REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skrivnostna smrt sodelavca Angele Merkel: nihče ni videl ničesar, mesto zločina pa je »slučajno očiščeno«?

Skrivnostna smrt sodelavca Angele Merkel: nihče ni videl ničesar, mesto zločina pa je »slučajno očiščeno«?Žrtev, Walter Lübcke in kanclerka Angela Merkel
Kdo je brutalno ustrelil priljubljenega politika, ki je bil tesen sodelavec nemške kanclerke Angele Merkel?

Kdo je ustrelil priljubljenega politika, ki je bil tesen sodelavec nemške kanclerke Angele Merkel, se sprašuje tednik Spiegel ob ugotovitvi, da »ko se je zdelo, da bi bile lahko govorice komajda bolj divje«, so se (o motivih, naročnikih in storilcih umora) razvnele še bolj divje teorije zarot.

Gre za brutalen umor krščanskega demokrata, politika desnosredinske CDU Walterja Lübckeja, ki je od leta 2009 opravljal dolžnost vodje mestne uprave v Kasselu, osrednji upravni oblasti zvezne dežele Hessen.

Kriminalisti so izključili so možnost, da bi šlo za samomor.

Lübckeja so v noči na nedeljo našli na terasi njegove hiše v vasi Istha, okoli 5 kilometrov jugovzhodno od bližnjega mesta Wolfhagen.

Poskusi oživljanja so bili klavrni. 65-letni Lübcke je kmalu po prihodu v bolnišnico podlegel strelni rani na glavi.

Preiskovalci so ugotovili, da je bil usoden strel iz malokalibrskega orožja, izstreljen iz neposredne bližine. Izključili so možnost, da bi šlo za samomor.

Mediji ugibajo, da je šlo za zločin iz sovraštva.

O možnih storilcih ali motivih umora policija in tožilstvo ne želijo ugibati, ker je smrt znanega politika že izzvala veliko vznemirjenja v nemški javnosti, pa tudi onstran meja Nemčije, kjer mediji ugibajo, da je šlo za zločin iz sovraštva.

Preiskavo zadeve je prevzela posebna komisija državnega kriminalističnega urada Hessen-Spodnja Saška, sprva z 20 nato pa s 50 izkušenimi preiskovalci.

Nenavadno je tudi dejstvo, da v vasici s komaj tisoč prebivalci v bližini Kassela na severu Nemčije, kjer se vsi med seboj poznajo, nihče ni slišal ničesar in ne videl ničesar.

Škandalozno je, da je bilo prizorišče zločina deloma očiščeno in potencialno pomembne sledi so bile odstranjene pred prihodom policije.

Preiskava je tako od vsega začetka zašla v slepo ulico, ugotavljajo nemški mediji slab teden po umoru Walterja Lübckeja.

Prizorišče zločina je bilo namreč deloma očiščeno in potencialno pomembne sledi so bile odstranjene pred prihodom policije, poudarja Spiegel Online.

Običajen način zoožanja kroga možnih osumljencev s pomočjo iskanja signala mobilnih telefonov je v tem primeru neuporaben, ker je bila prejšnji konec tedna Istha prizorišče lokalnega pivskega festivala, zaradi katerega se je v vasici zbralo okoli 2000 ljudi.

Preiskava je od vsega začetka zašla v slepo ulico, ugotavljajo nemški mediji slab teden po umoru Walterja Lübckeja.

Kako je potem mogoče, da nihče ni videl ali slišal ničesar sumljivega?

Lübcke je bil dolgoletni politik Krščansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel v nemški deželi Hessen, s Frankfurtom kot glavnim mestom. Zadnjih deset let je bil vodja mestne uprave v Kasslu.

Je najbolj znan po svoji vneti podpori odločitvi kanclerke Angele Merkel iz jeseni 2015, da odpre vrata Nemčije za milijon sirskih beguncev, poudarjajo lokalni mediji.

»Moramo sprejeti te ljudi, a tisti, ki ne mislijo tako, naj odidejo iz Nemčije,« je javno sporočil nemškim sorojakom leta 2015.

Prejel je tako hude grožnje s smrtjo, da ga je morala varovati policija.

Njegove besede so sprožile veliko razburjanja, pravo nevihto v desničarskih krogih. Prejel je tako hude grožnje s smrtjo, da ga je morala varovati policija.

Toda do bridkega konca je ostal simbol podpore odprtim vratom za sirske begunce, zdaj pa je njegova smrt znova povzročila poplavo sovraštva na svetovnem spletu, predvsem na Facebooku in YouTubeu.

»Umor??? Sam je skočil brez padala,« je cinično komentiral eden od prvakov skrajno desne AfD na Facebooku likvidacijo znanega politika.

Državni tožilec iz Kassela je že napovedal, da bo preveril, katere objave na socialnih omrežjih so lahko kazensko pregonljive. Ob tem smatra za odgovorne tudi same operaterje socialnih platform, zato ni dvoma, da bodo tudi ti »kršitelji sankcionirani z zajetnimi denarnimi kaznimi«.

Za desnico in naciste pa je zadeva jasna, piše magazin Stern: »gre za atentat« in »Lübcke si je to zaslužil.«

»Umor??? Sam je skočil brez padala,« je cinično komentiral eden od prvakov skrajno desne AfD na Facebooku grozljiv umor znanega politika.

Lübckejeva smrt se proslavlja na internetu na skrajno ogaben in nečloveški način, ob Sternu opozarja tudi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kolegi iz CDU pa Walterja Lübckeja opisujejo kot človeka, ki ga »ni bilo strah povedati, kar misli.«

Takšna gonja ne bi smela ostati brez posledic, ne samo za tiste, ki širijo sovraštvo preko socialnih omrežij, svari FAZ.

Brez takšnih platform, kot sta YouTube in Facebook, bi bil takšen plaz sovraštva nepredstavljiv in čas je, da tudi sami začnejo prevzemati odgovornost – so poudarili v komentarju v uglednem frankfurtskem časniku.

Predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier je omenjene sovražne komentarje na socialnih omrežjih označil za »sramotne, odvratne, gnusne, v vseh pogledih zavržne«.

Medtem se vrstijo teorije zarote in iščejo možni motivi umora, tudi med osumljenci iz vrst skrajne desnice.

Tudi minister za zunanje zadeve Heiko Maas je prek Twitterja izrazil zgražanje nad dejstvom, kako so se desničarski jastrebi spravili nad mrtvega Walterja Lübckeja.

»Lokalni politiki in prostovoljci so si zaslužili naše spoštovanje. Naša demokracija lahko uspeva le s vsakodnevnim delom na terenu,« je pristavil Maas.

Skrajna desnica medtem odkrito slavi smrt v Nemčiji sicer priljubljenega politika in seje nove grožnje vsakomur, ki ne misli tako kot oni.

Kolegi iz CDU pa Walterja Lübckeja opisujejo kot človeka, ki ga »ni bilo strah povedati, kar misli«.

Čeprav so meje že dolgo zaprte, so begunci še vedno vroča tema v Nemčiji, konflikt pa se je razvnel tudi znotraj CDU, saj je imela odločitev Angele Merkel ostre nasprotnike tudi v stranki, kar jo je nazadnje prisililo, da odstopi kot voditeljica stranke in najavi svoj odhod iz politike po koncu kanclerskega mandata leta 2021.

Medtem se vrstijo teorije zarote in iščejo možni motivi umora, tudi med osumljenci iz vrst skrajne desnice.

Telo žrtve so namreč našli pol ure po polnoči. Pištole, iz katere je bil Lübcke ustreljen, pa niso našli, je potrdila policija.

Pištola, iz katere je bil Lübcke ustreljen, ni bila najdena, je potrdila policija.

Umrl je v ponedeljek zgodaj zjutraj v bolnišnici, potem, ko poskusi oživljanja niso uspeli. Zdravniki so ga razglasili za mrtvega dve uri po tem, ko je eden od družinskih članov našel nezavednega Lübckeja ležati na terasi pred hišo.

V vasi je takrat še vedno potekalo rajanje, karneval je bil na vrhuncu ...

Obdukcija je pokazala, da je bila krogla izstreljena v njegovo glavo iz neposredne bližine, kar daje vetra v jadra ugibanjem, da je šlo za usmrtitev.

Kraj zločina, vir: screenshot YouTube
Obdukcija je pokazala, da je bila krogla izstreljena v njegovo glavo iz neposredne bližine, kar daje vetra v jadra ugibanjem, da je šlo za usmrtitev.

Javnost se sprašuje, kako je mogoče, da nekdo pride na kraj zločina z vedrom vode in gobico ter prizorišče temeljito očisti in opere?

Mediji, na podlagi virov iz preiskave razkrivajo, da je znanec umorjenega, ki dela v sanitarni službi, želel nekoliko urediti mesto nesreče, da ne bi bilo preveč šokantno za svojce žrtve. In tako je hkrati spral možne sledi zločina z dela terase ...

Za zdaj ni dokazov, da je bil umor politično motiviran, je poskusila pomiriti javnost predstojnica kriminalistične policije v Hessnu Sabine Thurau. Toda preiskava je usmerjena »v vse smeri,« je hitro dodala.

Kljub trditvam iz vrha policije, da ni nobenih sledi, da bi bil umor politično motiviran, mnogi menijo, da sledovi umora vodijo do burne razprave iz oktobra 2015 v Lohfeldnu.

Po eni različici, se je Walter Lübcke usodnega večera sprehodil do kraja, kjer je potekalo rajanje, in tam srečal neznanega človeka. Toda policija tega ni potrdila in je pozvala medije, da ne širijo špekulacij.

Kljub trditvam iz vrha policije, da ni nobenih sledi, da bi bil umor politično motiviran, mnogi menijo, da sledovi umora vodijo do burne razprave iz oktobra 2015 v Lohfeldnu v bližini Kassela.

Na srečanju, ki se ga je takrat udeležilo več kot 800 ljudi, je bilo veliko gorečnih nasprotnikov liberalne politike priseljevanja, ki jo je zagovarjala Angela Merkel, ki je za nekaj mesecev odprla nemške meje za begunce iz v vojni razdejane Sirije.

Najbolj zagnani nasprotniki priseljenske politike nemške kanclerke so večkrat grobo prekinili Lübckejev govor.

Toda on je nasprotnike poskušal prepričati s sporočili, da sta ljubezen do bližnjega in krščanske vrednote ključnega pomena za življenje v Nemčiji.

»V naši državi je vredno živeti. Tu mora človek stremeti k vrednotam. Kdor ne deli teh vrednot, lahko gre kamorkoli in zapusti to državo, če se z njimi ne strinja. To je svobodna odločitev vsakega Nemca,« je prepričano dejal krščanski demokrat.

Kljub grožnjam pa je bil do zadnjega diha prepričan, da sta sočutje in usmiljenje do preganjanih, tudi ko ti prihajajo iz Sirije in so nekoliko temnejše barve kože – ključnega pomena za Nemčijo, za Evropo.

V poplavi groženj in sovražnih komentarjev iz leta 2015 je bil na enem desničarskem blogu objavljen tudi domači naslov sedaj umorjenega politika.

Kljub grožnjam pa je bil do zadnjega diha prepričan, da sta sočutje in usmiljenje do preganjanih, tudi ko ti prihajajo iz Sirije in so nekoliko temnejše barve kože – ključnega pomena za Nemčijo, za Evropo.

Sočutje za begunce iz vojnih območij in pomoči potrebnih sta bila zanj temelja krščanske etike.

Nikoli se ni odrekel svojim prepričanjem, kljub dejstvu, da je zaradi njih dobil - veliko sovražnikov ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek