REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Usoda imperija pokojnega Petra Kellnerja, lastnika POP TV nejasna: iskanje naslednika ali razprodaja po delih?

Usoda imperija pokojnega Petra Kellnerja, lastnika POP TV nejasna: iskanje naslednika ali razprodaja po delih?Pokojni Petr Kellner

Usoda imperija najbogatejšega Čeha, 68. najbogatejšega človeka na svetu in lastnika slovenske medijske skupine Pro Plus (lastnice POP TV in Kanala A) je po smrti Petra Kellnerja, ki je umrl v nesreči helikopterja na Aljaski zelo negotova, ocenjujejo viri iz Češke.

PPF skupina je sicer danes na čelo skupine imenovala enega od delničarjev, Ladislava Bartoničeka.

Kellner je bil lastnik poslovnega imperija v vrednosti 35 milijard dolarjev na področju telekomunikacij, medijev, bančništva in strojne industrije. Preko svojega sklada PPF je bil tudi lastnik številnih pomembnih medijskih in telekomunikacijskih podjetij.

Strast do ekstremnega smučanja in pustolovščin v puščavi je bila za češkega poslovneža usodna.

Večina Čehov ni razumela, kaj jim prinašajo delnice, ki so jim bile nato razdeljene v privatizaciji, Petr Kellner pa je to dobro razumel.

New York Times je poročal, da se je nesreča zgodila v soboto na poti do ledenika Knik, kjer sta Petr Kellner in še en češki državljan načrtovala smučanje v spremstvu vodnika z Aljaske.

Forbes je Kellnerjevo osebno premoženje lansko jesen ocenil na 17,5 milijarde dolarjev.

Kellner je zgradil imperij telekomunikacijskih podjetij, bank in medijskih hiš po vsej srednji in vzhodni Evropi.

Z uporabo izkušenj iz Češke pri razvoju mobilnega omrežja O2 je svoje poslovanje razširil na območje »od Baltika do Črnega morja«, eden ključnih korakov pa je bil prevzem Telenorjevih omrežij v vzhodni Evropi 2018, ko je PPF prevzel Telenor v Srbiji.

Na podoben način je prevzel tudi skupino Pro Plus v Sloveniji.

»Trenutno nihče ne ve, kakšna bo prihodnost skupine PPF. Po objavi njegove smrti so delnice operaterja O2 in banke Moneta padle. Sedaj so se že vrnile na prejšnje vrednosti, toda praški Gospodarski časopis piše, da je zdaj zelo težko najti naslednika Petra Kellnerja. Urednik Gospodarskih novin Jaroslav Maščik se sprašuje, ali se bo našel naslednik ali pa se bo skupina PPF čez čas prodala po delih,« pravi Magdalena Fajtova, novinarka Češkega radia.

Trenutno nihče ne ve, kakšna bo prihodnost skupine PPF. Po objavi njegove smrti so delnice operaterja O2 in banke Moneta padle.

Kellner je bil tudi eden vodilnih vlagateljev v bančništvo na Češkem, vendar je imel še veliko večje uspehe na Kitajskem.

Kellner je bil tudi prvi v samostojni Češki, ki je državljanom ponudil kredite in plačila na obroke.

»Nato je ta posel začel v Rusiji, nato pa je prvi na Kitajskem dobil licenco za obročno plačilo svojega kitajskega 'Home Credit '. Tu mu je, kar je še posebej pomembno pri poslovanju s Kitajsko, pomagala podpora čeških politikov, predvsem predsednika Miloša Zemana« pojasnjuje dopisnica tiskovne agencije Beta iz Prage Dasa Pavlović.

V zadnjem času so zlasti v Sloveniji prah dvigovale informacije o dogovorih Petra Kellnerja s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo ter informacije o Srbiji, po katerih sta madžarski predsednik vlade Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić želela povezovanje med Telenorjem in Telekomom Srbija, katerega cilj pa bi bila ukinitev edinih dveh večjih in do oblasti kritičnih televizij v državi – Nove S in N1.

Lastnica teh pa je United Media, ki je v lastništvu večjega ameriškega sklada BC Partners.

United Media je v Sloveniji tudi lastnica podjetja Telemach.

Solastnik United Group Dragan Šolak, ki je poznal češkega poslovneža, je za N1 ob njegovi tragični smrti povedal, da Kellnerja spoštuje in ceni.

Dragan Šolak: Čeprav sva v zadnjem času imela nesoglasja, to nikoli ni vplivalo na spoštovanje, ki sem ga imel do Petra.

»Peter je bil izjemen človek in poslovnež. Veliko časa smo se pogovarjali o poslu. Čeprav sva v zadnjem času imela nesoglasja, to nikoli ni vplivalo na spoštovanje, ki sem ga imel do Petra. Številni ga bodo pogrešali. V tem trenutku globoke žalosti je edino tolažbo dejstvo, da je življenje izgubil, ko je delal nekaj, kar je resnično ljubil. 'Počivaj v miru, Petr,'« je rekel Šolak.

Kellner je svojo poslovno pot začel leta 1990 po padcu berlinskega zidu.

Ustanovil je PPF, ki je nato v privatizaciji kupoval privatizacijske certifikate v času, ki ga številni ekonomisti na Češkem imenujejo »divji vzhod«.

Večina Čehov ni razumela, kaj jim prinašajo delnice, ki so jim bile nato razdeljene v privatizaciji, Petr Kellner pa je to dobro razumel.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek