REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija bo dobila desno vlado pod vodstvom Janeza Janše. Toda - za kako dolgo?

Slovenija bo dobila desno vlado pod vodstvom Janeza Janše. Toda - za kako dolgo?Partnerja: Janša in Počivalšek

Slovenija ne bo šla na volitve, pač pa bo vlado znova vodil Janez Janša.

Novo vlado naj bi podprle štiri parlamentarne stranke (SDS, NSi, SMC in DeSUS) in še nekaj poslancev drugih strank, tako da naj bi Janez Janša imel zagotovljenih najmanj 51 glasov.

Ob 26 poslancih SDS in sedmih poslancih NSi naj bi Janševo vlado podprlo še devet poslancev SMC (vsi razen edinega, ki je ostal načelen - Janija Möderndorferja), pet poslancev DeSUS, oba poslanca manjšin in po najmanj en poslanec Slovenske nacionalne stranke (SNS) oziroma Stranke Alenke Bratušek, najverjetneje Marko Bandelli.

Novega predsednika državnega zbora bo tako izbirala SMC.

SDS naj bi pripadlo pet ministrstev in še dva resorja brez listnice.

To so ministrstvo za finance (vodil naj bi ga Andrej Šircelj, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance in pozneje poslanec SDS), za zunanje zadeve (vodil naj bi ga Anže Logar, poslanec SDS), za infrastrukturo (vodil naj bi ga Andrej Vizjak, nekdanji minister za gospodarstvo in delo v dveh vladah Janeza Janše), ob tem pa še ministrstva za okolje in prostor, za kulturo, za kohezijo in za Slovence po svetu.

S tem bodo delo izgubili minister Simon Zajc, avstrijska Slovenka Angelika Mlinar, Alenka Bratušek, Miro Cerar in Peter J. Česnik.

Zanimivo je predvsem, da bo delo izgubil tudi Peter Česnik, ki ga je dober pokojni prijatelj Janeza Janše Dušan Lajovic nekoč ovajal avstralski policiji, tako da so ga že v Avstraliji nadlegovali in zasledovali.

Ministrstvo za notranje zadeve bo zelo verjetno prevzela SDS, kandidata za ministra pa sta Zvonko Černač in Božo Predalič.

Peter Jožef Česnik
Peter Jožef Česnik

Matej Tonin si sicer zelo želi biti predsednik Državnega zbora, a zaradi Janševega »pravila«, da morajo biti vsi ministri v vladi naj bi dobil v roke ministrstvo, ki ga je doslej pogosto nadzoroval kot predsednik KNOVS-a, to pa je ministrstvo za obrambo.

Cerar se zagotovo vrača v državni zbor, saj je z javnim pismom jasno povedal, da v novi Janševi vladi ne želi sodelovati.

Novega predsednika državnega zbora bo tako izbirala SMC.

Med kandidati se omenjata Miro Cerar, ki se vrača v Državni zbor (iz katerega zato odhaja nadomestni poslanec Jani Möderndorfer) in Igor Zorčič, predsednik poslanske skupine SMC, pa tudi Janja Sluga.

Cerar se zagotovo vrača v Državni zbor, saj je z javnim pismom jasno povedal, da v novi Janševi vladi ne želi sodelovati.

SMC naj bi ob tem dobila še ministrstvo za pravosodje, ki bi ga prav tako lahko zasedel Zorčič, za gospodarski razvoj in tehnologijo, na katerem bo ostal Počivalšek, za izobraževanje (kjer se kot kandidat omenja Mitja Slavinec, nekdanji poslanec LDS in dekan mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko) in za javno upravo, kjer je najresnejši kandidat Nejc Brezovar.

Veselo: Aleksandra Pivec

Aleksandra Pivec bo ostala ministrica za kmetijstvo, DeSUS pa bo prevzel še ministrstvo za zdravje.

Kljub temu, da je Aleksandri Pivec veliko uslugo naredil Marjan Šarec, ki je ni zamenjal, ko bi to lahko naredil, bodo sedaj novo vlado podprli v DeSUS-u.

Vlado naj bi podprlo kar vseh pet poslancev DeSUS. Stranka bi v njej dobila dva resorja – za zdravje, ki ga bo predvidoma vodil Tomaž Gantar, in kmetijstvo, ki ga že zdaj vodi Aleksandra Pivec.

Vlado naj bi podprlo kar vseh pet poslancev DeSUS.

Tako se je zgodilo točno to, kar smo že napovedovali – namesto na predčasne volitve, ki so si jih želeli predvsem v LMŠ, SD in Levici bodo stranke, ki bi danes utrpele izgube na volitvah oblikovale novo vlado in se »rešile« z Janševo desno vlado.

Odprto vprašanje pa ostaja – za kako dolgo?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek