REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Nekaj ​​se bo zgodilo«: Donald Trump je prepričan, da bo Kitajska po olimpijskih igrah leta 2022 napadla Tajvan

»Nekaj ​​se bo zgodilo«: Donald Trump je prepričan, da bo Kitajska po olimpijskih igrah leta 2022 napadla TajvanXi in Trump

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je ocenil, da bo Ljudska republika Kitajska najbrž napadla Tajvan že leta 2022, po zimskih olimpijskih igrah v Pekingu.

Številne druge analize mejnik, ki bo Kitajski omogočil vojaško sposobnost ponovnega zavzetja svojega »odcepljenega« otoka - postavljajo v leto 2027 ali pozneje.

Toda ali nekdanji, 45. predsednik ZDA morda ve o tem kaj več, ali pa zgolj ugiba, se sprašujejo analitiki mednarodnih odnosov.

Nigel Farage
Nigel Farage. Vir: Twitter

V intervjuju z nekdanjim britanskim poslancem v Evropskem parlamentu Nigelom Farageom je Trump govoril tudi o tem, kako zelo »odsotne« so ZDA glede dogajanja v svetu ob vse večji »agresiji« iz Pekinga.

'Mislim, da še nikoli nismo bili v takšnem položaju. Nismo več spoštovani.'

Na vprašanje Faragea, kje on, Trump, meni, da se ZDA trenutno nahajajo v očeh sveta je odgovoril ostro.

»Mislim, da so ZDA na najnižji točki, nižji kot kadarkoli doslej,« je dejal Trump in dodal: »Mislim, da še nikoli nismo bili v takšnem položaju. Nismo več spoštovani.«

Nato je svoje prepričanje podkrepil s primerom obnašanja Kitajske do Tajvana v času, od kar je zapustil funkcijo (januarja 2021).

Kitajska vojska
Kitajska vojska. Vir: Twitter

»Ko sem bil jaz predsednik ni nad Tajvanom letelo nobeno (kitajsko) letalo, ime se sploh ni omenjalo. Ni se govorilo o Tajvanu, ko sem bil jaz predsednik, ni se dogajalo to, kar se dogaja sedaj,« je poudaril Donald Trump.

Kitajska vojaška letala so v času Trumpovega predsedovanja sicer dvakrat priletela v zračni prostor Tajvana, septembra 2020.

Po Trumpovi oceni pa bi se lahko konflikt s Tajvanom zgodil prej, kot to misli večina analitikov.

Ko sem bil jaz predsednik ni nad Tajvanom letelo nobeno (kitajsko) letalo.

»Kitajska bo počakala do olimpijskih iger, nato pa se bo, predvidevam, nekaj zgodilo,« je dejal in dodal, da »ni dobro, če si na Tajvanu, če Kitajska napade in imaš bombnike, ki nenehno letijo nad vašo državo… kar pomeni nenehno nevarnost…«

Zimske olimpijske igre 2022 bodo v Pekingu potekale od 4. do 20. februarja.

V intervjuju je Trump izrazil tudi prepričanje, da mu »veliko ljudi pravi, da sem zelo dober v napovedovanju.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek