REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Su-35 proti F-22: Katero letalo bi prevladalo v zračnem dvoboju?

Su-35 proti F-22: Katero letalo bi prevladalo v zračnem dvoboju?Za razliko od »raptorja« ima Su-35 ogromne oborožitvene zmogljivosti, saj je opremljen z 12 zunanjimi obesnimi točkami za nošenje različnih tipov raket zrak-zrak in zrak-zemlja. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriški lovec F-22 »raptor« velja za eno najboljših bojnih letal pete generacije, njegov glavni adut pa je zelo majhen radarski odboj, torej tehnologija prikritosti (stealth), ki ga naredi »nevidnega« za sovražne radarje.

Ko pa ameriškega »raptorja« postavijo proti ruskemu Su-35, obstaja velika verjetnost, da bi v primeru bližnjega srečanja v zraku zmagalo letalo Suhoj, poroča EurAsian Times, ki se sklicuje na raziskave in mnenja nekaterih ameriških strokovnjakov in nekdanjih pilotov.

Čeprav sodi večnamensko bojno letalo Su-35 v četrto generacijo, natančneje 4,5, ima to letalo v primerjavi z ameriškim tekmecem zelo visoko manevrsko sposobnost, je večje, hitrejše in ima večji doseg.

Za razliko od »raptorja« ima Su-35 ogromno oborožitvenih zmogljivosti, saj je opremljen z 12 zunanjimi obesnimi točkami za nošenje različnih tipov raket zrak-zrak in zrak-zemlja, kar je prva prednost ruskega letala v bližnjih srečanjih. Vir: Posnetek zaslona, X

Po drugi strani pa lahko F-22 zaradi svoje nizke radarske odbojnosti zaklene tarčo na svojem navigacijskem radarju, preden ga sovražno letalo zazna.

Prav zato, ker je bil pri razvoju »raptorja« poudarek na stealth tehnologiji, je večina oborožitve tega letala v standardni konfiguraciji nameščena v notranjosti letala. Možna je tudi montaža štirih držal za orožje ali rezervoarje goriva, na zunanjih točkah vzmetenja pod krilom, vendar bi to negativno vplivalo na njegovo »nevidnost«.

Za razliko od »raptorja« ima Su-35 ogromno oborožitvenih zmogljivosti, saj je opremljen z 12 zunanjimi obesnimi točkami za nošenje različnih tipov raket zrak-zrak in zrak-zemlja, kar je prva prednost ruskega letala v bližnjih srečanjih.

Največja težava ameriškega »raptorja« pri hipotetičnem srečanju s Su-35 ne bi bila manjša količina orožja, temveč odsotnost infrardečega sistema za iskanje in sledenje (IRST, Infra-Red Search and Tracking).

Gre za sistem, ki ga uporabljajo skoraj vsa bojna letala za doseganje premoči v zraku, namenjen pa je odkrivanju in sledenju objektov, ki oddajajo infrardeče sevanje, kot so letala in rakete.

Ta komponenta deluje kot pasivni senzor, kar pomeni, da ne oddaja lastnih signalov, temveč zaznava infrardeče sevanje drugih letal.

Zato IRST zagotavlja veliko prednost v situacijah, ko ni mogoče uporabiti radarja – med prikritimi misijami ali v okolju, kjer prihaja do elektronskih motenj.

Njegovo delovanje je sestavljeno iz več faz. Sistem najprej pregleda okolje, da zazna vire infrardečega sevanja, in ko ga zazna, začne analizo, da na podlagi specifičnega IR-odboja ugotovi, za kakšno vrsto tarče gre.

Ta postopek je mogoče izvesti večkrat v eni sekundi, kar omogoča IRST-u, da sledi premikajočim se ciljem z visoko natančnostjo.

Zaradi teh lastnosti imajo letala, opremljena s sistemom IRST, številne prednosti.

Predvsem zato, ker gre za pasiven sistem, IRST ne razkrije lokacije letala kot radar, zaradi česar je idealno orodje za prikrite operacije.

Prednost sistema je tudi v tem, da lahko zazna cilje na velikih razdaljah in v razmerah, kjer radar ne bi bil tako učinkovit – med močnimi padavinami ali v gostem dimu.

Poleg tega, ker za identifikacijo ciljev uporablja IR-odboj, ga je izjemno težko »pretentati« z vabami ali  drugimi protiukrepi, ki se uporabljajo proti radarju.

Končno je največja prednost sistema IRST, ki je zelo pomembna za potencialni boj Su-35 in F-22, sposobnost odkrivanja stealth letal, ki jih radar ne more zaznati.

Glavni razlog, zakaj ameriško letalstvo sistema IRST ni namestilo na F-22, je finančne narave.

Letalstvo ZDA je namreč med razvojem letala postavilo mejo devetih milijonov dolarjev pri stroških letalske elektronike, ki bi po prvotni zasnovi stala kar 16 milijonov.

Vendar letalske sile ZDA niso zagotovile natančnih smernic o tem, kateri sistemi bi morali biti izvzeti, da bi bila letalska elektronika cenejša, odločitev o tem so pač prepustile proizvajalcu. Tako se je proizvajalec - Lockheed Martin nespametno odločil, da bodo IRST in stranski radarji med opremo, ki jo je treba odstraniti iz zasnove letala.

Po drugi strani pa ima Su-35 zelo zmogljiv IRST, ki ga sestavljajo kamera, označevalnik tarče, laserski daljinomer in infrardeči senzorji. Prisotnost tega sistema, skupaj z vrhunskimi zmogljivostmi za bližnje dvoboje in bistveno nižjo ceno posameznega letala, dajejo jasno prednost ruskemu letalu v primerjavi z »raptorjem«.

Takšno mnenje je izrazil tudi obramboslovec Alex Lockie, ki meni, da bi Su-35 hitreje opazil F-22 v dvoboju na bližino ali v misiji prestrezanja.

S tem se strinja tudi podpolkovnik in pilot ameriške vojske David Berke, ki je izjavil, da se s F-22 nikoli ne bi spuščal v tesni boj s sovražnikom, ampak bi poskušal izkoristiti glavno prednost »raptorja«, to pa so njegove stealth lastnosti in boj izven vidnega dosega.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek