REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NATO panika ali predstava za javnost: španski premijer in litovski predsednik umaknjena zaradi vzleta bojnega letala

NATO panika ali predstava za javnost: španski premijer in litovski predsednik umaknjena zaradi vzleta bojnega letalaPrizorišče nenavadne tiskovke v Litvi. Vir: Twitter

Med obiskom španskega predsednika vlade Pedra Sáncheza v Litvi se je na tiskovni konferenci, kjer je ob njem nastopil tudi litovski predsednik Gitanas Nauseda zgodil nenavaden dogodek.

Pilot letala se je hitro vzpel po lestvi, letalo so izvlekli, prižgalo je motorje in odletelo svojim »tarčam« naproti.

Oba sta govorila pred hangarjem z letalom Eurofighter Typhoon, v čast španskih letal, ki trenutno varujejo nebo te članice zveze NATO.

Toda nato sta morala v paniki prekiniti tiskovno konferenco, saj je moralo letalo za njimi v zrak, zaradi zračnega alarma, ki naj bi ga sprožila bližajoča se ruska letala.

Pilot letala se je hitro vzpel po lestvi, letalo so izvlekli, prižgalo je motorje in odletelo svojim »tarčam« naproti.

Vse skupaj se je zgodilo v oporišču Šiauliai v Litvi.

Španski predsednik vlade je sicer na tridnevnem obisku v baltskih državah.

Incident naj bi bil resničen, z vojaško oznako »alfa« in ni šlo za trening.

V zrak so poslali dva Typhoona hkrati.

Incident naj bi bil resničen, z vojaško oznako »alfa« in ni šlo za trening.

Ti letali sta sicer angažirani v okviru baltskega zračnega nadzora (Baltic Air Policing - BAP) in redno prestrezajo ruska letala.

V zraku morajo biti 15 minut od znaka alarma.

V zvezi NATO so viri za španski El Pais zatrdili, da »ni bilo slučajno«, da je prišlo do tega alarma in v tem vidijo provokacijo Rusije.

Španski predsednik vlade pa je izkoristil priložnost, da poudari, da tudi ta dogodek kaže, »kako pomembno je, da smo tukaj.«

Tiskovna konferenca se je nato nadaljevala pred praznim hangarjem čez 25 minut.

Eurofighter Typhoon Vir: Spanish Air Force
Eurofighter Typhoon. Vir: Spanish Air Force

Kmalu zatem se je odzvala tudi Moskva in zatrdila, da je bilo vse to nepotrebno, ker sta na ta dan »dve letali Su-24 pomorskega letalstva baltske flote izvedli planirani polet vežbanja v zračnem prostoru nad nevtralnimi vodami Baltskega morja

Pri tem so strogo pazili na to, da ne vstopajo v zračni prostor drugih držav in zato za paniko – ni bilo razlogov, so prepričani v Kremlju.

Da je vse skupaj bila morda dokaj prozorna predstava za javnost, ki naj bi pokazala, kako zelo potrebni so španski lovci nad Litvo, pa morda kažejo nasmeški na obrazih obeh predsednikov, ki nad nenavadno situacijo nista bila prav nič presenečena.

Še manj pa začudena...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek