REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na RTV SLO nova metla, Telekom »dviguje« Planet in Novo24TV  

Na RTV SLO nova metla, Telekom »dviguje« Planet in Novo24TV  Janševa 'nova metla' na RTV SLO - Andrej Grah Whatmough. Vir: Twitter

Od danes naprej bo potrebno še posebej pozorno spremljati poročanje RTV Slovenije in preverjati, ali se ne bo, kar se tiče kritičnih raziskovalnih novinarskih prispevkov – morda zelo spremenilo.

Kaj pa Andrej Grah Whatmough v resnici namerava storiti pa bo seveda pokazal šele čas.

RTV Slovenija namreč na mestu generalnega direktorja prevzema »nova metla«, kot ga je imenoval sam predsednik vlade – odvetnik Andrej Grah Whatmough.

Ta je po četrtkovi seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, kjer so sprejeli poziv Janševi vladi, naj poskrbi za zadostno financiranje javne službe RTV Slovenija, že podal odstopno izjavo kot nadzornik javne RTV Slovenija, kjer je bil dejaven do sedaj.

Vodenje slovenskega medijskega javnega servisa uradno prevzema jutri, primopredajo pa sta z dosedanjim generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem že opravila.

Igor Kadunc pri tem na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani izpodbija imenovanje svojega naslednika, saj je prepričan, da je bil postopek imenovanja novega generalnega direktorja oporečen, ker v njem ni bil upoštevan eden ključnih pogojev za izbiro kandidata.

RTV SLO na merku vlade
RTV SLO na merku Janševe vlade. Vir: Twitter
Če sodimo po tem, kako drugi državni mediji, ki jih nadzorujejo simpatizerji ali člani vladajočih strank in predvsem SDS poročajo in delujejo, potem je prihodnost RTV Slovenije - črna. Oziroma rumeno-modra.

Andrej Grah Whatmough namreč nima tri leta izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov.

Na Janšev tvit, da je on »nova metla« takoj po njegovi izvolitvi z glasovi predvsem programskih svetnikov blizu vladajoči koaliciji, je Grah Whatmough v intervjuju za Delo odgovoril, da sprememb glede programskih direktorjev ne načrtuje ter da svojo vlogo vidi predvsem v ustvarjanju pravnih, finančnih in organizacijskih možnosti za izvajanje poslanstva zavoda.

Trend izgube oziroma ustvarjanja presežkov odhodkov nad prihodki bi rad obrnil tudi s spodbujanjem upokojevanja.

Kaj v resnici namerava storiti pa bo seveda pokazal šele čas.

Toda, če sodimo po tem, kako drugi državni mediji, ki jih nadzorujejo simpatizerji ali člani vladajočih strank in predvsem SDS poročajo in delujejo, potem je prihodnost RTV Slovenije - črna.

Oziroma rumeno-modra.

Državni Telekom, ki je pod ceno prodal tudi Planet TV madžarskemu lastniku namreč s strani madžarskih slamnatih lastnikov financirano strankarsko televizijo SDS in madžarski Planet počasi »dviguje« po uradni televizijski shemi.

POP TV in kanal A gresta tako na 11. in 12. mesto, torej daleč za televizijo Planet TV (3.-5. mesta) in za dva programa Nova24TV (7. in 8. mesto).

Tudi to pa bi lahko vplivalo na gledanost, zato ta sprememba zagotovo ni naključna.

Zaradi česar bo potrebno odslej bolj pozorno spremljati tudi vsebino teh kanalov…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek