REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lokalne volitve: V Ljubljani prepričljivo zmagal Janković, v Mariboru Arsenovič in Kangler še v drugi krog

Lokalne volitve: V Ljubljani prepričljivo zmagal Janković, v Mariboru Arsenovič in Kangler še v drugi krogVIR: Insajder.com

V Sloveniji so danes potekale lokalne volitve. Na njih so državljani in prebivalci z volilno pravico odločali, komu bodo zaupali svoj glas v naslednjih štirih letih. Na sedmih volitvah od samostojnosti države je na 3200 voliščih lahko 1,7 milijona volilnih upravičencev izbiralo vodilne v 212 občinah.

Svoj glas je na lokalnih volitvah oddalo 668.232 volivcev oziroma 39,28 odstotka volilnih upravičencev. Najvišja volilna udeležba je bila v Solčavi (90,99 odstotka), najnižja pa v Vojniku (24,85 odstotka). Med mestnimi občinami je največ ljudi glasovalo v Slovenj Gradcu (43,22-odstotna volilna udeležba), najmanj pa v Kranju (29,01-odstotna volilna udeležba).

Premier Marjan Šarec je svoj glas na lokalnih volitvah oddal na volišču v Šmarci pri Kamniku. Nekdanji kamniški župan, zdaj premier, je poudaril, da so lokalne volitve izjemnega pomena. Kar se dogaja v lokalni skupnosti, je za občane najbolj pomembno, ker neposredno čutijo rezultate dela, je pojasnil.

Najbolj predvidljive so bile volitve v Ljubljani, kjer je sedanji župan Ljubljane Zoran Janković prejel 58,3 odstotkov glasov in zmagal že v prvem krogu.

Nekdanji kamniški župan, zdaj premier, je poudaril, da so lokalne volitve izjemnega pomena. Kar se dogaja v lokalni skupnosti, je za občane najbolj pomembno, ker neposredno čutijo rezultate dela, je pojasnil.

Najbolj predvidljive so bile volitve v Ljubljani, kjer je sedanji župan Ljubljane Zoran Janković prejel 58,3 odstotkov glasov in zmagal že v prvem krogu. Tako vsaj kažejo rezultati vzporednih volitev, ki jih je za časnik Dnevnik opravila Ninamedia. Njegov glavni konkurent Anže Logar je prejel 31,7 odstotka glasov.

Svoj glas je oddal tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki je volil v Murski Soboti. Ob tem je izrazil željo po dobrem odzivu volivcev na volitvah, saj z udeležbo na volitvah po njegovem mnenju dokazujemo, da smo aktivni državljani. Vse kaže tudi, da se bosta v mariboru v drugem krogu pomerila Franc Kangler in Sašo Arsenovič.

Kangler in Arsenovič

Po prvih delnih neuradnih izidih Državne volilne komisije sta največ volivcev v mestni občini Maribor prepričala nekdanji župan Franc Kangler in podjetnik Sašo Arsenovič. Arsenovič je po preštetih 38 odstotkih glasov prejel 37 odstotkov glasov, Kangler pa 33 odstotkov.

Arsenovič je prejel 37 odstotkov glasov, Kangler pa 33 odstotkov glasov

Zadnja javnomnenjska raziskava časnika Večer mu je napovedala prvo mesto, medtem ko je drugo mesto pripisala političnemu novincu Arsenoviču, ki nastopa kot županski kandidat SMC. Arsenoviča podpirajo arhitekt Gregor Reichenberg, prometni inženir Samo Peter Medved, ravnatelj Ivan Lorenčič in kulturna delavka Zora A. Jurič. Vse torej kaže, da Andrej Fištravec ne bo več župan Maribora.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek