REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»To je zato, ker sem neveden!«

»To je zato, ker sem neveden!«Simoniti se rad maščuje umetnikom - čeprav umetnost nikoli ni zločin. Vir: Twitter

Minister za kulturo v Janševi vladi Vasko Simoniti je končno priznal, kaj je bil glavni razlog za odpoved razstave likovnih del slovenskih umetnikov v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Nepremostljivo oviro je povzročila zahteva kuratorjev Evropskega parlamenta, da v razstavo vključijo tudi dela slovenskih avtorjev, ki jih je Evropski parlament – sam odkupil in so že del trajne zbirke.

Na ministrstvu za kulturo pod taktirko Vaska Simonitija pa na takšen pogoj »niso mogli pristati.«

To, s čemer bi se vsak hvalil –, da je namreč Evropski parlament sam prepoznal umetniško vrednost del slovenskih avtorjev, dal za njih denar in jih želel razstavljati skupaj z drugimi slovenskimi deli – je za slovenskega »kulturnega« ministra postalo: ovira.

Arjan Pregl. Vir: Posnetek zaslona, Facebook

Znano pa je bilo, da je šlo med drugim pri delih v posesti Evropskega parlamenta za dela – Arjana Pregla.

Kar pomeni, da je minister za kulturo dejansko priznal, da je celotno razstavo odpovedal zato, ker ta vlada in on osebno ne marajo enega od umetnikov, ki je tudi kritik te vlade.

»Torej, odločitev o tem, da se razstava odpove, je bila moja. Seveda

Tako je Simoniti brez kančka slabe vesti pojasnil, zakaj je v cilju cenzuriranja del in maščevanja enemu samemu umetniku, ki je zaradi svojih političnih stališč trn v peti sedanji oblasti - osmešil Slovenijo.

Skratka, v intervjuju za Radio Slovenija je minister za kulturo SImoniti prostodušno priznal, da je bila odločitev o odpovedi njegova in da sploh ni vedel, da gre za tradicionalno razstavo v Evropskem parlamentu, ker da je pač »neveden«.

S tem pa ni prizadel le enega umetnika, pač pa številne slovenske umetnike, ki so ostali brez razstave, brez referenc, brez stikov z evropsko publiko, da ne govorimo o tem, kakšno sramoto je s svojo nevednostjo nakopal Sloveniji.

Res je sicer, da je nekulturni ministrer s tem priznal tudi svoj resen oseben problem.

Ampak njegov problem ni samo, da je izjemno neveden, kot trdi sam.

Še večji problem je, da meša politiko in umetnost in je pri tem izjemno zamerljiv, maščevalen, zloben...

Z eno besedo – nekulturen. In kot kaže zgornji tvit, v Janševi vladi ni edini, ki mu je kultura povsem tuja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek