REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protestniki spomnili na premagano strahovlado iz leta 1988 in napovedali njen poraz tudi v letu 2020

Protestniki spomnili na premagano strahovlado iz leta 1988 in napovedali njen poraz tudi v letu 2020Protivladni protesti - petnajstič

Protivladni protesti se očitno ne bodo končali niti čez poletje, kot je upala aktualna vlada, saj se je na ulicah slovenskega glavnega mesta tudi v petek znova – po konservativnih podatkih policije same - zbralo okoli 2000 ljudi.

Protesti proti vladi so potekali že petnajstič zapored, tokrat pod gesloma »Naprej v sedanjost« in »Za boljši jutri.«

Protest je bil tokrat posvečen nedavni zgodovini.

Vse se je začelo na Prešernovem trgu. Govorniki so pri Prešernovem spomeniku sporočali, da »je država ujetnica osebne drame Janeza Janše«, ki da je vedno trdil, da se mu godi krivica.

Po njihovih besedah mu gre le za moč in denar ter za razdvajanje ljudi.

»Vsakič, ko je prevzel oblast, so sledile čistke na vseh področjih,« so izpostavili.

Protestniki so tudi ta teden vlado pod taktirko Janeza Janše pozivali k odstopu, saj se po njihovem mnenju celotna koalicija neustrezno odziva na vedno nove afere.

Številni so svoje nezadovoljstvo izražali zgolj s transparenti, nekateri pa so ljudi nagovorili tudi s pomočj megafona.

»Združili smo se proti strahovladi Janeza Janše« in »Tukaj smo zato, ker mora vlada pasti«, se je slišalo iz množice.

Protivladni protesti - petnajstič

Hkrati so kritizirali tudi ministrico za kmetijstvo in podpredsednico Janševe vlade Aleksandro Pivec, ki se je v zadnjem času, kot vse kaže, zapletla v  več korupcijskih zgodb, povezanih z njenim gostovanjem na Krasu in v Izoli, kjer so se njene zasebne in službene poti križale najmanj trikrat.

Na trgu so iz zvočnika odmevale partizanske pesmi, kot je Na juriš in Hej, brigade.

»Odpihnili bomo vlado, po ulicah se bomo odpravili do simbolične zgodovinske lokacije,« je bilo slišati napoved iz megafona.

Protestniki so nosili napise »Stop janšizmu«, »SMC in DeSUS prodane duše«, »Prosim Bog, vrni nam rajši Karla nazaj«, »Nočemo na vlak Janša-Orban-Vučić«, »Stop diktaturi«, »Vlada pada« in podobne.

Nato so protestniki krenili mimo Mestnega trga in preko osrednje mestne tržnice nadaljevali proti Roški cesti, ki jo je policija zaprla za promet.

Kot so na družbenih omrežjih navedli aktivisti, gre za »strateško lokacijo, kjer se je nekoč že pisala slovenska zgodovina.«

Po prihodu na Roško so se nekateri protestniki obrnili in se vzvratno sprehodili v preteklost, kar so nakazovale letnice, obešene na drevesih.

»Stojimo na mestu, kjer smo si Slovenci leta 1988 upali upreti strahovladi in podpreti nekaj žvižgačev,« so jih opomnili na cilju.

Na Roški je protestnike pričakala velika Janševa lutka, iz megafona pa je odmevalo: »Dobrodošli v leto 1988!«

Daljnega leta 1988 je večtisočglava množica namreč protestirala v podporo Janši, danes pa ravno obratno - zahteva njegov odstop.

Tu so protestniki priredili krajši satirični program in k besedi povabili več metrov visoko Janševo lutko, ki pa ni takoj spregovorila, zato so se iz množice pojavili medklici »Janez, kje si?«.

Po nekaj minutah se je nato končno oglasila in v krajšem satiričnem nagovoru slovesno naznanila svoj odstop, kar so prisotni pozdravili z navdušenjem.

Po nagovoru so protestniki Janši očitali tudi, da jih je v preteklosti zmerjal z zombiji, zato so mu skupinsko z dvigom identičnega transparenta sporočili "JBTZOMBI".

Številni prisotni pa so celo dejali, da jim je »žal, da so tistega daljnega leta stali na Roški.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek