REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Barbarsko: prepovedati ali ne preverjanje, če je ženska devica?

Barbarsko: prepovedati ali ne preverjanje, če je ženska devica?Če bo parlament novo zakonodajo sprejel, bo ta nedvomno spodbujala črni trg za pridobitev ustreznega potrdila, trdijo ginekologi. Vir: Twitter
Medtem ko nekateri ocenjujejo, da gre za postopek, ki je skrajno barbarski, drugi opozarjajo na nevarnosti in nasilne posledice, s katerimi se bodo soočale ženske, ki ne bodo mogle priskrbeti dokazilo, da so device.

Francija je ena izmed dvajsetih držav na svetu, kjer se opravljajo preverjanja, ali je ženska devica, zato je glede predloga o prepovedi takšne prakse francoska javnost globoko razdeljena.

Medtem ko nekateri ocenjujejo, da gre za postopek, ki je skrajno barbarski, drugi opozarjajo na nevarnosti in nasilne posledice, s katerimi se bodo soočale ženske, ki ne bodo mogle priskrbeti dokazilo, da pred poroko niso seksale.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO – WHO) se preverjanje, če je ženska »nedolžna« izvaja v najmanj 20 državah po svetu, ponekod se izvrši celo prisilno, ker družina, partnerji ali potencialni delodajalci ženske ocenjujejo glede njihove časti ali družbene vrednosti.

Ženske so se v Franciji udeležile množičnih shodov, da bi izrazile protest proti femicidu in nasilju nad ženskami ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, 25. novembra .
Ženske so se v Franciji udeležile množičnih shodov, da bi izrazile protest proti femicidu in nasilju nad ženskami ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, 25. novembra. Vir: Twitter

Po podatkih WHO v Evropi takšna testiranja izvajajo v Belgiji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, na Švedskem in v Španiji, poroča Reuters.

V Franciji je preverjanje, če je ženska devica najpogostejša praksa med muslimani, pa tudi med nekaterimi romskimi skupnostmi, ki iščejo dokaze, da dekle pred poroko zagotovo ni imelo spolnih odnosov.

Prav zaradi tega, ker je očitno, da je tudi v sodobni evropski družbi to zavržno prakso težko izkoreniniti, so v OZN opozorili, da so takšni testi boleči, nenatančni, hkrati pa pomenijo kršitev temeljnih človekovih pravic.

Zato v OZN ocenjujejo, da so odsev preteklosti in da v sodobni družbi zanje ne bi smelo biti prostora.

Mnenje ginekologov: če bodo kaznovali zdravnike, bodo pacientkam zaprli edina vrata, kjer bi lahko prosile za pomoč in dobile nasvet. Vir: Twitter

A vsi se ne strinjajo s takšno oceno; nekateri strokovnjaki namreč opozarjajo francoske oblasti na stranske in neželene posledice predlagane prepovedi preverjanja, če je ženska devica, ki je del širšega zakona o islamskem separatizmu z namenom zamejiti radikalizacijo muslimanskega dela prebivalstva.

Če bo parlament novo zakonodajo sprejel, bo ta nedvomno spodbujala črni trg za pridobitev ustreznega potrdila.

Francoski parlament bo odločal o novem zakonu prihodnji mesec.

Toda po mnenju zdravnikov bi lahko bile ženske v prihodnje prisiljene plačati predraga nadomestila za ilegalne preiskave, da bi vendarle pridobile rezultat testa, ki ga družina od njih zahteva, ali pa da tvegajo, da postanejo tarče nasilja in nasilnega ravnanja družinskih članov, bodisi partnerjev bodisi sorodnikov s strani bodočega soproga, če nimajo ustreznega dokaza, da so še vedno device.

»Če bodo kaznovali zdravnike, bodo pacientkam zaprli edina vrata, kjer bi lahko prosile za pomoč in dobile nasvet. Če bo parlament novo zakonodajo sprejel, bo ta nedvomno spodbujala črni trg za pridobitev ustreznega potrdila, kar bodo sumljive lekarne drago zaračunavale,« opozarja dr. Ghada Hatem Gancer, ginekologinja iz Pariza in glavna zdravnica v zavetišču za ženske, žrtve nasilja »Maison des Femmes«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek