REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znanstveniki izračunali in napovedali, kdaj se bo končala pandemija v svetu in v Sloveniji

Znanstveniki izračunali in napovedali, kdaj se bo končala pandemija v svetu in v SlovenijiUkrepi na meji z Italijo

Znanstveniki iz Singapurja so naredili matematični model, po katerem so na osnovi uradnih podatkov o gibanju števila okuženih z virusom, ki povzroča Covid-19 poskusili napovedati, kdaj bo konec pandemije.

Objavljeni so podatki za posamezne države, informacije pa se spreminjajo na dnevni ravni. Projekcije o razsežnosti epidemije se razlikujejo po državah.

Po dosedanjih podatkih se bo epidemija v svetu zmanjšala tudi do 97 odstotkov do 31. maja letos. Do polovice junija bo prišlo do 99-odstotnega zmanjšanja, vendar bi lahko bil popoln konec pandemije lahko šele v začetku decembra letos.

Zaključek epidemije lahko v večjem delu pričakujejo tudi v Italiji do konca maja in začetka junija, v Srbiji pa se bo do 21. maja končala v 97 odstotkih, do 4. junija pa v 99 odstotkih, vendar lahko na konec epidemije računajo šele okoli 4. septembra.

Najbolj so prizadete ZDA, kjer bo epidemija trajala vse do 20. septembra. Zmanjšanje za 97 odstotkov pa se pričakuje do 18. maja.

Vse te podatke je mogoče najti na spletni strani raziskave.

Pandemija - Nemčija

Na podoben način tudi ekipa matematikov s Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru na spletni strani whatwillwedoinaugust.eu, kar v prevodu pomeni »Kaj bomo počeli avgusta«, vsak petek predstavi možen nadaljnji potek epidemije in izračun verjetnosti, da bo epidemije koronavirusa v Sloveniji konec pred mesecem avgustom.

Po zadnjem izračunu, na podlagi podatkov do 1. maja, statistika konec epidemije pred avgustom in do konca junija napoveduje z 99-odstotno verjetnostjo.

Izračun temelji na statističnem modelu, ki upošteva najnovejše podatke o epidemiji koronavirusa v Sloveniji za pretekli teden, kot so število okuženih posameznikov, število resnih in kritičnih primerov bolezni Covid-19 in število umrlih oseb.

Kot datum začetka epidemije koronavirusa v Sloveniji so določili 4. marec, čeprav je bila uradno razglašena 12. marca.

Po zadnjem izračunu, ki temelji na dejanskih podatkih o poteku epidemije koronavirusa v Sloveniji, pridobljenih do 1. maja, statistika konec epidemije pred avgustom in do konca junija napoveduje z 99-odstotno verjetnostjo.

Slovenija - pandemija, optimističen scenarij

Matematiki s pomočjo statistike vsak teden izdelajo še tri scenarije poteka epidemije in njenega morebitnega konca celo pred junijem za teden, ki sledi – realističnega, optimističnega in pesimističnega.

Verjetnost konca epidemije do konca junija v Sloveniji je po realističnem in optimističnem scenariju 100 odstotna, po pesimističnem pa 99 odstotna – torej skoraj gotova.

Še sredi aprila je bila verjetnost za konec epidemije pred junijem po realističnem scenariju 92-odstotna, po optimističnem scenariju 97-odstotna, po pesimističnem scenariju pa samo 25-odstotna.

Po pesimističnem scenariju izpred 14 dni bi bilo epidemije koronavirusa v Sloveniji konec šele julija prihodnje leto.

Slovenija, pesimističen scenarij

Toda kot vse kaže, so ukrepi delovali. Celo pesimističen scenarij sedaj vzbuja - optimizem.

Sedaj je verjetnost konca epidemije do konca junija po realističnem in optimističnem scenariju 100 odstotna, po pesimističnem pa 99 odstotna – torej skoraj gotova.

Vendar to ne pomeni, da bo pandemije s tem že konec – dokler ne bo cepiva, so mogoči novi vali okužb, še prej pa selitev virusa na južno poloblo (kjer bo zima) ter ponovna vrnitev na sever.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek