REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako se je medijski napad na Borisa Popoviča sprevrgel v bumerang za novinarko Eugenijo Carl

Kako se je medijski napad na Borisa Popoviča sprevrgel v bumerang za novinarko Eugenijo CarlEugenija Carl - Matej Sukič

Slovenske lokalne volitve včasih odmevajo tudi zelo daleč. V primeru koprskih so doživele medijski odziv, ki sega vse do Beograda in še dlje. Povod za to pa je bila namera za gradnjo srbske pravoslavne cerkve v Kopru.

V Kopru želijo namreč zgraditi pravoslavno cerkev, prvo po 80-tih letih. Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Kopru Dejan Mandić si je zemljišče ogledal skupaj z županom Kopra Borisom Popovićem, vendar je bil župan nato s strani anonimne bralke, podpisane zgolj z začetnicami, napaden v nekem drugem okolju - v srbskem časniku Danas, ki ima sicer skromno naklado, toda znano je, da pogosto dobiva velike donacije tudi raznih »navladnih« organizacij iz tujine. Podrobnejša analiza tega anonimnega pisma razkriva, da ga je napisal nekdo, ki zna sicer hrvaško, ima pa težave s srbščino.

Evgenija Carl
Eugenija Carl

Po oceni časnika Alo je župan Kopra znan po tem, da neguje multikulturalnost, medtem ko so v pismu "anonimne bralke", (ki ga je objavil Danas), navedli kopico laži o njem. Poleg že znanih obtožb na račun Popovića je rdeča nit tega pisma opisovanje spora med Popovićem in poslovnežem Mandarićem.

Pisec anonimke obtožuje cerkev, da je Popoviču naredila brezplačno reklamo, ko so ga sprejeli na obisku v Beogradu in da želi graditi cerkev na zemlji, ki pripada Milanu Mandariću, ameriškemu poslovnežu srbskih korenin, ki je v več sporih s sedanjim županom Kopra. To pismo je nato v svojem prispevku uporabila novinarka Eugenija Carl.

Časnik Alo: Eugenija Carl je širila versko in nacionalno sovraštvo, kar je popolnoma nepojmljivo v Sloveniji.

Kmalu zatem je sledil odgovor iz Srbije. Kot je poročal časnik Alo je novinarka Eugenija Carl to anonimno pismo uporabila tako, da je še naprej, kot so prepričani, "širila versko in nacionalno sovraštvo, kar je popolnoma nepojmljivo v Sloveniji, glede na to, da je dežela multikulturna in multireligiozna."

V zvezi s tem pa je Alo kar v slovenščini objavil tudi pismo odgovornega urednika TV Koper, v katerem je na doslej neznan način spregovoril o svoji sodelavki. O tem je poročal tudi Požareport.

Matej Sukič, urednik TV Koper je v pismu namreč zapisal: »Kar počne ta novinarka, je skrajno neprimerno, žaljivo do kolegov, uredništva, všečki pa so ji pomembnejši od ugleda RTV, čeprav jo ta hiša dobro plačuje, glede na njen delovni angažma. Eugenije Carl širša javnost dejansko ne pozna dovolj dobro, zato jo - žal - ceni in precenjuje«.

Pismo Matej Sukič

Nenavadno pa je, da skrhani odnosi očitno že dlje časa vladajo znotraj te medijske hiše. Matej Sukič namreč govori tudi o nedelavnosti novinarke, neprimerni komunikaciji s sodelavci in podobno, za kar bi v takšni organizaciji, kot je javna televizija, ki jo plačujejo praktično vsi državljani Slovenije, verjetno morali uporabiti druge ukrepe in ne javno jadikovanje nad "lenobo" kolegov.

Iz pisma pa je tudi očitno, da je bi prispevek Eugenije Carl 'tempiran' na čas volitev, na kar bi lahko bili pozorni tudi v štabu Borisa Popoviča.

Presenetljivo je, da si odgovorni urednik, šef Eugenije Carl, tej novinarki preprosto ne upa nič reči in raje kar strpno dopušča evidentno zlorabo medija, in to celo državne televizije.

Iz pisma pa je tudi očitno, da je bi prispevek Eugenije Carl »tempiran« na čas volitev, na kar bi lahko bili pozorni tudi v štabu Borisa Popovića, saj gre v tem primeru za očitno zlorabo državnega medija v škodo enega kandidata za župana, ki v Kopru očitno še zmeraj uživa veliko podporo ljudi.

Če je to skupaj z anonimko v Danasu celo del medijsko orkestriranih napadov na Popovića, ki se vodijo iz tujine in je v ozadju spopad med Mandarićem in Popovičem, pa je takšna pristranskost Eugenije Carl še toliko manj sprejemljiva.

Očitno pa je, da je medijski napad na Popovića, – ki v Srbiji prav tako ni brez zvez in svetovalcev – tokrat rezultiral v medijskem bumerangu za Eugenijo Carl.   

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek