REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Butale: Kako je učiteljica v osnovni šoli z nespametno potezo okužila več kot pol razreda, skupaj 27 ljudi

Butale: Kako je učiteljica v osnovni šoli z nespametno potezo okužila več kot pol razreda, skupaj 27 ljudiVir: Twitter

Medtem ko znani ravnatelj iz Prebolda skupaj z županom iz istega mesta vse bolj postaja fenomen norosti, egoizma, mračnjaštva in nesolidarnosti, ki dokazuje, da Butale v Sloveniji ne živijo samo v pripovedkah, pač pa tudi v resničnosti, konkreten primer iz ZDA kaže, kaj se zgodi, kadar se v šoli ne preverja pogoj PCT in ob tem učitelji še kršijo zapoved nošenja mask.

Necepljena učiteljica v osnovni šoli, ki si je snela masko, da bi lahko učencem brala, je maja letos okužila več kot polovico učencev, so ugotovili preiskovalci, ki so sledili kontaktom.

Nato pa so ti okuženi okužili še svoje družinske člane, prijatelje in znance ali druge osebe.

In tako naprej.

Vseh stikov zelo verjetno tudi niso našli.

To je odličen primer, kako enostavno je spodkopati prizadevanja za zaščito otrok, ki so premladi za cepljenje, je dejala direktorica ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni dr. Rochelle Walensky.

Učiteljica je namreč prišla v službo, čeprav je imela simptome koronavirusne bolezni covid-19.

Pripisovala jih je alergiji.

Nato pa je ob uri, ko je učencem glasno brala, za nekaj trenutkov snela masko in prebirala odlomke.

V učilnici je bilo 22 učencev, okužilo pa se jih je 12 in med njimi 8 od 10 učencev, ki so sedeli v prvih dveh vrstah. Vse učilnice pa so imele prenosne, visoko učinkovite zračne filtre za trdnne delce.

V učilnici je bilo 22 učencev, okužilo pa se jih je 12 in med njimi 8 od 10 učencev, ki so sedeli v prvih dveh vrstah.

»Šola je od učiteljev in učencev zahtevala, da nosijo maske, medtem ko so v zaprtih prostorih; razgovori s starši okuženih učencev so pokazali, da je bilo ravnanje učencev pri nošenju mask in distanciranju v skladu s priporočili CDC. Učiteljica pa naj bi bila včasih brez maske, ko je glasno brala v razredu,« je zapisano v poročilu.

Zanimivo je, da je do okužb prišlo kljub strogim ukrepom.

V tem obdobju so bile vse mize ločene za šest čevljev (okoli dva metra), vse učilnice pa so imele prenosne, visoko učinkovite zračne filtre za trdne delce.

Ob tem so bila v šoli tudi odprta vrata in okna!

Učiteljica  Vir: Freepik
Vir: Twitter

Sčasoma je prva okužba privedla do 27 okužb ljudi, vključno z učiteljico.

Vse se je na koncu končalo srečno.

Nihče ni bil hudo bolan in vsi so ozdraveli. Razen, če sledilci niso našli vseh stikov, kar je prav tako mogoče…

Tisti primeri, ki so bili analizirani, so vključevali tudi različico koronavirusa »delta«, čeprav so raziskovalci dejali, da niso mogli testirati vseh, ki so bili morda okuženi v izbruhu.

CDC je dogodek izpostavil kot primer, kako morajo šole upoštevati vsa priporočila, če želijo zaščititi učence in osebje.

»Prenašanje virusa v učilnico s strani učiteljice, ki je delala v šoli, hkrati pa je bila simptomatična in necepljena in ki ni nosila maske pri glasnem branju v razredu, je povzročilo okužbe v razredu, po šoli in med družinami učencev ter drugimi osebami skupnosti,« je direktorica CDC kritizirala neodgovorno ravnanje učiteljice na tiskovni konferenci v Beli hiši.

Ponovno je poudarila tudi pomen cepljenja kot edine učinkovite zaščite pred novo boleznijo.

Prav zato, ker otroci, mlajši od 12 let še niso upravičeni do cepljenja, je zelo pomembno, da se odrasli okoli njih cepijo, da jih zaščitijo.

Pri tem je prav tako kot v ZDA tudi v Sloveniji znan podatek, da je v bolnišnicah trenutno okoli 90 odstotkov necepljenih in samo 10 odstotkov cepljenih oseb.

Ne glede na to pa v Sloveniji mnogi še vedno verjamejo prodajalcem kačjega olja, bioenergetikom in raznim drugim zdravilcem, ki obljubljajo čudeže...

In to v Sloveniji, kjer razredi praviloma nimajo filtrov trdnih delcev, kjer prevladuje bolj kužna delta različica, okna pa pozimi ne bodo mogla biti povsem odprta...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek