REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zmaga Slovenije nad Španijo odmeva po svetu, veselijo se je tudi v državah naslednicah nekdanje Jugoslavije…

Zmaga Slovenije nad Španijo odmeva po svetu, veselijo se je tudi v državah naslednicah nekdanje Jugoslavije…Dončić v tekmi proti Španiji. Vir: Twitter

Zmaga slovenske košarkaške reprezentance po napeti tekmi z ekipo Španije je sprožila vihar komentarjev po vsem svetu.

Slovenska košarkarska reprezentanca je namreč po veliki drami v zadnji tekmi skupinskega dela olimpijskih iger v Tokiu premagala Španijo in v svoji skupini osvojila prvo mesto.

Med tekmo se je izkazal predvsem Klemen Prepelič.

Španci so namreč na vse pretege omejevali akcije Luke Dončića, ki je tekmo končal pri 12 točkah, 14 skokih in 9 asistencah, kar je pomenilo, da mu je le ena asistenca zmanjkala do trojnega dvojčka.

Več ni mogel narediti zaradi treh hitrih prekrškov v začetku tekme.

Slovenija-Španija
Vir: Twitter

Po uvodnih štirih trojkah so vodili s 17:12, vendar je Rudy Fernandez od tega zadel dve.

Slovensko ekipo je ovirala predvsem španska conska obramba, s katero so želeli odrezati Dončića in njegove prodore.

Zato pa je po slabih osmih minutah poskrbel za trojko z občutne razdalje, s katero je znižal na 16:19 in tako dosegel prvi met iz igre.

Po tretji osebni napaki Dončića so Španci prevzeli vodstvo, toda po trojkah Alekseja Nikolića in kapetana Eda Murića je Slovenija prvič na tekmi prišla do vodstva pri 26:24.

Ob vstopu v drugi polčas so znova vodili Španci, toda v dramatičnem zaključku je slovensko moštvo spremenilo rezultat.

Po štirih zaporednih točkah in zabijanju naturaliziranega Mika Tobeyja je slovenska izbrana vrsta prišla do prednosti pri 72:70.

Slovenija - Španija
Vir: Twitter

Pri boju za vsako žogo je bil vse boljši Prepelič.

Najprej s trojko in nato še v sodelovanju s klubskim kolegom pri Valencii Tobeyjem.

Prepelič se je tudi na koncu izkazal kot hladnokrven igralec, ko je 13,4 sekunde pred zadnjim zvokom sirene ostal zbran in zadel oba prosta meta za 90:87.

Vodstvo je še povečal mlajši od bratov Dragić, potem ko je zadel oba prosta meta za 92:87, s trojko po izgubljeni žogi Špancev pa je kapetan Murić zmago Slovenije ozlajšal z rezultatom s 95:87.

Rezultatov se veselijo tudi številni navijači v nekdanjih republikah nekoč skupne države.

Slovenija - Španija
Vir: Twitter

»Slovenci so košarkaška sila: Dončić in tovariši so zrušili Španijo, zvezda Dalasa na asistenco trojnega doubla« so poročale srbske Večernje Novosti.

»Pa kje so jim meje? Slovenci zrušili tudi svetovne prvake, maestralni Dončić še enkraj zrušil veliki rekord,« poroča hrvaška Hina in objavlja Jutarnji list.

»Spektakularna tekma v Tokiu: Slovenija premagala Španijo in si zagotovila lažji žreb v četrtini finala,« poroča sarajevsko Oslobođenje in hvali »odlično tekmo.«

Slovenska ekipa je edina, ki se je s področja nekdanje Jugoslavije, nekdanje košarkaške velesile prebila na Olimpijado in ni nenavadno, da imajo slovenski košarkarji tudi veliko navijačev iz teh držav, s katerimi nekatere povezujejo tudi tesne družinske in sorodstvene vezi.

Delite članek