REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Vox Populi, Vox Dei«: Musk napovedal splošno amnestijo za prepovedane račune na Twitterju

»Vox Populi, Vox Dei«: Musk napovedal splošno amnestijo za prepovedane račune na TwitterjuMusk pomembne odločitve pogosto prepušča - glasovanju. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Na zahvalni dan v ZDA pogosto »amnestirajo« enega purana oziroma purico (in pokončajo na tisoče drugih), tokrat pa je novi šef družbenega omrežja Twitter napovedal drugačno amnestijo.

Šef Twitterja Elon Musk je obljubil, da bo razširil »splošno amnestijo« na nedoločeno število suspendiranih uporabnikov in to samo teden dni po razveljavitvi dosmrtne prepovedi uporabe platforme nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu.

»Ljudje so spregovorili. Amnestija se začne naslednji teden,« je Musk tvitnil na zahvalni dan. Dodal je »Vox Populi, Vox Dei«, latinski izraz, ki pomeni, da je »glas ljudstva je glas Boga.«

Izvršni direktor SpaceX in podjetja Tesla je v sredo na Twitterju sicer sprožil anketo, v kateri je vprašal uporabnike in sledilce, ali naj Twitter »ponudi splošno amnestijo za začasno blokirane račune, pod pogojem, da niso kršili zakona ali se ukvarjali z vsiljeno pošto?«

Od več kot 3,1 milijona uporabnikov, ki so sodelovali, jih je 72,4 odstotka glasovalo 'za', 27,6 odstotka pa 'ne'.

V ločenem sporočilu je Musk tudi obljubil, da bo začel osvobajati in ponujati v uporabo ogromno število uporabniških imen, ki so jih prej zasedli roboti in troli.

Odkar je prejšnji mesec kupil Twitter za 44 milijard dolarjev, se Musk sicer sooča z vse večjimi kritikami, ker je odpustil na stotine zaposlenih in razveljavil trajno ukinitev številnih pomembnih računov, vključno z računom nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa po podobnem javnem glasovanju.

Nekateri analirtiki pa ugotavljajo, da s svojimi ukrapi Musk dejansko osvobaja najboljše potenciale podjetja.

Musk je obljubil, da bo preoblikoval platformo in jo spremenil v svetilnik svobode govora, pri čemer je dejal, da je 'za prihodnost civilizacije' pomembno imeti digitalni mestni trg, kjer bi lahko razpravljali o številnih prepričanjih.

Medtem ko so kritiki trdili, da Muskova dejanja spodbujajo sovražni govor, nadlegovanje in dezinformacije, je Musk zavrnil obtožbe, da je nekakšen »desničarski bav-bav« in vztrajal, da Twitter v njegovi lasti ni prepovedal račune nobenih levičarjev, niti zaradi »popolnih laži.«

Toda - kot pričata tvita zgoraj - temu očitno ni tako.

Koliko uporabnikov bi bilo upravičenih do amnestije, bomo še videli.

Ta teden je platforma že obnovila račun članice predstavniškega doma Marjorie Taylor Greene, katere osebni račun na Twitterju je bil trajno prepovedan od začetka januarja 2022 zaradi objavljanja »napačnih informacij« o pandemiji covida-19.

Musk pa je dejal, da Alexu Jonesu ne bo obnovil računa, ker nima usmiljenja do nekoga, ki je smrt otrok uporabil za svoj vpliv.

Musk je obljubil, da bo preoblikoval platformo in jo spremenil v svetilnik svobode govora, pri čemer je dejal, da je »za prihodnost civilizacije« pomembno imeti digitalni mestni trg, kjer bi lahko razpravljali o številnih prepričanjih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek