REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi lastnik POP TV in Kanala A na udaru kritik zaradi olepševanja in »normalizacije kitajske diktature«

Novi lastnik POP TV in Kanala A na udaru kritik zaradi olepševanja in »normalizacije kitajske diktature«Kellner in POP TV

Najbogatejši Čeh je v svoji državi v središču razprav o poskusu tujega vplivanja, potem ko je eno od njegovih podjetij financiralo kampanjo, s katero bi se v tej državi popravila javna podoba Kitajske.

Ta zgodba pa bi lahko bila še posebej zanimiva tudi za Slovenijo.

Češki milijarder Petr Kellner bo kmalu novi lastnik POP TV in Kanala A. Pod okrilje te skupine spadajo tudi portal 24ur, Voyo in še nekatera, z mediji povezana podjetja.

Češki milijarder Petr Kellner bo namreč kmalu novi lastnik POP TV in Kanala A. Pod okrilje te skupine spadajo tudi portal 24ur, Voyo in še nekatera, z mediji povezana podjetja.

Toda sedaj so se pojavile obtožbe, da si Peking kupuje vpliv prav preko Kellnerjevih podjetij.

Obveščevalne službe na Češkem naj bi prišle do sklepa, da takšno ravnanje kitajske vlade, usmerjeno na »popravljanje slike« o Kitajski predstavlja »veliko tveganje«, poroča Guardian.

Vse skupaj je bilo izpeljano tako, da je Kellnerjevo podjetje Home Credit, ki je kitajskim strankam že posodilo za preko 12 milijard evrov denarja plačalo velike zneske za objavo člankov, ki so v lokalnih medijih Kitajsko, ki ima sicer težave s spoštovanjem človekovih pravic in politično represijo, prikazali v bolj pozitivni luči.

Sporazum o nakupu CMR

Povedano drugače – po oceni kritikov so olepševali in »šminkali diktaturo.«

Kellnerjevo podjetje je financiralo tudi na novoustanovljen inštitut, ki ga vodi prevajalec sicer Kitajski naklonjenega češkega predsednika Miloša Zemana, da bi s tem »uravnotežili« bolj skeptične ocene o Kitajski s strani podobne organizacije Sinopsis, ki je povezana s praško Karlovo univerzo.

Zadevo je odkrila spletna stran Aktualn.

Po oceni kritikov so olepševali in 'šminkali diktaturo.'

Po oceni strokovnjakov naj bi bila preko Kellnerjevih podjetij izvedena zelo obsežna PR kampanja, katere dober del je usmerjen tudi v krepitev pobude »cesta in pas« ter infrastrukturnih projektov v različnih državah zahodno od Kitajske.

Prvi cilj kampanje je »normalizacija Kitajske« in predstavljanje države ne kot diktature, pač pa kot države, »kot je vsaka druga.«

Po oceni analitikov je Češka do kitajskih vplivov bolj odprta kot številne druge evropske države. Zelo tesne pa so tudi vezi Kellnerjeve PPF skupine s Kitajsko.

Kellnerjeva podjetja naj bi s kampanjo poskusila zaščititi tudi svoje interese po vrsti sporov med kitajskimi investitorji in domačini, kar je nekoliko ohladilo prejšnje tople odnose.

Petr Kellner, Praga
Petr Kellner, Praga

Home Credit je potrdil, da je za izvedbo kampanje plačal PR podjetju C&B Reputation Management in da je podprl tudi Sinopsis, vse to pa za doseganje »večjega ravnotežja« glede debat o Kitajski.

»Razprave o Kitajski v Češki republiki so postale enostranske, vztrajno negativne in slabo informativne. Home Credit je zgolj želel doseči bolj uravnoteženo javno diskusijo, tako da je omogočil, da se slišijo različni pogledi … Želimo si odprte, informativne razprave o vsaki državi, vključno s Kitajsko, še posebej tam, kjer netočne navedbe škodijo našemu ugledu ali reputaciji,« je dejal tiskovni predstavnik Kellnerjevega podjetja Milan Tomanek.

Martin Hala: 'Prvi cilj je, da normalizirajo Kitajsko, tako da je ne predstavljajo kot diktaturo, pač pa kot državo, kot je vsaka druga, odprto za reforme. In ne mislim, da je to točna slika.'

Martin Hala, profesor na Karlovi univerzi in direktor Sinopsisa pa je dejal, da je pri tej zadevi bistveno, da je Home Credit »najel to podjetje ne zato, da bi branil lastne korporativne interese same po sebi, pač pa da bi promoviral vsebine, ki prihajajo iz Ljudske republike Kitajske in kitajske komunistične partije. Prvi cilj je, da normalizirajo Kitajsko, tako da je ne predstavljajo kot diktaturo, pač pa kot državo, kot je vsaka druga, odprto za reforme. In ne mislim, da je to točna slika.«

Te ocene se skladajo z oceno češke tajne službe BIS, ki ocenjuje, da kitajske PR kampanje za to državo predstavljajo večjo grožnjo nacionalni varnosti, kot pa vmešavanje ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Te aktivnosti bi lahko predstavljale tudi poskuse iskanja »potencialnih sodelavcev in agentov med češkimi državljani,« so prepričani v češki varnosti agenciji.

Kljub temu pa se v nasprotju s časi, ko je češki predsednik Vaclav Havel v Pragi gostil Dalaj Lamo, duhovnega voditelja Tibetancev, na Češkem množijo investicije iz Kitajske.

Tako je bila kitajskim podjetjem prodana češka pivovarna, kitajsko energetsko podjetje CEFC pa je kupilo televizijsko postajo in nogometni klub Slavija. Leta 2016 je kitajski predsednik Xi Jinping obiskal tudi Prago.

Pop TV

Odnosi pa so se pokvarili, ko je predsednik vlade Andrej Babiš, po nasvetu državne agencije za kibernetsko varnost prepovedal uporabo telefonov Huawei v prostorih vlade.

To pa je takoj kritiziral češki predsednik Miloš Zeman in obtožil tajne službe, da izvajajo »umazane trike.«

Home Credit se je zapletel tudi v sodne spore s svojimi kritiki, zahteval prekinitev objav in odtegoval donacije tistim, ki niso pisali tako, kot je bilo všeč njihovim lastnikom.

Nekatere je na Češkem še vedno strah tudi medijskega vpliva Kitajske preko Kellnerja, saj je njegov sklad PPF nedavno za 1,62 miljarde funtov kupil CME, podjetje, ki ima v lasti najbolje gledano češko komercialno televizijo Nova in podobne televizije v sosednjih državah.

Odnosi pa so se pokvarili, ko je predsednik vlade Andrej Babiš, po nasvetu državne agencije za kibernetsko varnost prepovedal uporabo telefonov Huawei v prostorih vlade.

PPF je opozorila ocenil kot neutemeljena, toda, kot piše Guardian, »so nekateri skeptični.«

»PPF je ob pogajanjih zatrjeval, da se nikoli ne bo vmešaval v politiko. Toda iz afere okoli Home Credita lahko vidite, da se dejansko vmešava v politiko,« opozarja Petr Kutilek, češki politični analitik.

Vse to pa bi lahko bilo zanimivo tudi za Slovenijo, kjer naj bi 55-letni češki milijarder Peter Kellner kmalu postal lastnik tudi slovenske medijske družbe Pro plus.

Peter Kellner

Zanimivo je tudi, da sta se za CME skupaj zanimala češko-slovaška finančna skupina Penta in kitajski energetsko-naložbeni velikan CEFC.

Petr Kellner se je sicer rodil maja 1964 v kraju Česka Lipa, nedaleč od češko-nemške meje. Iz rodnega mesta ga je v Prago pripeljal študij ekonomije, ki ga je uspešno končal leta 1986.

Po oceni revije Forbes ima Kellner pod palcem 15,5 milijarde ameriških dolarjev in je najbogatejši Čeh.

Kellner, ki se izogiba javnosti, živi v bližini Prage, v vasi Podkozi, posestva in nepremičnine pa ima tudi v drugih državah. V lasti ima tudi zasebno letalo – Boeing 737 – vendar ne zloglasne izvedenke »Max«.

Svojo podjetniško pot je začel že v času socializma. Na Češko je začel uvažati fotokopirne stroje japonske znamke Ricoh.

Obogatel je nato v času privatizacije, z zbiranjem certifikatov privatizacijskih skladov.

Obogatel je nato v času privatizacije, z zbiranjem certifikatov privatizacijskih skladov.

Kellner je skupaj z Milanom Vinklerjem in Milanom Maděryčom ustanovil privatizacijski sklad PPF. Do leta 1995 je PPF zbral deleže v več kot 200 čeških podjetjih.

Nato je dosegel prevzem češke zavarovalnice Česka Pojišt'ovna. Leta 2007 je PPF sklenil sodelovanje z zavarovalnico Generali (Generali PPF Holding) za ekspanzijo na trge vzhodne Evrope.

Kellnerjev PPF ima danes v lasti banke, nepremičninska podjetja in telekomunikacijska podjetja v Evropi in Aziji.

Je tudi lastnik češkega telekomunikacijskega operaterja O2 Czech Repubic in posojilnice Home Credit.

Del Kellnerjevega imperija pa bo po novem tudi slovenska medijska družba Pro Plus.

PPF naj bi se namreč dogovoril z ameriško družbo AT&T o nakupu večinskega deleža v skladu CME, ki je med drugim lastnik Pro Plusa, ki v Sloveniji upravlja s televizijama POP TV in Kanal A.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek