REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jeseni se začenja sojenje 100-letniku, nekoč pazniku v nacističnem taborišču

Jeseni se začenja sojenje 100-letniku, nekoč pazniku v nacističnem taboriščuKoncentracijsko taborišče Sachsenhausen pri Berlinu. Vir: Twitter

Stoletniku, nekdanjemu pazniku v nacističnem koncentracijskem taborišču Sachsenhausen pri Berlinu, bodo začeli soditi to jesen, 76 let po koncu druge svetovne vojne, poroča nemški tednik Welt am Sonntag.

Koncentracijsko taborišče Sachsenhausen pri Berlinu. Vir: Twitter

Okrožno sodišče v Neuruppinu je sprejelo obtožnico, ki nekdanjega paznika v nacističnem taborišču bremeni sodelovanja pri umoru 3500 ljudi.

Začetek sojenja je napovedan za oktober.

Obtoženec bi naj imel možnost, da se udeleži sojenja v razpravni dvorani dve do dve uri in pol na dan, je za časnik povedal tiskovni predstavnik sodišča.

Obtoženec, katerega identiteta po nemški medijski zakonodaji o osumljencih ni bila javno razkrita, naj bi med letoma 1942 in 1945 delal kot ječar v taborišču v Sachsenhausenu, kjer je bilo zaprtih okoli 200.000 ljudi, 20.000 pa jih je bilo ubitih.

Kljub dejstvu, da se število osumljencev nacističnih zločinov z leti po naravni poti zmanjšuje, nemški tožilci še naprej poskušajo posameznikom iz nacističnega režima preprečiti, da bi ušli roki pravice.

Pomembna obsodba iz leta 2011 je naposled utrla pot za več pregonov, saj je bilo delo v koncentracijskem taborišču potrjeno kot osnova za dokazovanje krivde brez konkretnih dokazov o določenem kaznivem dejanju…

Vendar je veliko zapoznela zakonodaja botrovala žalostni bilanci, da so se številni nacistični zločinci in vojni hudodelci izognili sojenju ter dolga desetletja uživali v vseh sadovih življenja na prostosti, da bi na koncu svet zapustili, ne da bi njihove žrtve doživele svoj dan na sodišču in dobile vsaj kanček zadoščenja za prestana grozodejstva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek