REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pirati oropali razbitine ladij iz druge svetovne vojne

Pirati oropali razbitine ladij iz druge svetovne vojneLadja z železom - kitajska

 

Velika Britanija je sporočila, da bo sodelovala z Indonezijo in Malezijo, da bi raziskala trditve, da so razbitine štirih vojaških ladij iz druge svetovne vojne oropali pirati.

Britanski obrambni minister Gavin Williamson je dejal, da je "zelo zaskrbljen" zaradi omenjenih navedb ter da bo Britanija tesno sodelovala z oblastmi Indonezije in Malezije, da bi razjasnili vsa dejstva, povezana s tem primerom.

Londonski Daily Mail trdi, da so razbitine štirih britanskih ladij v bližini obal Malezije in Indonezije oropali kitajski pirati ter tako oskrunuli zadnje počivališče umrlih britanskih vojakov in civilistov zato, da bi ukradli kovine in jih prodali kot sekundarne surovine.

Štiri vojaške ladje, za katere se sumi, da so bile tarča piratov, so leta 1942 plule pod britansko zastavo in prevažale evakuirane osebe, ko so jih napadli in potopili japonski bombniki.

Associated press poroča, da so bile razbitine britanskih ladij tudi v preteklosti pogosta tarča roparskih pohodov tolp na tem območju.

Agencija navaja, da se potopljene vojaške ladje štejejo za vojna pokopališča, ker so v njih posmrtni ostanki več sto civilistov in mornarjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek