REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boris Johnson, britanski klovn, ki se mu smejejo politiki in celo otroci: »Copatar je padel v zasedo s torto!«

Boris Johnson, britanski klovn, ki se mu smejejo politiki in celo otroci: »Copatar je padel v zasedo s torto!«Bo Jo s torto. Vir: Twitter

Britanski predsednik vlade Boris Johnson se nahaja v najhujšem obdobju svoje kariere.

Atlantic: Nič v britanski politični zgodovini ni bilo podobno Johnsonovemu samosežigu.

Zaradi »Partygate« škandala, odkritja, da se je lani serijsko udeleževal različnih prednovoletnih zabav v trenutku, ko je bila vsa država zaprta, mu je strahovito upadla popularnost.

Posmehujejo se mu mediji in celo tiskovna predstavnica ameriškega predsednika Joeja Bidna se je smejala britanskemu premierju, ko so jo vprašali, ali se je tudi Joe Biden kdaj znašel v podobnem problemu, da je namreč »padel v zasedo, na rojstnodnevno zabavo s torto.«

Zaseda s torto za Johnsona
Trenutek, ko je padel v zasedo s torto, ki mu jo je na sedežu britanske vlade priredila njegova soproga. Vir: Twitter

Johnson je trenutno v preiskavi zaradi odkritja vrste zabav, organiziranih na sedežu vlade v času, ko je po vsej Britaniji veljala karantena, torej ukrepi, ki so prepovedovali zbiranja.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je dejala, da Biden »nikoli ni bil v zasedi s torto«, medtem ko je odgovarjala na vprašanje o strankah, ki so kršile pravila karantene na Downing Streetu 10.

Odgovorila je na vprašanje novinarjev, ali je polemika zaradi te afere vplivala na predsednika Bidna in na sposobnost predsednika vlade, da pritiska na ruskega predsednika glede krize v Ukrajini.

Konservativni minister Conor Burns je namreč zagovarjal premierja, češ da je med delom »padel v zasedo« z rojstnodnevno torto, potem ko se je razkrilo, da se je Johnson udeležil zabave, skupaj s torto z britansko zastavo in petjem, ki jo je organizirala njegova žena Kerry v kabinetu.

Združeno kraljestvo je bilo takrat pod strogimi pravili za zajezitev pandemije koronavirusne bolezni covid-19, zato posledice »Partygate« škandala sedaj ogrožajo Johnsonov premierski položaj.

Medtem je bilo objavljeno poročilo poslanke Sue Gray, ki navaja, da je bilo na sedežu britanske vlade v času zapora države (lockdawna) organiziranih najmanj 12 zabav.

Številni konservativni poslanci, med njimi torijevci, vključno z nekdanjo premierko Thereso May, so javno obsodili Johnsonovo vedenje.

Škandal »Partygate« pa zagotovo ne koristi Johnsonu pri pritiskih na Rusijo.

Partygate
Afera Partygate polni naslovnice britanskih in svetovnih medijev. Vir: Twitter

Da bi preusmeril pozornost s sebe se je Johnson odpravil tudi v Ukrajino in z nacističnim pozdravom bodril tamkajšnje politike.

Pred kamerami je tako naredil nov škandal, saj je klical »Slava Ukrajini!«, kar je bilo med drugo svetovno vojno geslo nacističnega kolaboratorja Stepana Bandere.

Še prej je Johnson v Kijev poslal protitankovsko orožje in opremo, kar je razjezilo Moskvo.

Televizijski kanali v Rusiji obširno poročajo o Johnsonovih težavah.

Eden od komentatorjev je Johnsona opisal kot »najbolj nepriljubljen, nespoštovan in zasmehovan lik v Veliki Britaniji«, ki je »popolnoma pod nadzorom in je copatek svoje mlade žene« Kerry.

Televizija NTV, ki je v lasti ruskega energetskega velikana Gazprom, je navedla, da se Johnsonu »smejijo« celo otroci.

NTV je izpostavila tudi trditev Dominica Cummingsa, nekdanjega Johnsonovega tesnega sodelavca in svetovalca, ki meni, da premierja obvladuje njegova žena Kerry.

Državni kanal Rusija 1 je medtem britanskega premierja obtožil, da spodbuja »protirusko histerijo«, da bi odvrnil pozornost od svojih domačih težav.

»Samo sankcije proti Rusiji lahko odvrnejo pozornost od Johnsonovih afer« so poročali na televiziji.

Vendar pa niso bili le ruski mediji tisti, ki so izkoristili priložnost za zasmehovanje Johnsona.

Časniki poročajo o Johnsonu...
Časniki tako doma kot po svetu poročajo o Johnsonovih težavah s spoštovanjem protikoronskih ukrepov lastne vlade... Vir: Twitter

»Cirkuška glasba za klovna Bo Joeja je utihnila,« je naslov kolumne Eugena Robinsona v Washington Postu.

»To ni prvič, da je Boris Johnson snel masko in razkril svojo pravo identiteto: klovn Bo Jo. Johnson očitno misli, da so pravila le za bedake,« je dejal kolumnist.

Kot je zapisal, je vodja laburistične stranke Kir Starmer zahteval odstop Johnsona, a premier tega zagotovo ne bo storil.

To ni prvič, da je Boris Johnson snel masko in razkril svojo pravo identiteto: klovn Bo Jo. Johnson misli, da so pravila le za bedake.

»Kot je zapisal Starmer, je Johnson človek brez občutka sramu. Dejansko je to pošten sklep iz njegove preteklosti. Svojo kariero je začel kot novinar in bil odpuščen iz Timesa, ker si je izmišljeval citate,« je opozoril Robinson.

Revija »Atlantic« pa je zapisala: »Nič v britanski politični zgodovini ni bilo podobno Johnsonovemu samosežigu. Padec njegove priljubljenosti nima nobene zveze z nasprotovanjem določeni politiki ali kakšnim večjim neuspehom vlade. To se ne dogaja zaradi volilnega poraza: Johnson je najuspešnejši konservativni vodja v zadnjih 30 letih. Preprosto povedano, Johnsona ne marajo zaradi zaznanega moralnega neuspeha

Tudi lokalni mediji v Franciji so objavo poročila Sue Gray ocenili kot še en udarec za Johnsona ravno v trenutku, ko je kazalo, da se bo »izmaknil.«

Spomnimo, med redkimi tujimi voditelji, ki so v zadnjem letu obiskali na svetovnem parketu nepriljubljenega Borisa Johnsona celo na sedežu njegove vlade v Londonu, je bil tudi politik iz Slovenije.

Na snidenju z Johsnonom je bil namreč konec septembra 2021 slovenski premier Janez Janša.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek