REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evroretuširanje: države jugovzhodne Evrope najmanj kužne, toda na zemljevidih ECDC »brez podatkov«

Evroretuširanje: države jugovzhodne Evrope najmanj kužne, toda na zemljevidih ECDC »brez podatkov«Okuženost Balkana v starih in novih zemljevidih. Vir: Twitter

Evropska Unija je je objavila enoten zemljevid okuženosti držav s koronavirusom Covid-19.

Na njem pa so opazne tudi velike sive lise, kar je nenavadno. Vsi podatki, da se obarvajo so namreč na voljo, na primer tukaj.

Kot kažejo podatki, je večina držav v Evropi v rdečem območju, zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij pa v EU skorajda ni.

Kot kažejo podatki, je večina držav v Evropi v rdečem območju, zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij pa v EU skorajda ni.

Drugače je na Zahodnem Balkanu oziroma v državah jugovzhodne Evrope, kjer odvisno od tabele prevladuje siva ali celo zelena barva.

Zanimivo je, da je razmeroma varno območje izven Slovenije ostala tudi Istra.

Več kot polovica Evrope oziroma 17 od skupno 31 zajetih držav, tudi Slovenija, pa je večinoma rdečih.

KoronaEvropa
Nov zemljevid Evrope, kjer so Balkan, pa tudi Švica, Nemčija in Švedska ocenjene kot države brez podatkov. Vir: Twitter

Zemljevid je od četrtka objavljen na spletišču Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), z njim pa želijo izboljšati preglednost in predvidljivost nacionalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Ministri EU so dogovor o zemljevidu sprejeli v torek.

ECDC zemljevid pripravlja in tedensko osvežuje na osnovi podatkov o številu novih primerov na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh oziroma tako imenovani 14-dnevni incidenci, številu testov na 100.000 prebivalcev v minulem tednu in o odstotku pozitivnih testov v minulem tednu, ki mu jih posredujejo države članice.

Zelene so sicer regije, kjer je 14-dnevna incidenca nižja od 25 in stopnja pozitivnih testov manj kot štiriodstotna.

Celotna Evropska unija ima tako odslej enoten koronski semafor oziroma enoten zemljevid regij, ki so glede na tveganost z vidika pandemije Covida-19 obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo.

A zelene barve na njem že ob prvi objavi skorajda ni videti. Sploh pa ne – izven EU.

Zelene so sicer regije, kjer je 14-dnevna incidenca nižja od 25 in stopnja pozitivnih testov manj kot štiriodstotna.

Oranžna so območja, kjer je 14-dnevna incidenca nižja od 50, a je stopnja pozitivnih testov štiriodstotna ali višja, ali če je 14-dnevna incidenca med 25 in 150 ter je stopnja pozitivnih testov manj kot štiriodstotna.

Zelena Srbija
Tako je okuženost Evrope doslej videl slovenski sledilnik za Covid-19. Vir: Twitter

Rdeča so območja, kjer je 14-dnevna incidenca 50 ali več, stopnja pozitivnih testov pa bo štiriodstotna ali višja ali če 14-dnevna incidenca presega 150.

Siva so območja, za katera ni zadostnih podatkov ali kjer testirajo manj kot 300 na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu - tako so na primer obarvane regije v Nemčiji, Avstriji, na Švedskem, Danskem in Islandiji, ki je članica EGP, isto pa velja tudi za države na Balkanu.

Vendar je ta, nekoliko »evropocentričen« pogled na Evropo, kjer se podatki zbirajo samo s strani članic EU nekoliko zavajajoč, saj med »sive« uvršča tudi države, ki imajo praviloma boljšo epidemiološko sliko od večine držav v zahodni Evropi.

Poglejmo samo en primer.

Res – le kam bi prišli, če bi neka Srbija bila najboljša v Evropi. To se enostavno ne sme zgoditi. Če podatki kažejo drugače – toliko slabše za podatke.

V Srbiji so na primer v zadnjih 24 urah testirali 6504 oseb in našli 204 pozitivnih primerov, zaradi Covida-19 sta umrli dve osebi, na respiratorjih pa jih je 25. Pri tem je narejenih preko 1,2 milijona testov.

To pomeni, da je bilo v zadnjih 14 dnevih v državi odkritih okoli 20 novookuženih na 100.000 prebivalcev.

Meja za zelen seznam je 25, kar pomeni, da bi morala biti Srbija še naprej zelena.

Vendar ni.

Maske
Vir: Twitter

V Republiki srbski v BiH je bila 14-dnevna incidenca še septembra sicer nekoliko višja, okoli 40 okužb na 100. 000 prebivalcev, toda tudi to je še pod mejo za »rdeče« obarvanje na zemljevidu Evrope.

Da so bolj okuženi večji urbani centri in države z večjo gostoto prebivalstva, kot regije z manjšo poselitvijo je tudi v skladu s pričakovanji.

Zato je sicer očitno, da so države na Balkanu – kjer se sicer v zadnjem času virus tudi bolj širi – manj okužene kot tiste v zahodni Evropi.

Zato je sicer očitno, da so države na Balkanu – kjer se sicer v zadnjem času virus tudi bolj širi – manj okužene kot tiste v zahodni Evropi. Toda na zemljevidih, ki jih izdelujejo v Bruslju, tega preprosto ne želijo videti. Za njih sta »sivi« celo – Švica in Nemčija.

Toda na zemljevidih, ki jih izdelujejo v Bruslju, tega preprosto ne želijo videti.

Za njih sta »sivi« celo – Švica in Nemčija.

Res – le kam bi prišli, če bi neka Srbija bila najboljša v Evropi. Njena zelena barva je v zadnjem mesecu - mesec dni pred tem pa je imela tudi Srbija velike težave s porastom okužb - očitno motila preveč rdeče obarvano sliko Evrope.

To, da je neka balkanska država v nečem boljša od Evrope pa se iz zornega kota evrokratov in geopolitike seveda enostavno ne sme zgoditi.

Če podatki kažejo drugačetoliko slabše za podatke.

Podatki teh držav so bili zato razglašeni za neverodostojne, države pa v postopku političnega retuširanja obarvane v sivo.

In tako so na primer zeleno Srbijo preprosto prebarvali v sivo – čeprav bi morala biti dejansko še vedno zelena.

To kaže, da je pri barvanju zemljevidov, kot zmeraj, imela prste vmes politka in da tudi evropskemu ECDC-ju, ko gre za obravnavo svetovnega problema v Evropi, ni mogoče popolnoma zaupati in da je potrebno vire podatkov ves čas primerjati.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek