napovedovanje »dnevov invazije« precej nepotrebno početje.

»Precej jasno je, da je njihov namen spremeniti odnos Nata do Ukrajine, in to počnejo z grožnjo invazije,« je dejal Wallace.

Po ministrovih besedah ​​»res nima smisla špekulirati o določenem datumu, vsekakor pa so datumi v tej mešanici.«

»Vendar mislim, da je nekoristno špekulirati,« je dejal in pojasnil, da bi to lahko sprožilo vprašanja, ali so bile obveščevalne ocene bližajočega se vdora ves ta čas - napačne.

Njegove pripombe prihajajo po tem, ko so številne publikacije zahodnih medijev trdile, da so moskovske oborožene sile pripravljene izvesti ofenzivo 15. ali 16. februarja.

Razvpiti britanski tabloid The Sun je na primer v torek poročal, da se bo ruski napad, ki naj bi vključeval »masovni raketni napad in 200.000 vojakov,« zgodil že v sredo v zgodnjih jutranjih urah.

V torek je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova dejala, da se bo »15. februar 2022 zapisal v zgodovino kot dan, ko je zahodna vojna propaganda spodletela,« in da je bil Zahod »osramočen in uničen brez enega samega strela.«

Ko pa je ta rok potekel, je revija svoj članek preoblikovala in navedla, da lahko do napada pride »kadarkoli«.

Moskva je večkrat zanikala, da ima agresivne namene do svoje sosede, in se je obregnila o blaznost, ki se je razplamtela v zahodnem tisku.

V torek je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova dejala, da se bo »15. februar 2022 zapisal v zgodovino kot dan, ko je zahodna vojna propaganda spodletela,« in da je bil Zahod »osramočen in uničen brez enega samega strela.«

Istega dne je moskovsko obrambno ministrstvo objavilo, da je več ruskih vojakov zaključilo svoje vaje v Belorusiji, blizu ukrajinske meje, in začelo s postopkom vrnitve na svojo redno razporeditev.

In medtem ko vsi zahodni mediji na ves glas opozarjajo na rusko invazijo, ameriški zavezniki, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati odmetavajo na tone bomb tudi na civilna območja v Jemnu.

To je pravi genocid in zločin proti človeštvu, o katerem pa skoraj nihče ne poroča.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek