REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Sedaj je jasno, zakaj se je RKC tako mudilo odpreti cerkve že danes. Zaradi maš zadušnic ob 40. obletnici Titove smrti«

»Sedaj je jasno, zakaj se je RKC tako mudilo odpreti cerkve že danes. Zaradi maš zadušnic ob 40. obletnici Titove smrti«Maša za Tita?

Zdi se, da smo končno dobili odgovor na vprašanje, zakaj Slovenska škofovska konferenca ni počakala na mnenje strokovnjakov in je, ne oziraje se na dejstvo, da se vlada o tem sploh ni izrekla, odločila odpreti vrata cerkva za maše.

»Sedaj je jasno, zakaj se je RKC tako mudilo odpreti cerkve že danes. Zaradi maš zadušnic ob 40. obletnici Titove smrti. Lepo,« je ob tem dognanju s kančkom cinizma pristavil Angryfarmer (Jezni kmet).

Prav danes je namreč minilo 40 let od smrti nekoč doživljenjskega (dobesedno) predsednika skupne države, Socialistične Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), Josipa Broza Tita.

Mediji, ki predvajajo televizijski program v državah nastalih na tlu nekdanje SFRJ so v zvezi s tem davi poročali, da se je »na dan, ko je umrl Tito, začel konec Jugoslavije

Spomnimo, Josip Broz je umrl 4. maja leta 1980.

Pokopali so ga štiri dni pozneje v Beogradu, v mavzoleju na hitro zgrajenem na vrtu rezidence, ki so ga poimenovali »Hiša cvetja«.

Znani pisatelj knjig za otroke Branko Ćopić je svojčas za Broza napisal, da je bil »neustrašen velikan, ki je izšel iz pravljice, dokončal nesmrtno dejanje osvoboditve in se vrnil v pravljice.«

Razen na hribu Sabotin nad Novo Gorico, na območju nekdanje Jugoslavije še danes obstaja še okoli 11 na las podobnih monumentalnih spomenikov v naravi, ki tvorijo ime: Tito.

Ali pa kot je to nazorno opisal pisatelj Miško Kranjec: »Čez kričeče vroč, neplodni kamen je roka delavca, navdihnjena z ljubeznijo, sestavila ogromno krepkih črk, ki jih vidimo po vseh gorah [...] Tam stoji ime našeg najljubšega tovariša, ki vzbuja veselje in ponos med vsemi našimi poštenimi ljudmi.«

Tita so se z neprikrito nostalgijo spomnili tudi na Hrvaškem, Srbiji, BiH, Makedoniji, celo v tujini ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek