REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška ekološka prevara: Dobili vzpodbude za neobdelane njive, Hrvaška mora vrniti 400 milijonov evrov

Hrvaška ekološka prevara: Dobili vzpodbude za neobdelane njive, Hrvaška mora vrniti 400 milijonov evrovHrvaška: Nekoč so imeli vojne, sedaj bodo imeli korona dobičkarje.

Pandemija smrtonosnega koronavirusa je v precejšnji meri zasenčila in popolnoma uničila tudi hrvaško predsedovanje EU.

Številni sestanki so bili odpovedani, priložnosti za fotografiranje z evropskimi odličniki je bilo zelo malo, sedaj pa iz Bruslja in sedeža Evropske komisije prihajajo tudi slabe novice glede porabe denarja iz evropskih fondov.

Hrvaška bo namreč morala v evropske sklade vrniti okoli tri milijarde kun (396,8 milijonov evrov), ki jih je dobila od EU, saj so nadzorniki iz Bruslja ugotovili, da je bilo v resnici samo dva odstotka evropskih sredstev, izplačanih za ekološko kmetijstvo upravičenih, poroča hrvaški Večernji list.

V Hrvaški smo doslej zgrešili vse dosedanje kmetijske politike, proizvajamo pod 45 odstotki hrane, ki jo potrebujemo, čudimo pa se, ker so nam vasi prazne in ker mladi odhajajo.

»V Hrvaški smo doslej zgrešili vse dosedanje kmetijske politike, proizvajamo pod 45 odstotki hrane, ki jo potrebujemo, čudimo pa se, ker so nam vasi prazne in ker mladi odhajajo. Na takšen način, kot se sprejemajo zakoni, ni čudno, da se nam to dogaja,« je dejal lastnik kmetijskega podjetja Agro-palm in podpredsednik Hrvaške gospodarske zbornice Antun Vrakić.

Opozoril je, da se že zdaj pojavljajo razni preporodajalci, vse to pa v škodo kmetov.

Hrvaško kmetijsko naj bi v napačno smer po njegovi oceni vodile »interesne skupine.«

»Dvigujejo vzpodbude na prazne njive, na katerih nihče ne proizvaja ničesar. Nadzor iz Bruslja je ugotovil, da je bile pravilno izplačanih samo dva odstotka vzpodbud za ekološko kmetijstvo. In sedaj zahtevajo, da se vrne denar za tri leta nazaj, milijardo kun na leto. Predlog je, da to vračilo odplačamo solidarno, toda to ne pride v poštev je odločen Vrakić.

Nekoč smo imeli vojne, sedaj bomo imeli korona dobičkarje.

Dodal je tudi, da je kmetijska zbornica na začetku krize zaradi koronavirusa zahtevala od ministrstva za gospodarstvo, da naredi seznam vsega, kar ima v skladiščih, da bi videli, katero proizvodnjo bi bilo potrebno povečati, da pa odgovora niso dobili.

»Nekoč smo imeli vojne, sedaj bomo imeli korona dobičkarje,« je opozoril Vrakić.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek