REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik Centralnega komiteja Komunistične partije Rusije: »Jezus Kristus je bil prvi komunist na svetu!«

Predsednik Centralnega komiteja Komunistične partije Rusije: »Jezus Kristus je bil prvi komunist na svetu!«Genadij Zjuganov. Vir: Twitter

Predsednik Centralnega komiteja Komunistične partije Rusije ima zelo pozitivno mnenje o Jezusu Kristusu.

Kristus je namreč obsojal oderuštvo, hranil široke ljudske množice in revne zdravil zastonj.

Kristusova revolucionarna dejanja so tako po oceni Genadija Zjuganova, prvega človeka ruske komunistične partije praktično enaka tistim vrednotam, ki jih zagovarja tudi komunistična ideologija.

Genadij Zjuganov, vodja ruske komunistične stranke (KPRF) je svoje eksplozivne komentarje podal v četrtek, v intervjuju za KP radio.

Kot je zatrdil, je bil »prvi komunist na svetu … Jezus Kristus!«

»Dajte Jezusovo Pridigo na gori in moralni kodeks graditeljev komunizma eno zraven druge, pa boste preprosto osupnili. Morate študirati Sveto pismo, pa boste razumeli veliko,« je dejal prvi mož ruskih komunistov.

Vir: Twitter

Zjuganov je lani celo predlagal, da se v ustavo vključi beseda »Bog« in pojasnil, da moralni temelj komunizma počiva na – Svetem pismu.

Vendar pa z njegovimi ocenami niso vsi zadovoljni.

Kristusov drugi prihod
Kristusov drugi prihod. Vir: Twitter

Tiskovni predstavnik ruske pravoslavne cerkve v Moskvi se je na Zjuganove besede odzval z opozorilom, da se jim v cerkvi »ne zdi primerno, da otelovljenega Boga kdorkoli primerja s katerimi koli političnimi ali ekonomskimi nauki, vključno s komunizmom.«

Pri tem pa je dodal, da je cerkev odprta za ljudi »vseh prepričanj« - tudi komuniste.

Težava je verjetno tudi v tem, da se je praksa uresničevanja komunističnih idej izkazala za nekoliko bolj problematično kot sama teorija.

Cerkev je imela veliko težav v času komunizma tudi v Rusiji, nemški filozof Karl Marx, oče komunističnih idej pa je religijo ocenil kot »opij za ljudstvo.«

Ruski komunisti se sicer pogosto pritožujejo zaradi stanja v Rusiji in zaradi pomanjkanja svoboščin. Njihova stranka je sicer druga največja in je naslednica stranke, ki je vodila Sovjetsko zvezo.

Je pa zanimivo vedeti ne samo, da vodja ruskih komunistov zelo ceni Kristusa, pač pa da ima celo ruska pravoslavna cerkev bolj toleranten odnos do komunizma kot na primer - slovenska vladna stranka SDS.

Je pa po drugi strani res, da je v tej stranki tudi veliko bivših komunistov, vključno s predsednikom stranke Janezom Janšo.

Kar na nek način verjetno pritrjuje tezi Genadija Zjuganova.

Morda pa sta si krščanstvo in komunizem res veliko bliže, kot se zdi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek