REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Absurdi ukrepov: maske na prostem zapovedane, a v zdravstvenih domovih boljše, zasebne maske - prepovedane!

Absurdi ukrepov: maske na prostem zapovedane, a v zdravstvenih domovih boljše, zasebne maske - prepovedane!Maske in teatralni protikoronavirusni ukrepi na prvi seji Janševe vlade, Slovenija pa je bila v začetku pandemije rekorderka po številu okuženih. Vir: Twitter

Čeprav je hitro naraščanje števila okuženih v Sloveniji rezultat nekajmesečne precej liberalne politike, odprte meje s Hrvaško, predvsem pa pomanjkanja testov, bolnišnic in medicinskega osebja, vlada zdaj z drakonskimi ukrepi razkazuje svojo zapoznelo »skrb« za navadne državljane.

Pri tem je Janševa vlada za razliko od drugih držav, ki so cerkve in cerkvene obrede že takoj postavile na seznam zelo nevarnih dejavnosti, do zadnjega dopuščala in celo spremenila oziroma neznanstveno cenzurirala tuje prikaze nevarnih dejavnosti tako, da cerkveni obredi niso bili med zelo nevarnimi, na kar je bilo že opozorjeno na tej povezavi.

Pri tem pa so ji z medijskimi protiuslugami vračali tudi cerkveni dostojanstveniki.

Na vladno tiskovno konferenco je bil povabljen celo ljubljanski nadškof Zore, ki je nato pojasnjeval vladne ukrepe in pomen nošenja mask.

Nadškof Stanislav Zore, foto: Nadškofija Ljubljana
Nadškof Stanislav Zore, novi vladni govorec premierja Janše. Foto: Nadškofija Ljubljana

Kar je glede na to, da cerkev in država nista eno in isto precej nenavadno.

Da o tem, da gre zgolj za predstavnika ene od verskih supnosti v Sloveniji sploh ne govorimo.

Skratka, šlo je za evidentno diskriminacijo in kršitev načela ločitve cerkve od države hkrati.

Pri tem pa se dogajajo absurdi.

Regije

Maske so v »rdečih regijah« na primer zapovedane tudi na prostem in tam, kjer ljudje niso v stiku z drugimi ljudmi – menda zato, ker naj bi bilo to »učinkovito.«

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je poudarila, da je nošenje mask učinkovito, »o tem ni dvoma«, zato so se odločili za omenjeni ukrep.

»Vem, da se marsikdo sprašuje, ali potrebujem masko, ko smo sami. Dejstvo je, da, ko govorimo ali smo športno dejavni, okoli nas nastajajo oblaki kapljic. V tem aerosolu je tudi virus. To ostane v zraku in na površinah. Če ne želimo teh kapljic deliti z drugimi v prostoru, je smiselno, da nosimo maske,« je dejala Bregantova.

Maske imajo velik vpliv na širjenje virusa s kašljanjem in govorjenjem
Maske res zelo pomagajo pri omejevanju epidemij, toda na prostem njihov učinek ni dokazan. Predvsem pa ne morejo narediti tega, kar bi morala s testi, zaposlitvami zdravstvenega osebja in boljšo organizacijo zdravstva - narediti Janševa vlada. Vir: Twitter

Gre seveda za popoln nesmisel.

Res je, da se »aerosoli« prenašajo tudi po zraku, toda vse študije, ki so bile izvedene – in o katerih smo zelo podrobno poročali tudi na naši spletni strani –, so zmeraj raziskovale gibanje delcev v zaprtih prostorih.

Priporočila domačih epidemologov glede ravnanja v odprtih prostorih nikoli niso bila tako drastična in ni jasno, kaj je sploh podlaga tako spremenjenih ukrepov.

Nošenje maske je seveda smiselno tudi zunaj, povsod tam, kjer je veliko ljudi in ni mogoče ohranjati distance, toda tam, kjer je med ljudmi na prostem nekaj metrov ali nekaj deset metrov prostora so zapovedani ukrepi očitno pretirani in absurdni.

Vlada je na problem mednarodne prometne izolacije odgovorila tako, da je še tiste redke potnike, ki pridejo prek letališča Brnik v Slovenijo – odrezala od Ljubljane.

Tam, kjer bi pa morali biti bolj rigorozni - in to zahteva osebje, sredstva, torej denar - pa so ukrepi nadvse ohlapni.

Celo stike o potencialni okužbi naj bi poslej sporočali kar - okuženi oziroma bolniki sami.

Res, le zakaj bi plačevali medicinsko osebje, če lahko za zdravstvene ukrepe poskrbijo kar bolniki sami.

Kako krasno, zelo ekonomično vlado imamo.

Vlado, ki se zelo trudi za vitko državo.

In polne žepe svojih ministrov.

Ali pa, kot bi rekel priljubljeni ameriški pisatelj Mark Twain - imamo najboljšo vlado, ki jo lahko kupite za denar.

Tudi razdelitev na »regije« je povsem neživljenjska.

Na ta način je na primer Ljubljana v eni, letališče Brnik pa v drugi regiji, prehod med obema pa prepovedan.

Kar pomeni, da se potnik oziroma njegovi svojci, razen z javnim prevoznikom, iz Ljubljane do osrednjega in edinega mednarodnega letališča na Slovenskem ali pa z letališča do slovenskega glavnega mesta - ne morejo odpeljati ne da bi kršili predpise.

In to v Sloveniji, ki je ostala brez nacionalnega letalskega prevoznika in je ob tem še tako praktično odrezana od sveta.

Vlada je na ta problem mednarodne prometne izolacije odgovorila tako, da je še tiste redke potnike, ki pridejo na letališče Brnik – odrezala od Ljubljane.

O absurdnih primerih poročajo tudi iz ljubljanskih zdravstvenih domov, na primer iz ZD Bežigrad.

Vir: Twitter

Eden od problemov je, da medicinske sestre in zdravniki kakor po tekočem traku obolevajo in morajo v 10-dnevno karanteno tudi zato, ker z okuženimi bolniki delajo z državnimi, a navadnimi, kirurškimi zaščitnimi maskami (nimajo pa tistih, po standardu N95, ki prefiltrirajo 95% nevarnih delcev!).

Kar je nadvse nenavadno.

Tistim zdravstvenim delavcem, ki so si sami kupili boljše maske sami je vodstvo prepovedalo, da jih nosijo – ker se menda ne sme »delati razlika« med zdravstvenimi delavci.

Ali ni vso pomlad Janševa vlada trdila, da je zagotovila dovolj zaščitne opreme?  

Toda sedaj se je pojavil še en problem – tistim zdravstvenim delavcem, ki so si sami kupili boljše maske, je vodstvo zdravstvenih domov prepovedalo, da jih nosijo –, ker se menda ne sme »delati razlika« med zdravstvenimi delavci.

In zato morajo vsi nositi – slabše maske, ki ne nudijo dovolj zaščite pred okužbo s Covid-19!

Maska N95
Maska N95. Vir: Twitter

Zaradi česar se bo število bolnih v bolnišnicah še povečevalo.

In zaradi česar bodo poslej omejitve še strožje, maske pa bomo kmalu morali nositi tudi v stanovanjih.

Vladni govorec za Covid-19 Jelko Kacin nam je to sicer tudi plastično že predstavil –, ko je masko res nosil celo v svojem stanovanju.

Ali so ukrepi vlade glede zajezitve pandemije po vašem mnenju dovolj ali premalo domišljeni?

Ko pa se nahaja pred kamerami, pa prav tako ni ravno dosleden.

Ne Kacin in ne predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, ki si upa celo zahtevati, da bi »moral Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije (ZZZS) uvesti regresne zahtevke proti vsem tistim, ki so z namernim ravnanjem v nasprotju z javno objavljenimi navodili NIJZ in oblasti povzročili okužbo sebe ali drugih oseb s Covid-19.«

Kovšca namreč meni, da bi si »morali krivci (sami) plačati stroške zdravljenja!«

Rokovanje: Alojz Kovšca in Milan Kučan. Vir: Twitter
Rokovanje: Alojz Kovšca in Milan Kučan. Vir: Twitter

Nekateri so nato spomnili, da Kovšca sodi med prvorazredne in je priviligiran glede na dejstvo, da uživa in se lahko sklicuje na imuniteto.

To pa pomeni, da - v primeru, da tudi sam zboli zaradi lastnih kršitev (ki so dokumentirane na fotografijah, spodaj!) oziroma neupoštevanja javno objavljenih navodil NIJZ - na katere se v svojem zahtevku naslovljenem na ZZZS sklicuje, bi za zdravljenje Alojza Kovšce plačevala državna blagajna.

Oziroma vsi davkoplačevalci.

Blaž pa je s kančkom cinizma pripomnil, da - ujet v hudih in ponavljajočih se prekrških navodil NIJZ in Janševe vlade - Kovšca menda že piše odstopno izjavo.

Tako pa smo dočakali tudi ponovno razglasitev epidemije in še strožje ukrepe.

 Tokrat smo za razglasitev epidemije izvedeli - prek družbenih omrežjih!

Za to je s čivkom poskrbel sam predsednik vlade.

Če bi vlada čez poletje res naredila kaj za preprečevanje epidemije, potem tako vsi našteti poceni triki kot vnovična razglasitev epidemije - res ne bi bili potrebni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek