REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je Facebook postavil pohlep in sovraštvo pred resnico: Za všečkanje ena, za jezo pa pet točk!

Kako je Facebook postavil pohlep in sovraštvo pred resnico: Za všečkanje ena, za jezo pa pet točk!Jezni 'emodžiji' - več jih je, bolje gre Facebooku! Vir: Twitter

Pred petimi leti je Facebook svojim uporabnikom ponudil še pet novih načinov, kako se odzvati na objavo v svojem viru novic.

Jeza in sovraštvo sta najlažja načina za rast na Facebooku.

Poleg ikoničnega »všečkaj« ter palec navzgor je dodal še »ljubezen«, »haha«, »vau«, »žalosten« in »jezen.«

V zakulisju pa je Facebook programiral algoritem, ki odloča, kaj ljudje vidijo v svojih novicah, da bi uporabil reakcijske simbole kot signale za spodbujanje bolj čustvenih in provokativnih vsebin – vključno z vsebino, ki jih bo verjetno razjezila.

Od leta 2017 je Facebookov algoritem za razvrščanje obravnaval »jezne« odzive kot petkrat bolj vredne od »všečkov«, razkrivajo interni dokumenti.

Dajanje prednosti kontroverznim objavam - vključno s tistimi, ki uporabnike jezijo - odpira »vrata za več nezaželjenih objav«.

Teorija je bila preprosta: objave, ki so sprožile veliko jeznih reakcij, so uporabnike bolj zanimale, ohranjanje »vključenosti uporabnikov« pa je bilo ključ do Facebookovega uspešnega poslovanja.

Facebookovi lastni raziskovalci so hitro posumili na kritično napako.

Dajanje prednosti kontroverznim objavam - vključno s tistimi, ki uporabnike jezijo - bi lahko odprlo »vrata za več nezaželjenih objav« je v enem od internih dokumentov zapisal uslužbenec, katerega ime je bilo redigirano.

Kolega mu je odgovoril: »To je možno.«

Zuckerberg in Haugenova
Mark Zuckerberg in pogumna žvižgačka Frances Haugen, ki je razkrila nečednosti Facebokovega imperija. Vir: Twitter

Opozorilo se je izkazalo za utemeljeno in premišljeno.

Podatkovni analitiki podjetja so leta 2019 potrdili, da so objave, ki so sprožile jezno reakcijo z »emodžiji«, nesorazmerno vključevale napačne informacije, strupenost jezika in nizkokakovostne novice.

To pomeni, da je Facebook tri leta sistematično nagrajeval nekatere najslabše objave preko svoje platforme, zaradi česar je postal bolj opazen v virih uporabnikov in se razširil na veliko širšo publiko.

Moč algoritemske promocije je spodkopala prizadevanja Facebookovih moderatorjev vsebine in skupin za integriteto, ki so se borile proti strupeni in škodljivi vsebini.

Insajderji trdijo, da je zato odgovoren predvsem predsednik uprave Facebooka (zdaj Mete) Mark Zuckerberg sam, ki je izbral rast Facebooka namesto varnosti.

Notranja razprava o »jeznih emodžijih« in ugotovitvah o njegovih učinkih osvetljujeta zelo subjektivne človeške presoje, ki so osnova Facebookovega algoritma za vir novic - programske opreme za strojno učenje, ki se za milijarde ljudi odloča o tem, kakšne objave bodo videli in to vsakič, ko odprejo aplikacijo.

Facebook - logo v kapljicah Vir:Pixell
Facebook - logo v kapljicah. Vir: Twitter

Vse to je samo del razkritij, ki jih je žvižgačka Frances Haugen dala ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borze.

Insajderji trdijo, da je zato odgovoren predvsem Zuckerberg sam, ki je izbral rast Facebooka namesto varnosti.

»Jeza in sovraštvo sta najlažja načina za rast na Facebooku,« je Haugenova povedala tudi v britanskem parlamentu v ponedeljek.

Zaposleni so pri tem kritično ocenjevali in razpravljali o pomenu jeze v družbi: Jeza je »jedrno človeško čustvo«, je zapisal en uslužbenec.

Drugi pa je poudaril, da so objave, ki povzročajo jezo, lahko bistvene za protestna gibanja proti skorumpiranim režimom.

Facebook pri rangiranju objav upošteva številne dejavnike – od katerih so nekateri ponderirani, da štejejo veliko, nekateri štejejo malo, nekateri pa so negativni – toda na začetku so vedno ljudje tisti, ki določajo, kaj je pomembno in kaj ne.

In v tem primeru je jasno, da so – zatajili.

In pohlep postavili pred resnico.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek