REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kupovanje časa: Janša v zadevi Trenta zahteva izločitev vrhovne sodnice in sodnika Florjančiča

Kupovanje časa: Janša v zadevi Trenta zahteva izločitev vrhovne sodnice in sodnika FlorjančičaJanša in njegova ničvredna ter hkrati izjemno vredna nepremičnina. Vir: Twitter
Pošto mora v kazenski zadevi dvigniti obdolženec, če tega ne stori pa sodni postopki ne stečejo.

Predsednik vlade Janez Janša je v zadevi Trenta, v kateri čaka odločitev vrhovnega sodišča o krajevni pristojnosti ljubljanskega okrožnega sodišča, podal še zahtevo za izločitev ene izmed vrhovnih sodnic.

Sedaj zahteva tudi izločitev predsednika sodišča Damijana Florjančiča, ki je pristojen, da odloči o zahtevi za izločitev vrhovne sodnice, poroča Dnevnik.

Janša je že prej zahteval izločitev članov zunajobravnavnega senata, ki mora odločiti o ugovoru na obtožnico v zadevi Trenta.

Janševa obramba zdaj izpodbija krajevno pristojnost sodišča, saj ne želi, da bi Janši sodili v Ljubljani.

O tem bodo odločali vrhovni sodniki. A je tudi v tem postopku Janša zdaj zahteval še izločitev ene od vrhovnih sodnic in predsednika vrhovnega sodišča Florjančiča. Obramba obema očita sum glede (ne)pristranskosti.

O morebitni izločitvi predsednika vrhovnega sodišča mora biti odločeno na občni seji vrhovnih sodnikov, ki bi jo lahko sklicali prihodnji mesec.

Tožilstvo je sicer obtožnico, ki torej zaradi vloženih ugovorov obrambe še ni pravnomočna, vložilo oktobra lani, nanaša pa se na domnevno sporne posle z zemljišči v Trenti.

Franci Matoz in Janez Janša
Član SDS in odvetnik Franci Matoz in premier ter šef SDS Janez Janša. Vir: Twitter

Janši očitajo zlorabo položaja ali pravic. Med obdolženimi sta tudi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar.

Končen cilj te taktike je najbrž zastaranje postopka.

Z omenjenimi postopki si Janša najverjeneje zgolj kupuje čas.

Končen cilj te taktike je najbrž zastaranje postopka.

To smo videli tudi nedavno, ko Janša ni dvigoval pošte v isti zadevi.

Medtem ko navadnim državljanom ob »običajnih« sodnih zadevah in ob obravnavi prekrškov poštarji sodne pisarije v primeru odsotnosti preprosto vržejo v nabiralnik, sodišče pa čez 14 dni šteje, da je bila pošta sprejeta, so postopki v kazenskih zadevah nekoliko drugačni.

Pošto mora v kazenski zadevi dvigniti obdolženec, če tega ne stori, pa sodni postopki ne stečejo.

In če ne stečejo lahko za razliko od na primer odškodninskih – hitro zastarajo.

Najverjetneje prav zato predsednik vlade Janez Janša ne dviguje sodne pošte iz zadeve Trenta, kjer je med obdolženimi, zato mu jo je ljubljansko okrožno sodišče poskušalo vročiti celo s pomočjo detektiva.

Premierjev odvetnik Franci Matoz je sicer od sodišča izrecno zahteval, da mora obrambi omogočiti primeren čas za odgovor.

Dokumenti, ki jih je sodišče poskušalo vročiti, se nanašajo prav na zahteve za izločitev sodnikov senata.

Po prvi zahtevi za izločitev sodnikov je obramba podala še dve dopolnitvi zahteve, tako da mora sodišče pred odločanjem o zahtevi Janši uspešno vročiti tri odgovore oziroma sodna pisanja.

Specializirano državno tožilstvo je po petih letih preiskave zaradi domnevno spornih poslov z zemljišči v Trenti lani oktobra vložilo obtožnico zoper Janšo, ki mu očita zlorabo položaja ali pravic.

Med obdolženimi sta tudi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar, ki naj bi pošto prejela.

Janša pred svojo odlično prodano razvalino
Janša pred svojo odlično prodano razvalino. Vir: Twitter

Vse skupaj se je začelo marca 2005, ko je Janša prvič vodil vlado.

Takrat mu je družba Imos za 236.100 evrov prodala trisobno stanovanje na Komenskega ulici v Ljubljani.

Del denarja za kupnino, 131.200 evrov, je Janša dobil s prodajo zemljišča v Trenti, ki ga je še kot minister za obrambo kupil leta 1992.

Janša je tolikšno vsoto od Imosa dobil za 15.600 kvadratnih metrov veliko zemljišče na desnem bregu Soče, ki je del Triglavskega narodnega parka.

Na njem so ruševine kmetije iz 19. stoletja, dostop pa je mogoč le po majhni brvi čez reko.

Dovoljena je le nadomestna gradnja kmetije, nikakor pa ne gradnja novih apartmajskih ali drugih objektov.

Geodetska uprava je vrednost zemljišča ocenila na slabih 22.000 evrov.

Janša je Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) zatrjeval, da je na zemljišču »mogoče zgraditi okoli deset apartmajev«, in da je to bil tudi Imosov namen.

Toda Imos nikoli ni zaprosil za spremembo namembnosti zemljišča.

Janša se brani, da v poslu ni bilo ničesar spornega.

Zatrjuje, da je zemljišče Imosu prodal po tržni ceni, saj da gre za eno najbolj atraktivnih lokacij v Trenti.

To Janševo trditev je ovrglo združenje sodnih izvedencev in cenilcev za gradbeno stroko (SICGRAS), ki je v sodni preiskavi vrednost zemljišča ocenilo na 15.000 evrov.

Hišni odvetnik prvaka SDS in Janez Janša. Vir: Twitter
Hišni odvetnik prvaka SDS in prvak SDS. Vir: Twitter

Imos, ki je medtem propadel, je v času prve Janševe vlade na veliko posloval z državo, zemljišče pa je kupil prek posrednika, podjetja Eurogradnje.

Tožilstvo zato Janši, Kastelicu in Gantarju očita, da so skupaj prikrili neposredno povezavo med Janševim nakupom Imosovega stanovanja in prodajo Janševega zemljišča v Trenti Imosu po napihnjeni ceni, ki se je nato vštela v kupnino za stanovanje v Ljubljani.

Funkcija predsednika vlade tako Janezu Janši očitno zdaj zelo uspešno omogoča še eno vrsto obrambe, ki mu je pomagala že pri »zadevi Patria« - lov zastaralnih rokov.

Toda tudi v tem primeru bo moral biti predsednik vlade še zelo dolgo na funkciji.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic, ki ga očitajo Janši, zakon predpisuje zapor do osem let, zastaralni rok pa je 20 let.

Ta, strožji zastaralni rok je bil sicer sprejet in velja od 4. junija leta 2008.

Sodišče
Vir: Twitter

Vendar pa Janševo dejanje sega v leto 2005, tedaj pa je veljal KZ-UPB1, ki je bil v veljavi od 17. junija leta 2004 in je veljalo, da, če je za dejanje zagrožena zaporna kazen nad petimi leti, kazenski pregon zastara po desetih letih.

Tožilstvo je sicer obtožnico vložilo šele oktobra lani, toda ker dejanje sega v leto 2005 morajo Janševi odvetniki postopke, če se bo sodilo po zadnji noveli KZ zavleči še za okoli štiri leta.

Vir: Twitter

In to seveda še zdaleč ni nemogoče, mesto predsednika vlade pa bi bilo Janši pri izogibanju poštnim dostavljalcem lahko precej koristno.

Institut zastaranja je sicer eden starejših pravnih institutov, ki ga najdemo že v rimskem pravu (Lex Julia de adulterio), pozneje pa v Code penal.

Namenjen je temu, da se sporna zadeva enkrat konča in se ne vleče v nedogled.

Ob toliko tvitih, ki jih dnevno napiše Janša in papirjih, ki jih dnevno podpiše, bi pa res lahko podpisal še enega več in pustil pravni državi, ki jo menda tako zelo ceni, da opravi svojo dolžnost.

Je pa odvetnik Janeza Janše omenjene trditve že zanikal.

»V zvezi s članki, ki jih objavljajo dnevni mediji naj poudarim, da smo prevzeli vso pošto, ki jo je v zadevi Trenta sodišče vročalo. Vse pošiljke so vročene meni kot zagovorniku in tudi vse pošiljke za gospoda Predsednika Vlade RS Janeza Janšo lahko vročijo preko mene kot zagovornika. Naravnost smešne so trditve, da vročevalci ne morejo najti predsednika Vlade RS na delovnem mestu. Zato so vsa namigovanja ali trditve, da gospod predsednik vlade RS Janez Janša ne dviga sodnih pošiljk oz. da ga celo detektiv ne najde, naravnost smešne,« se je na poročanja številnih medijev odzval zagovornik predsednika vlade, odvetnik Franci Matoz. 

Če tožilstvo nekomu krivde ne more dokazati v določenem obdobju, potem je moralno pravilno, da se nad osumljencem obtožbe enkrat končajo.

Če pa se nekdo skriva pred roko pravice, pa bi bilo prav, da ga najdejo še pravočasno, pa čeprav je predsednik vlade.

Ob toliko tvitih, ki jih dnevno napiše Janša in papirjih, ki jih dnevno podpiše, bi pa res lahko podpisal še enega več in pustil pravni državi, ki jo menda tako zelo ceni in ji zaupa, da opravi svojo dolžnost.

Če ne, pa je skrajni čas, da sodišče za to nalogo pooblasti policijo.

Ker ga varuje, seveda res vedno ve, kje se nahaja.

Policija za to sploh ne potrebuje posebnega pooblastila Aleša Hojsa.

To je njena naloga.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek