REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Izoli stari in zavrženi predmeti začenjajo novo življenje

V Izoli stari in zavrženi predmeti začenjajo novo življenjeOblazinjen stol Vir: TurboSquid

Javno podjetje Komunala Izola je s partnerji projekta Uporabni odpadki dopoldne odprlo novo enoto Centra uporabnih predmetov v mestnem jedru Izole. Prostore stare, dolgo zapuščene pekarne so prelevili v okolju prijazen prostor, kjer se lahko izmenjajo vsi manjši predmeti, ki polnijo domove in tratijo dragoceni prostor.

Center uporabnih predmetov je plod projekta Uporabni odpadki oz. prenosa dobre prakse zmanjševanja odpadkov na inovativen in okolju prijazen način, ki ga sofinancirata ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropski sklad za regionalni razvoj. V projektu poleg Komunale Izola sodelujejo še Okolje Piran, zelena turistična agencija Istraterra in podjetje Laky sortiranje, ki na lokalnem območju skrbi za zbiranje in predelavo odsluženega tekstila.

Z izmenjavo lahko obenem nekoga osrečimo ter postanemo odgovornejši potrošniki, so sporočili z izolske komunale.

V izložbah in na dogodkih lahko obiskovalci spoznajo dobre prakse kreativnih posameznikov ali mikro podjetij, ki ustvarjajo iz odpadkov, v ozadju centra pa se nahaja še prostor, ki bo po fazah projekta ponujal možnost predelave in nadgradnje odsluženih predmetov.

Poleg oblačil, igrač, športne opreme, izdelkov za dom in vseh drugih uporabnih predmetov na voljo za izmenjavo ali po simbolični ceni je v centru možno tudi oddati drobne nevarne odpadke, kozmetiko, baterije in neuporabna zdravila. Od jeseni pa bo tam možno tudi plačevanje položnic za storitve zbiranja in odvoza odpadkov, so še navedli v komunali.

Z izmenjavo lahko obenem nekoga osrečimo ter postanemo odgovornejši potrošniki, so sporočili z izolske komunale.

Ob ponedeljkih in četrtkih bo nova enota centra odprta popoldne, in sicer med 14. in 18. uro, ostale delovne dni v tednu pa dopoldne od 9. do 13. ure.

Komentarji