REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»In to: Morda!« Profesor in svetovalec vlade razkril, kdaj se bomo vrnili v normalno življenje

»In to: Morda!« Profesor in svetovalec vlade razkril, kdaj se bomo vrnili v normalno življenjeKacin in Krek, tradicionalna uživača na hrvaškem otoku Krk. Vir: Twitter

Vrnitev v normalno življenje zaradi pandemije covid-19 bo morda mogoča šele leta 2022 ali celo 2023, je v četrtek na zaslišanju v parlamentu razkril imunolog, profesor Jean-François Delfraissy, ki je svetovalec francoske vlade.

Predsednik znanstvenega sveta profesor Delfraissy je bil pred senatorji odborov za zakone in socialne zadeve zaslišan v zvezi predloga zakona o zdravstveni izkaznici.

Profesor Delfraissy je prek BFM TV opozoril francosko javnost, da bi lahko Francija v začetku avgusta dosegla 50.000 novih okužb na dan zaradi različice delta koronavirusa SARS-CoV-2, poroča Reuters.

»Do konca avgusta se bomo zaradi različice delta znašli v zelo zapletenem položaju, ki bo vplival na zdravstveni sistem«, opozarja francoski imunolog.

Pojasnil je tudi komentar Olivierja Vérana o nalezljivosti delta mutacije koronavirusa: »Skratka, ta različica ima 60-krat višjo stopnjo nalezljivosti. Zdi se mi, da ljudje še vedno ne razumejo, kaj to pomeni … Mutacija ne bo dovolila, da virus izzveni, ampak da ima večjo sposobnost razmnoževanja.«

Cepiva kljub svoji učinkovitosti v skoraj 90-odstotkih ne preprečujejo prenosa virusa, je opozoril Delfraissy.

Znova je spomnil na pomen zaščitnih ukrepov (maska, distanciranje in razkuževanje), kar nakazuje, da si moramo umivati rok tako pogosto kot prej.

»Pomembni so tudi majhni ukrepi,« je poudaril.

Še posebej na prostem, kjer je varianta delta bolj prenosljiva.

Napovedal je, da bi četrti val koronavirusne bolezni covid-19 lahko hudo obremenil francoske bolnišnice že v drugi polovici avgusta.

Vir: Twitter

V Franciji so to sredo, 21. julija, v štiriindvajsetih urah zabeležili 21.539 novih primerov okužb s koronavirusom, poroča Public Health France.

Medtem je tudi šef NIJZ Milan Krek za hrvaške medije potrdil, da je delta različica nevarnejša in s seboj prinaša več smrti.

Milan Krek, Vir: Index.hr, Twitter
Tako kot vladni govorec za covid-19 in koordinator cepljenja Jelko Kacin tudi Milan Krek rad dopustuje na Hrvaškem, a sodržavljanom sicer svetuje, naj se vrnejo v domovino najpozneje do 15. avgusta. Vir: Index.hr, Twitter

Šef NIJZ Krek je ob tem izpostavil, da bi okuženi morali ostati na tujem in se tam tudi zdraviti, če bodo zboleli v tujini…

Medtem pa se bodo zaostrili tudi pogoji za vrnitev v Slovenijo, je razkril Krek.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek