REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemški upokojenec končal na sodišču zaradi tanka sredi hiše: Pravniki zmedeni, a zbiralci ga nenehno klicarijo

Nemški upokojenec končal na sodišču zaradi tanka sredi hiše: Pravniki zmedeni, a zbiralci ga nenehno klicarijoTank spotike med odvetniki in tožilci: Mnogi zgodovinarji se strinjajo, da je bilo to najučinkovitejše vozilo, ki ga je nacistična Nemčija uporabljala med drugo svetovno vojno. Vir: Twitter

Pravniki v Nemčiji poskušajo dognati, kaj storiti s 84-letnim upokojencem, ki je v svoji kleti hranil tank, protiletalski top in torpedo iz druge svetovne vojne.

Tank Panther je nemška policija zasegla sicer že leta 2015 in ob pomoči vojske odstranila iz kleti milijonarjeve hiše na severu Nemčije v mestu Heikendorf, poroča BBC.

Tožilci in odvetniki se za zdaj pogajajo o morebitnih kaznih, vključno s pogojno obsodbo in globo v višini do 500.000 evrov.

Več kot 20 nemških vojakov je potrebovalo več kot 9 ur, da bi tank spravili iz kleti. Vir: Twitter

Po navedbah zagovornika obtoženca je ameriški muzej medtem sporočil, da je zainteresiran za nakup odlično ohranjenega Pantherja.

Mnogi zgodovinarji trdijo, da je bilo to najučinkovitejše vozilo, ki ga je nacistična Nemčija uporabljala med drugo svetovno vojno.

Odvetnik je ob tem razkril, da so tudi številni nemški zbiralci stopili v stik z obtožencem zaradi drugih predmetov, ki si jih ta lasti iz časa vladavine Adolfa Hitlerja, vključno s puškami in pištolami.

Še en eksponat iz druge svetovne vojne, 88-milimeteterski protiletalski top, ki ga je v svoji kleti hranil na čas nacizma navezani premožni nemški upokojenec. Vir: Twitter

Na sodni obravnavi v ponedeljek v mestu Kiel, približno 100 kilometrov severno od Hamburga, so odvetniki obtoženega poskušali ugotoviti, ali je s svojo nenavadno zbirko iz vojnega časa kršil nemški Zakon o nadzoru vojnega orožja.

Obramba trdi, da večina orožja itak ne deluje več in da je bil Panther kupljen na odpadu, zato razmišlja o sprejetju nekoliko manjše globe v višini 50.000 evrov.

Julija 2015 si je približno 20 vojakov nemške vojske več kot devet ur prizadevalo, da bi odvlekli razvpiti Panther s posesti in ga spravili na transportni nakladalnik.

Lokalne oblasti so o sporni vsebini kleti upokojenca poročale celo kolegom v Berlinu, ki so pred tem odredile preiskavo na njegovem domu v akciji iskanja umetnin, ki so jih nacisti ukradli Judom in drugim premožnim žrtvam med drugio svetovno vojno.

Naslednja obravnava tega nenavadnega primera je oklicana za sredo, a razsodba naj bi bila znana že prihodnji mesec.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek