REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nas čaka »hiter in kratek« četrti val? Tretji odmerki cepiva ščitijo pred okužbo le okoli deset tednov

Nas čaka »hiter in kratek« četrti val? Tretji odmerki cepiva ščitijo pred okužbo le okoli deset tednovVir: Twitter

Kaj pričakovati od »četrtega vala« in različice omikron in kako dolgo sploh traja zaščita, ki jo dajejo »obnovitveni« odmerki?

Odgovore na ta vprašanja dajejo podatki, ki prihajajo iz Južne Afrike in Velike Britanije.

Potrebno jih je sicer vzeti z nekaj rezerve, kajti gre za države, v katerih je bila večina prebivalcev že cepljena ali pa je prebolela covid-19.

Britanski podatki kažejo, da zaščita, ki jo pred simptomatskim razvojem bolezni dajejo »obnovitveni«, tretji odmerki cepiva traja okoli deset tednov.

Ne glede na kratko trajanje zaščite pred simptomatskim razvojem bolezni pa naj bi bila še vedno boljša zaščita z »obnovitvenimi«, tretji odmerki cepiva proti težjemu razvoju bolezni, kažejo podatki. In zato cepljenje ostaja zelo pomembno in potrebno.

Ne glede na kratko trajanje zaščite pred simptomatskim razvojem bolezni pa naj bi bila še vedno boljša zaščita z »obnovitvenimi«, tretji odmerki cepiva proti težjemu razvoju bolezni, kažejo podatki.

In zato cepljenje ostaja zelo pomembno in potrebno.

Pri sevu omikron naj bi bilo vendarle okoli 70 odstotkov manj možnosti, da pacient konča v bolnišnici, kar je dobra novica.

Toda podatki kažejo, da bodo četrti odmerki potrebni že zelo hitro v letu 2022.

Omikron v JAR
Omikron v JAR. Vir: Twitter

V Izraelu pa so jih že pričeli distribuirati.

Zaščita pred simptomatsko boleznijo covid-19, ki jih povzroča različica omikron, se v 10 tednih namreč zmanjša za do 25 odstotkov.

Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) je sporočila, da se je zaščita pred simptomatsko koronavirusno boleznijo covid-19, ki ga povzroča ta sev, zmanjšala s 70 odstotkov na 45 odstotkov po Pfizerjevem tretjem, obnovitvenem odmerku.

V isti analizi je agencija ugotovila učinkovitost Moderninega tretjega odmerka v kombinaciji z dvema odmerkoma cepiva Pfizer na ravni 70 do 75 odstotkov do 9 tednov.

Vendar ti podatki zaradi majhnega števila pacientov niso povsem gotovi.

Za tiste, ki so bili v celoti cepljeni s cepivom AstraZeneca, se je učinkovitost tretjega odmerka zmanjšala s 60 odstotkov na 35 odstotkov s tretjim odmerkom Pfizerja in na 45 odstotkov s tretjim odmerkom cepiva Moderna po 10 tednih, so sporočili iz UKHSA.

Eric Topol, direktor Scripps Research Translational Institute, je v četrtek na Twitterju dejal, da so ugotovitve Združenega kraljestva »ponovitev« tega, kar so videli v Izraelu.

Izrael je v sredo postal prva država, ki je napovedala četrte odmerke cepiv za poskus krepitve imunosti proti omikronu za tiste, ki so najbolj dovzetni za covid-19, vključno z ljudmi, starejšimi od 60 let, in zdravstvenimi delavci.

Boljši so le podatki iz Južne Afrike, ki po hitrem naraščanju sedaj kažejo že na hiter upad okužb.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek