REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Posledice covida-19 hujše celo od posledic kapi: koronavirus lahko bistveno zmanjša kognitivne sposobnosti prebolevnikov!

Posledice covida-19 hujše celo od posledic kapi: koronavirus lahko bistveno zmanjša kognitivne sposobnosti prebolevnikov!Glavobol po koronavirusu. Vir: Twitter

Da ima okužba z novim koronavirusom številne stranske učinke je znano, toda znanstveniki vedno znova odkrijejo še kaj novega.

»V tem času pa ne tvegajte po nepotrebnem in se cepite«, je Hampshire dejal za PsyPost.

Po novih raziskavah, objavljenih v vodilni britanski medicinski reviji The Lancet EClinicalMedicine, ljudje, ki so preboleli covid-19, na testih inteligence dosegajo bistveno nižje rezultate kot tisti, ki niso zboleli po infekciji z virusom SARS-CoV-2.

Ugotovitve kažejo, da lahko virus SARS-CoV-2, ki povzroča koronavirusno bolezen covid-19, znatno zmanjša kognitivne sposobnosti, zlasti pri tistih s hujšim potekom bolezni.

»Po naključju se je pandemija v Združenem kraljestvu stopnjevala sredi raziskave, ko sem v velikem obsegu zbiral podatke o kognitivnem in duševnem zdravju v okviru raziskave 'BBC2 Horizon Great British Intelligence Test',« je dejal vodilni raziskovalec Adam Hampshire, sicer izredni profesor v Laboratoriju za računalniško, kognitivno in klinično nevrologijo na Imperial College London.

IQ.Test vir: Twitter
IQ test. Vir: Twitter

Test je obsegal sklop nalog, namenjenih merjenju različnih dimenzij kognitivnih sposobnosti, ki so bile zasnovane za uporabo tako v znanosti kot v kliničnih raziskavah.

Največji primanjkljaj so opazili pri nalogah, ki zahtevajo obrazložitev, načrtovanje in reševanje problemov.

To pa je bila tudi priložnost za zbiranje pomembnih podatkov o vplivu pandemije in bolezni covid-19 na duševno zdravje in kognicijo, zato je dr. Adam Hampshire študijo razširil na bolezen covid-19 in njen vpliv na vsakdanje življenje.

Hampshire in njegova ekipa so za svojo študijo analizirali podatke 81.337 udeležencev, ki so test inteligence opravili med januarjem in decembrom leta 2020.

Od celotnega vzorca je 12.689 posameznikov poročalo, da so preboleli covid-19 z različno stopnjo resnosti ob okužbi dihal.

Po preverjanju dejavnikov, kot so starost, spol, ročnost, prvi jezik, stopnja izobrazbe in druge spremenljivke, so raziskovalci ugotovili, da imajo tisti, ki so zboleli za covidom-19, na testu inteligence v primerjavi s tistimi, ki niso zboleli za virusom, slabše rezultate.

Največji primanjkljaj so opazili pri nalogah, ki zahtevajo obrazložitev, načrtovanje in reševanje problemov, kar je v skladu s »poročili o dolgotrajnem covidu, kjer so pogoste težave s koncentracijo in zapleti pri iskanju pravih besed,« so povedali raziskovalci.

Prejšnje raziskave so tudi pokazale, da velik delež preživelih bolnikov, ki so preboleli covid-19 čakajo nevropsihiatrični in kognitivni zapleti.

»Pri tem moramo biti previdni, saj kaže, da bi virus lahko vplival na naše spoznavanje. Ne razumemo popolnoma, kako, zakaj ali kako dolgo, vendar moramo to nujno ugotoviti. V tem času pa ne tvegajte po nepotrebnem in se cepite,« je dr. Hampshire dejal za PsyPost.

Zdravniki med intubiranjem bolnika Vir: Twitter
Zdravniki med intubiranjem covidnega bolnika. Vir: Twitter

Raven kognitivne premajhne učinkovitosti je bila povezana tudi s stopnjo resnosti bolezni, pri čemer so imeli tisti, ki so bili hospitalizirani in na ventilatorjih, največje primanjkljaje.

Opaženi primanjkljaj pri bolnikih s covidom-19, ki so bili nameščeni na ventilatorje, je bil enak padcu IQ za 7 točk.

Primanjkljaj je bil celo večji od primanjkljaja, opaženega pri posameznikih, ki so pred tem doživeli možgansko kap in so poročali o učnih težavah.

Primanjkljaj je bil celo večji od primanjkljaja, opaženega pri posameznikih, ki so pred tem doživeli možgansko kap in so poročali o učnih težavah.

»Mislim, da je pošteno reči, da smo bili tisti, ki smo analizirali te podatke, nekoliko živčni zaradi (pretekle, prvotne, op. avt.) odločitve oblasti, da naj pandemija neomejeno poteka znotraj Združenega kraljestva,« je poudaril dr. Hampshire.

Podmnožica 275 udeležencev, ki je opravila test inteligence tako pred kot po okužbi, še vedno ne omogoča  povsem enoznačnih sklepov o vzrokih in posledicah zmanjšanja kognitivne sposobnosti, toda velik in socialno-ekonomsko raznolik vzorec je raziskovalcem omogočil nadzor nad najrazličnejšimi potencialno istočasnimi spremenljivkami.

In zato je sklep, da slabe posledice, ki zmanjšujejo kognitivne sposobnosti ljudi nastanejo zaradi bolezni covid-19: utemeljen.

Študijo z naslovom »Kognitivni primanjkljaj pri ljudeh, ki so preboleli covid-19« so napisali dr. Adam Hampshire, William Trender, Samuel R. Chamberlain, Amy E. Jolly, Jon E. Grant, Fiona Patrick, Ndaba Mazibuko, Steve CR Williams, Joseph M. Barnby, Peter Hellyer in Mitul A. Mehta.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek