REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hojsov »odhod na Hrvaško z mamo« je nov dokaz njegove nevednosti, pravi škandal je napačen odziv slovenske policije

Hojsov »odhod na Hrvaško z mamo« je nov dokaz njegove nevednosti, pravi škandal je napačen odziv slovenske policijeHojs in mama - kako je bilo to morda videti... Vir: Twitter

Policija je sporočila, da notranji minister Aleš Hojs v spornem ponedeljkovem dogodku, ko je skupaj z mamo poskušal prečkati mejo s Hrvaško, v ničemer ni kršil veljavnih odlokov.

»V policiji pojasnjujemo, da je minister za prehod občinskih in državne meje posedoval vse potrebne izjave, dokazila in dokumente,« poudarjajo.

Le kateri notranji minister države ne ve, kakšni so pogoji za vstop v sosednjo državo? Odgovor je jasen – neinformiran in s tem nesposoben.

Hojs pa se je na podoben način odzval, češ da mu Hrvaška ni prepovedala vstopa (kot poročajo zagrebški mediji), ampak mu je »dala na izbiro« karanteno s testom ali pa vrnitev v Slovenijo, in se je pač »odločil za drugo«, zato to ni afera, kot je najprej poročal portal 24ur.com.

To seveda ne drži, celotna zadeva je seveda prava »afera.«

Afera je najprej zato, ker je očitno, da se je minister, v Janševi vladi zadolžen za notranje zadeve odpravil na Hrvaško, in poskusil vstopiti v to državo, ne da bi imel s seboj PCR test, ki ga Hrvati zahtevajo.

Le kateri notranji minister države ne ve, kakšni so pogoji za vstop v sosednjo državo?

Druga »odbita« okoliščina je dejstvo, da je Hojs trdil, da je želel pač »preveriti delovanje« hrvaških organov.

Odgovor je jasen – neinformiran in s tem nesposoben.

Notranji minister si takšnega neznanja ne bi smel dovoliti.

Tako pa je z njim paradiral pred vso Slovenijo, pa tudi tujino.

Druga »odbita« okoliščina je dejstvo, da je Hojs trdil, da je želel (v družbi mame) pač »preveriti delovanje« hrvaških organov.

​ ​Toda kako je to mogoče narediti, če pa je bil minister, kot trdi, na zasebnem potovanju?

Od kdaj se zasebna potovanja uporabljajo za uradne naloge?

Za tako preverjanje bi lahko policija zadolžila uradno osebo, če jim že kolegi na sami meji ne bi mogli povedati kar neposredno, kaj počne hrvaška policija.

Minister za notranje zadeve pa ni policist, pač pa civilist, ki v imenu vlade skrbi za resor notranjih zadev, ne da bi imel karkoli neposrednega za opraviti s policijskim delovanjem.

Samovoljno postavljanje ministra v vlogo »kontrolorja na meji« je zato seveda zloraba ministrovih pooblastil in poskus vmešavanja v delo profesionalnih policistov, ki ob tem še stavkajo, ker minister, medtem ko se vriva med policiste, ne opravlja svojega dela in jim ne zagotovi plače, ki jim pripadajo.

Kako hrvaški policisti opravljajo svoje naloge pa lahko slovenski policisti na meji celo neposredno vidijo, podatke o tem bi lahko dobili tudi od državljanov, ki so šli skozi hrvaško kontrolo, ali pa bi hrvaške policiste o njihovih zahtevah –, ki so javno objavljene – celo preprosto vprašali.

Le zakaj jim tega, kar delajo javno in v skladu s svojimi zakoni – ne bi povedali?

Le zakaj bi moral sam minister v vlogi nekakšnega slovenskega »Jamesa Bonda« pod krinko vožnje z mamo na meji preverjati ta dejstva?

Zgodba zase pa je odziv slovenske policije.

Ta odziv je naslednja sramota Antona Olaja, ki je odplavila vsa prejšnja zaklinjanja istega o tem, kako profesionalen in menda nepolitičen je.

Policija je namreč izdala sporočilo, v katerem je opravičevala očitno neumne postopke in izjave Aleša Hojsa, ki jih je le-ta naredil kot zasebnik in ne kot policijski minister.

Namesto da bi se od vsega distancirala, če bi bila res profesionalna, je z bedastim sporočilom za javnost, v katerem ni manjkalo niti banalnih slovničnih napak (»lasno« namesto lastno) zagovarjala ravnanje Aleša Hojsa.

S tem se je policija dodatno kompromitirala, odgovornost za to pa zagotovo nosi Anton Olaj, kajti skoraj nemogoče je, da za to sporočilo ne bi vedel.

Ob tem je sporočilo napisano prav v obrambo tistega, ki mu je odprl vrata na položaj generalnega direktorja policije.

Prav to priliznjeno servilnost so policiji očitali tudi na družbenih omrežjih, kjer kritiki opozarjajo, da je v času pandemije največ izgubila prav policija, ki ji je taisti Aleš Hojs, junija 2020 nepreklicno odstopljeni minister, katerega beseda velja manj kot lanski sneg, naprtil kaznovanje jedcev rogljičkov in burekov, preganjanje ljudi na prostem brez mask, maltretiranje brezdomcev, vpade v avtonomne cone in nasilje nad protestniki.

Zlorabljeni policisti in Anton Olaj
Zlorabljeni policisti in Anton Olaj. Vir: Twitter

Pojasnilo slovenske policije sicer prihaja po tem, ko je spletni portal 24ur.com poročal, da je Hojs v spremstvu svoje mame v ponedeljek popoldne, na slovenski kulturni praznik želel prečkati enega od hrvaških mejnih prehodov v Istri.

Obisk sosednje države je bil zasebne narave, tja pa sta želela, da bi poravnala račune za nepremičnino na Hrvaškem.

Hojs je novinarjem portala v pogovoru dejal, da ni hotel izkoriščati svojega ministrskega položaja, zato svojega obiska tudi ni uradno najavil ali uporabil diplomatskega potnega lista.

Ker za vstop v državo z mamo nista izpolnjevala pogojev, sta se na meji obrnila in vrnila v Slovenjo.

Ampak tudi to še vedno ne daje odgovora na ključna vprašanja.

Začenši od očitnega: Zakaj se je Hojs z mamo, če nista izpolnjevala pogojev za vstop, sploh odpravil proti Hrvaški?

Je morda upal, da ga bodo policisti sami prepoznali in ga blagohotno pustili ćez mejo? Je upal, da se bo kakšen hrvaški policist spomnil, da je Hojs velik oboževalec Thompsona in ga nato pustil v svojo državo?

Bi bil Hojs ob njihovi nepazljivosti zaradi plačevanja maminih računov pripravljen kršiti ne le slovenske, ampak tudi hrvaške predpise?

Ima minister morda preveč prostega časa in se zato rad prevaža do hrvaške meje in nazaj? Ali pa je preprosto ravnal zgolj neumno in nepremišljeno?

Kakršenkoli že je pravi odgovor, noben t. i. ministra ne kaže v dobri luči.

Ampak to že najmanj od tedaj, ko je Hojs preklical lasten »nepreklicni odstop« s položaja ministra, verjetno ne preseneča nikogar več v tej državi.

Kako je bil »resnično videti« Hojsov »obisk meje z mamo« pa si lahko ogledate v pričujočem videu, ki je trenutno eden od »hitov« tudi na spletu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek