REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prelomno odkritje: »Gre za redek primer, ko nas lahko starodaven svet nauči nekaj novega«

Prelomno odkritje: »Gre za redek primer, ko nas lahko starodaven svet nauči nekaj novega«Zapis iz Babilona - prva trigonometrijska tablica, pa še boljša od današnjih! Vir: Twitter

Naše običajno prepričanje, da je danes vse boljše kot nekoč, je doživelo nepričakovano srečanje s 3700 let starim dokazom, da to ni vedno res.

Z odkritjem smo dobili 'bolj enostavno, bolj točno trigonometrijo, ki ima očitne prednosti pred našo.'

Dr. Daniel Mansfield in njegova skupina raziskovalcev z univerze South Wales v Avstraliji so namreč pravkar prišli do neverjetnega odkritja: ob preučevanju 3700 let starega klinopisa iz nekdanjega Babilona so ugotovili, da imajo opravka s trigonometrično tablico.

In to kakšno!

Večina zgodovinarjev je bila prepričana, da je človeštvo odkrilo trigonometrijo in preučevanje kotov v trikotnikih šele v času starih Grkov, toda sedaj imamo dokaz, da so to poznali že v Babilonu, okoli 1500 let pred Grki.

»Naša raziskava je pokazala, da Plimpton 322 opisuje obliko pravokotnih trikotnikov na nov način v trigonometriji in to s povsem novo metodo, na podlagi razmerij, ne pa kotov in krogov,« je navdušen dr. Daniel Mansfield.

»Velika skrivnost je bila doslej smisel teh zapisov – zakaj so starodavni zapisi imeli zapisane te zapletene številke? Naša raziskava je pokazala, da Plimpton 322 opisuje obliko pravokotnih trikotnikov na nov način v trigonometriji in to s povsem novo metodo, na podlagi razmerij, ne pa kotov in krogov. Gre za fascinantno matematično delo, ki dokazuje izjemno genialnost. Zapis ne vsebuje samo prve trigonometrične tablice na svetu; to je hkrati tudi prva popolnoma točna trigonometrična tablica zaradi zelo drugačnega pristopa Babiloncev do aritmetike in geometrije. To pomeni, da je to zelo relevantno tudi za moderni svet. Babilonski matematiki niso več moderni že več kot 3000 let, vendar ima to odkritje lahko praktične posledice pri raziskavah, računalniški grafiki in pri učenju danes. Gre za redek primer, ko nas lahko starodaven svet nauči nekaj novega,« je razkril dr. Daniel Mansfield.

Njegov kolega Norman Widberger pa dodaja, da je tablica imenovana »Plimpton 322« nastala najmanj okoli 1000 let pred grškimi in da odpira »nove možnosti ne samo v matematičnem raziskovanju in podučevanju,« kajti z babilonsko tablico smo dobili »bolj enostavno, bolj točno trigonometrijo, ki ima očitne prednosti pred našo.«

Pri tem obstaja še cela vrsta zapisov na glinenih tablicah, med katerimi pa jih je razvozlanih le malo.

Nekateri matematiki na podlagi tega odkritja ocenjujejo, da bo mogoče izboljšati tudi sodobno trigonometrijo.

Delite članek