REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sodnik: »Ves čas so me hoteli odstraniti s sojenja, zdaj sem v kazenskem postopku, ker za tožilstvo nisem pošteno sodil«

Sodnik: »Ves čas so me hoteli odstraniti s sojenja, zdaj sem v kazenskem postopku, ker za tožilstvo nisem pošteno sodil«Tožilka Blanka Žgajnar in sodnik Zvjezdan Radonjić

Novica, da je Milko Novič oproščen obtožbe umora Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta, je na socialnih omrežjih izzvala burne odmeve.

Sodba je sledila včerajšnjim zaključnim besedam obrambe, ki je predlagala oprostilno sodbo, kljub zahtevam tožilstva, da Noviča obsodi na 25 let zapora.

Toda ne toliko zaradi (pričakovane) oprostilne sodbe po vsej maratonski pravosodni rašomonijadi, ki smo ji bili v preteklih letih priča skupaj z Novičem in njegovo družino, ampak predvsem zaradi iz več odmevnih sodnih procesov javnosti dobro znane tožilke Blanke Žgajnar, pa tudi zaradi samega poteka sojenja, ki je kazalo na zelo resne razpoke v domačem sodišču.

Sodba je sledila včerajšnjim zaključnim besedam obrambe, ki je predlagala oprostilno sodbo, kljub zahtevam tožilstva, da Noviča obsodi na 25 let zapora.

Milko Novič
Milko Novič in prizorišče kafkovsko bizarnega sodnega procesa

Sabina Zonta je med prvimi na Twitterju objavila (zdaj že zelo) odmevne besede razpravljajočega sodnika: »Noviča nič ne povezuje s krajem kazenskega dejanja. /…/ Ves čas so me hoteli odstraniti s sojenja, zdaj sem v kazenskem postopku, ker za tožilstvo nisem pošteno sodil. Čez en mesec bom najbrž v suspenzu, uničil sem si kariero. Zadeva očitno sega v vrhove pravosodja.«

Uporabnica Twitterja Yrenia Yana se je prva obregnila o razvpito tožilko: »In Žgajnarca, ki je zastarala župana Ljubljane Zorana Jankoviča, ki je za*rala sojenje Balkanskemu bojevniku, ki je nedolžnega Noviča preganjala, bo zdaj še sodnika preganjala.«

Žgajnar in Janković
Državna tožilka Blanka Žgajnar in župan Zoran Janković

Z njenim mnenjem so se mnogi strinjali.

Bond007 izpostavlja dejstva, namreč da »si suspenz zaslužijo: tožilka Žgajnar, forenzik Sabljić, (ki ne loči smodnika od sperme), miličnik Majhenič, (ki je vehementno trdil, da je morilec zagotovo Novič) in vsi sodniki do sedaj, ki so serijsko izrekali krivične sodbe, (kar se je izkazalo danes).«

Tudi Miha Vrbinc je izrazil občudovanje nad pogumnostjo sodnika, ki si je po razglasitvi sodbe dovolil »čustven moment« - kot so to poimenovali elektronski mediji -, in javnosti razgalil stisko, v kateri se je znašel, zaradi tega, ker si je upal spisati sodbo po svoji vesti in ne po pričakovanjih njegovih kolegov v sodniški halji, kljub pritiskom tožilstva.

»Sodniku, ki ob razglasitvi sodbe pove o pritiskih, bi moral biti zgled ostalim sodelavcem. Zgled pokončnega človeka, zavezanega resnici. Ne glede na epilog, so dr. Noviču vzeli precej let življenja, sodnik pa je preprečil nadaljevanje te tragedije. Vprašanje, ali bodo iskali naprej«, je na Twitterju sklenil Vrbinc.

Plaz takih in podobnih objav in komentarjev je sprožil sam sodnik, predsednik sodnega senata, Zvjezdan Radonjić, ki je v izreku sodbe poudaril, da je jasno, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti od doma do kraja umora.

Sodnik Zvjezdan Radonjić je v izreku sodbe poudaril, da je jasno, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti od doma do kraja umora.

Sodnik je, še pred zaključnimi besedami namreč prebral uradni zapisnik z nedavne rekonstrukcije dogajanja v času umora, ko so na terenu merili čas, ki bi ga Novič potreboval od domačega naslova do kraja umora.

Merjenje je po besedah sodnika pokazalo, da bi za to potreboval od 11 do 14 minut, v realnem času, to je pred novoletnimi prazniki, ko je gneča večja, pa od 15 do 18 minut.

Toda čas, ki ga je Novič imel na voljo, da pride na kraj umora in tega izvede, znaša v najslabšem primeru osem minut, je opozoril sodnik in ob tem spomnil na ugotovitve vrhovnega sodišča, ki je ugodilo zahtevi za revizijo prvega sojenja, pa je bil ta čas lahko še krajši, in sicer šest minut, je navedel sodnik.

V obrazložitvi sodbe je zato ugotovil, da »ne samo, da ni dokazov, da je (Novič) kriv, ampak je popolnoma dokazano, da ni storilec«. Tudi bazne postaje mobilne telefonije, na katere se je v času umora in po njem priklapljal Novičev telefon, ko je ta prejel in poslal nekaj sms-sporočil, po sodnikovih besedah ne dokazujejo obdolženčeve krivde.

Sodniku se prav tako zdi nemogoče, da bi Novič praktično s kraja umora odgovarjal na šaljiva sporočila, ki mu jih je pošiljal neznanec, na kar je povsem jasno tudi nakazal, da bi Jamnikov umor lahko bil povezan z nagovarjanjem k umoru še enega izmed vodilnih na Kemijskem inštitutu - Janeza Plavca, zaradi česar na sodišču poteka sojenje Michelu Stephanu.

Naposled je sodnik Radonjić tožilstvo javno pozval, naj začne preiskovati, kako so potekali nekateri posli na Kemijskem inštitutu, ter opozoril na hude pritiske, ki jih je bil deležen tekom postopka - že takoj po prvih narokih so se namreč začeli pritiski na predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira in da naj začne soditi, kot je treba.

»To, da je imel Novič pošteno sojenje, je pogojeno z odločitvijo, da si uničim kariero,« je razkril razpravljajoči sodnik Zvjezdan Radonjić.

Med drugim naj bi njegovo kaznovanje predlagal vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan.

Deležen je bil tudi številnih izmišljotin v medijih in brskanja po njegovem zasebnem življenju, je povedal.

Zato te pritiske razume kot nedvomno sporočilo in to je, da kot sodnik ne sme soditi pošteno.

Kdo pa stoji v ozadju vsega tega dogajanja sicer ne ve, je pa prepričan, da odločitve segajo v same vrhove pravosodja.

Razkril je še, da zato ker je Noviču želel zagotoviti pošteno sojenje pričakuje, da ne bo nikoli napredoval, čez mesec dni pa da bo verjetno tudi v suspenzu.

»To, da je imel Novič pošteno sojenje, je pogojeno z odločitvijo, da si uničim kariero,« je dodal.

Mnogi so na svetovnem spletu sodniku čestitali »iz srca, ker je eden redkih pogumnih, končno nekdo, ki pozna tisti 'nagravžni' del o dokazovanju«, in ker je »pokončen človek, kakih je žal malo v Sloveniji.«

Če povzamemo mnenje večine, se glasi nekako takole: »Grozljivo je to kar se dogaja v SLO v vseh vejah oblasti«. Oziroma »To je znak za alarm. Če sodnik to izjavi, pomeni da sodstvo ni avtonomno,« je strnil pulz javnega mnenja na socialnih omrežjih Sergej Pušnar.

Borut Vrščaj zato predlaga: »Ustvariti je treba fronto za boj proti Globoki državi. Povezati pokončne sodnike in poštene tožilce in udariti s skrbno načrtovano akcijo.«

Nekateri so v spornem dogajanju prepoznali, da »smo res mafijska država«, tretji pa »sago o skorumpirani veji oblasti, tokrat že drugi del« in se spraševali »kdaj bo konec tega psihološkega trilerja?«

Naposled se je oglasil Odbor 2015, ki je s tem v zvezi naslovil vprašanja na predsednika države: »Borut Pahor, a boste ukrepal? A je to normalno, da se izvaja pritisk na sodnika? Kaj boste naredil premier g. Šarec Marjan? V zadevi Franc Kangler je policija prirejala dokumente. V zadevi Janez Janša se je zgodil nezakonit odvzem mandata! Kam gre Slovenija?«

Oglasila se je tudi Milkova žena, Marjana Novič, v upanju, »da se ne bo nesreča zgrnila na sodnika samo zato, ker je pošteno sodil.«

In kaj pričakuje Novič od »slepe pravice«?

Novič sicer ne dvomi, da se bo maratonski postopek nadaljeval, saj se bo tožilka Blanka Žgajnar na sodbo pritožila.

Oprostilno sodbo je sicer pričakoval, vendar ostaja previden, ker »kogar je kača pičila, ta se boji zvite vrvi.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek