REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svetovnemu gospodarstvu grozi največji borzni zlom doslej, pred bankrotom ZDA svari tudi ameriška finančna ministrica

Svetovnemu gospodarstvu grozi največji borzni zlom doslej, pred bankrotom ZDA svari tudi ameriška finančna ministricaBorza - New York, oktobra 2018. Vir: Twitter

Robert Kiyosaki, ameriški poslovnež in avtor knjige o osebnih financah »Bogati oče, revni oče« je napovedal, da bo svetovni trg vrednostnih papirjev, delnic, zlata in tudi kriptovalut sredi oktobra doživel – zlom.

To bo največji zlom v svetovni zgodovini. Nikoli nismo imeli tako velikega dolga.

Kiyosaki je v pogovoru za Kitco News pojasnil več dejavnikov v gospodarstvu, ki bodo vrhunec dosegli v zlomu, ki ga je opisal kot največjega na svetu.

Navedel je številne dejavnike, med katerimi pa je najpomembnejši naraščajoči dolg.

Istočasno je izrazil prepričanje, da zlom ponuja tudi priložnost za vlaganje v sredstva, ki veljajo za skladišče vrednosti, kot so bitcoin, zlato in srebro.

»To bo največji zlom v svetovni zgodovini. Nikoli nismo imeli tako velikega dolga. Dolg je največji problem vseh. Razmerje med dolgom in rastjo bruto družbenega proizvoda je izven ravnovesja,« opozarja ekonomist in napoveduje, da bo sam ne glede na to kupoval še več zlata, srebra in bitcoinov – toda šele po zlomu.

Kiyosaki
Kiyosaki. Vir: Twitter

Opozoril je tudi, da bo do morebitnega zloma prišlo tudi zaradi odločitev ameriških zveznih rezerv in ministrstva za finance.

Kiyosaki meni, da odločitve institucij niso v skladu s trenutnim stanjem v gospodarstvu.

ZDA so se sicer znova znašle na robu proračunskega prepada, če kongres ne bi dvignil dovoljene meje zadolževanja.

V tem primeru bi jim denarja zmanjkalo že sredi oktobra, s čemer bi ZDA prvič v zgodovini, kot je napovedala finančna ministrica Janet Yellen – bankrotirala.

Oči vlagateljev so medtem sicer še naprej uprte v Washington, kjer se nadaljujejo pogovori o proračunu ZDA.

Vlagatelje skrbi, da bi lahko ameriška zvezna vlada kmalu ostala brez sredstev za redno delovanje, a številni pri tem izpostavljajo zgodovino pogajanj, ki so jim sledili dogovori v zadnjem trenutku.

Kot je dodala finančna ministrica ZDA, bo vlada vsa sredstva in izredne ukrepe izčrpala v prihodnjem mesecu.

Ameriška vlada še ni sprejela dogovora za dvig meje zadolževanja, kar se sicer pričakuje.

Kongres mora mejo, zdaj postavljeno pri 28.000 milijardah dolarjev, nujno zvišati, sicer ZDA prvič v svoji zgodovini ne bodo mogle izpolnjevati svojih obveznosti.

Kot je dodala finančna ministrica ZDA, bo vlada vsa sredstva in izredne ukrepe izčrpala v prihodnjem mesecu.

Ameriški javni dolg in javnofinančni primanjkljaj sta se med pandemijo covida-19 močno zvišala.

Ob tem ameriški kongres obravnava tudi 1200 milijard dolarjev vreden infrastrukturni načrt in 3500 milijard dolarjev težak socialni sveženj, ki bosta še pospešila potrošnjo.

Prav zato se v državi in tudi svetovnem gospodarstvu vse bolj čuti inflacija, saj so tudi druge države ravnale zelo podobno in v gospodarstvo zmetale velike količine denarja brez pravega pokritja.

Kljub temu nekateri kritiki opozarjajo, da je te napovedi potrebno vzeti s ščepcem soli - Kiyosaki ima namreč zgodovino podobnih napovedi, ki pa se niso uresničile, kot kaže graf rasti na borzah.

Ameriški predsednik Joe Biden je tik pred iztekom roka pričakovano podpisal zakon, ki omogoča začasno nadaljevanje financiranja zvezne vlade do 3. decembra letos, potem ko sta drug za drugim ustrezna predloga sprejela najprej senat in potem še predstavniški dom.

Če zakona ne bi sprejeli, bi morali med drugim zapreti vse zvezne muzeje in nacionalne parke.

Kongres je predlog zakona sprejel nekaj ur, preden se je davi ob šestih zjutraj po srednjeevropskem času izteklo proračunsko leto 2021, proračun za 2022 pa še ni potrjen.

Morda niti ne bo do 3. decembra.

Če zakona ne bi sprejeli, bi morali med drugim zapreti vse zvezne muzeje in nacionalne parke.

Sedaj sledi nadaljevanje prepira o povišanju dovoljene meje javnega dolga. Finančna ministrica ZDA Janet Yellen je kongres obvestila, da bo vladi 18. oktobra zmanjkalo denarja za odplačevanje dolgov.

Res pa je, da ameriški demokrati za dvig meje zadolževanja potrebujejo tudi pomoč opozicijskih republikancev.

Ti so za zdaj temu nasprotovali in v preteklosti le v zadnjem trenutku zmeraj pristali na dvig. Tako bo – verjetno – tudi tokrat.

Toda odnosi med demokrati in republikanci so po srditem boju med Donaldom Trumpom in Joejem Bidnom vse bolj nepredvidljivi, na kar verjetno cilja tudi mračna napoved Kiyosakija...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek