REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Švedska princesa voluntira, slovenski »kralj Instagrama« pa dokazuje svoje pozerske in lingvistične spretnosti

Švedska princesa voluntira, slovenski »kralj Instagrama« pa dokazuje svoje pozerske in lingvistične spretnostiPahor govori, švedska princesa pa dela

Krize so dobre tudi zato, ker razburkajo življenje in na površino prinesejo vse najboljše. Žal tudi najslabše.

Poglejmo na primer predsednika Slovenije.

Če je v času vlade Marjana Šarca včasih še imel kakšno svoje mnenje, ki je bilo najpogosteje drugačno od mnenja tedanje vlade, v zadnjem času previdno in krotko sledi vsemu, kar napove sedanja vlada.

V času korone, kot je sam sporočil prek Instagrama, pa ga očitno precej skrbi lasten videz ...

Ob depeši MZZ, ki je bila seveda poslana v imenu države, (da ni imela to označbo v »glavi« dokumenta pa je navadno sprenevedanje, saj po mednarodnem pravu je dokument MZZ stališče države!) je bil povsem tiho, glede predaje policijskih pooblastil vojski se popolnoma strinja s sedanjo vlado, nato ga dolgo časa ni bilo na spregled.

Sam je razkril, da je »čilal« v izolaciji, nato je obiskal logaški dom starejših občanov, jih nagovarjal po megafonu in se skupaj z obrambnim ministrom sprehodil ob južni meji ter naslednji dan že opravičeval, ker so kršili zapovedane predpise zaščite pred pandemijo ...

»Predsednik republike Borut Pahor se v teh dneh sooča s težavo, da nikakor ne ujame prave in razumne mere ukrepov v boju proti pandemiji. Če je najprej samo 'čilal' na soncu, se je potem odločil, da začne obiskovati domove starostnikov po Sloveniji in postane po 'kralju instagrama' še 'kralj megafona'. A ljudstvu se je ponovno zameril, ko se je z vladnimi predstavniki sprehajal ob Kolpi na ne prav varni razdalji in brez zaščitne opreme. Tokrat je vtis poskusil popraviti s skafandrom in masko, zagotovo pa mu bo še posebno prav prišla čelada. A ne pred virusom,« so komentirali v ljubljanskem Dnevniku.

V tokratni krizi Pahor ob govorjenju ni pokazal nič drugega.

Ob tem v zadnjem času tudi veliko govori.

Prišel je na idejo, da bi bilo zelo dobro, če bi drugim narodom pričel pošiljati poslanice in bodrilne besede v njihovih jezikih.

In tako je svoj (službeni) čas uporabil za to, da se je v pisarni učil, vadil in nato poslanice pred kamerami že izpovedal v angleškem, hrvaškem, francoskem, španskem in poljskem jeziku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sporočilo predsednika republike avstrijskemu predsedniku in avstrijskemu ljudstvu v skupnem boju proti koronavirusu. @vanderbellen #austria #covid19austria #vanderbellen Besedilo sporočila: Spoštovani gospod predsednik, dragi avstrijski prijatelji. Kot predsednik Republike Slovenije vam v imenu vseh slovenskih ljudi sporočam izraze naše solidarnosti v skupnem boju proti koronavirusu. Izražamo globoko občudovanje avstrijskemu ljudstvu, ki v tem težkem času kaže odločnost, pogum in upanje. Tudi v teh težkih časih smo s tesnim sodelovanjem ponovno dokazali pomen naših dobrih odnosov med Slovenijo in Avstrijo. Slovenija čuti vašo žalost in se iskreno veseli vaših uspehov. Združeni z drugimi evropskimi narodi in državami bomo skupaj zmagali. Vse bo še dobro.

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor) on

Zdaj je objavil svoje novo sporočilo, namenjeno avstrijskemu predsedniku in avstrijskemu ljudstvu.

Kar je lahko tudi dvorezno. Težava bi lahko nastopila, če bi nekdo opazil, v katerih jezikih Pahor nekatere predsednike držav in narode sploh ni nagovoril.

Vendar je ta težava zelo majhna, kajti v teh časih ljudje opažajo in cenijo predvsem velika dejanja, ne pa govoričenje.

Predsednik Slovenije torej nastopa nekako tako, kakor to počne papež.

Le da Pahor zato še ni papež Frančišek.

Pri tem Pahor, ki je v preteklosti pogosto opravljal razna dela pred kamerami, sedaj pred kamerami torej večino časa pozira; med ostalim, kako stoji pred ogledalom, ko se je v pisarni preoblekel v kavbojke, pa kako vzdihuje za frizerjem ali z megafonom v roki postopa v dvorišču nekega od domov za starostnike ...

Aktiven je tudi na družbenih mrežah in velja celo za 'kralja slovenskega Instagrama.'

V tokratni krizi pa Pahor ob govorjenju ni pokazal nič drugega.

Ko je bilo potrebno pokazati kaj konkretnega, je predsednik potegnil same napačne poteze.

Pozerske in prozorne.

S pobalinskimi objavami na socialnih omrežjih nadaljuje kljub dejstvu, da ga volivci brutalno kritizirajo in se iz njega norčujejo na njegovem lastnem Instagram profilu.

Valvasor je na primer ob fotografiji Pahorja v pajkicah in kolesarski opravi, kako visoko v zrak dviguje svoje drago kolo, v posmehljivem tonu predsednika države zaprosil: »Povozite me, gospod predsednik.«

Komentator Pahorjevih objav z vzdevkom Blzgun je bil ob istem predsednikovem postu v katerem se je ta pohvalil, da je »neeeskončno srečen« zaradi »prve letošnje kolesarske ture na Janče«, priložil tri emotikona klovna in konkretno željo: »Mi bomo neeeeskončno srečni, ko bomo imeli predsednika, ki se bo postavil proti sovražnemu govoru, proti uzurpaciji države in proti ropu stoletja. Z gargamelom sta prava sramota.«

Arabela Robnik pa je Pahorjevo bahavo fotografijo z visoko nad glavo dvignjenim kolesom naposled pospremila s tehtnim opominom: »Karantena je, mimogrede.«

Pahor, Tonin, Hojs: Mi lahko, vi pa ne! Vir: Twitter

Podobno je komentiral tudi Brane ob Pahorjevem postu, da je obisakl dom starejših v Lenartu: »Čuj, a za ene ne velja karantena občine ... pa ne nas jeb*t predsednik ... ostanimo doma ...«

Pahorju je zraven poslal še dva emotikona jeze ...

Milovan Tijanič se je ob Pahorjevi fotografiji pri frizerju ozrl na njegovo nedavno pohajkovanje z ministroma Toninom in Hojsom ter spremstvom ob Kolpi: »Gospod predsednik, razočaran sem nad vašim ravnanjem včeraj, ko ste se sprehajali po sončku s Toninom & co. Ostale državljane z odlokom silite, da se držijo ukrepov, vi se pa požvižgate. In ker je zagrožena kazen 400 €, ni dovolj, da se opravičite. Ker ste vi ogledalo družbe! Jaz se bom policistu, ki me bo ustavil zaradi nespoštovanja ukrepa, lepo opravičil. Saj je tako storil tudi predsednik. On je pa ja ogledalo državljanom.«

Pod črto: Na družbenih omrežjih se Pahorjevim objavam posmehujejo.

Na podoben odziv je naletel tudi njegov najnovejši konjiček.

Na primer z imitacijo njegovega nagovora prebivalcem Indije.

»Bilo bi boljše, če bi svojo enegijo usmeril v aktivno delovanje v državi, kateri predseduje. Že dolgo se ni kritično odzval na aktivne politične dogodke, kot da je pasivna marioneta, ki se kot papež vidi v nagovoru državljanov po vsem svetu,« mu je sporočil Stane Romih.

Ruski predsednik je v Italijo in še veliko drugih držav poslal enote za dekontaminacijo, kitajski predsednik po vsem svetu pošilja letala s pomočjo.

Irski predsednik vlade znova dela tudi kot zdravnik. Srbski predsednik pa je na podlagi osebnih zvez državi priskrbel več sto respiratorjev.      

Povsem drugače je tudi na Švedskem.

Tam je švedska princesa Sofija napovedala, da bo zmanjšala svoje kraljeve dolžnosti, da bi lahko postala prostovoljka v lokalni bolnišnici.

Opravila je že intenzivno usposabljanje, da bi bila za delo pripravljena. V svoji novi vlogi bo dezinficirala, čistila in delala v kuhinji.

Nič prestižnega torej in nič takšnega, kar bi se dalo poslikati samo za en dan.

Za vzgled bi lahko bila tudi marsikomu v Sloveniji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek