REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Opozorilo: Pred Savdsko Arabijo je tokrat – zelo mrzla zima!

Opozorilo: Pred Savdsko Arabijo je tokrat – zelo mrzla zima!Savdska Arabija med hudo zimo in poletno vročino. Vir: Twitter

Velike temperaturne spremembe in nihanja, ki jih opažamo po vsem svetu presenečajo tudi kraje, kjer so bile zime običajno mile.

Nacionalni meteorološki center v Savdski Arabiji je tako na primer izdal opozorilo, v katerem je zapisal, da ob tej zimi pričakujejo temperature pod ničlo, kar je za to državo sicer precej neobičajno.

Savdijci med sneženjem
Savdijci med sneženjem.Vir: Twitter

»Vsi predhodni indikatorji kažejo, da bomo vstopili v hladno zimo, v kateri bodo temperature padle pod ledišče,« je dejal predstavnik meteorološkega centra Hussain Al Qahtani za Al Ikhbariya TV.

Na podoben način so Savdsko Arabijo prizadele izjemno visoke temperature že v času poletne sezone.

Datelji
Datelji. Vir: Twitter

Tedaj se je živo srebro povzpelo tudi do 53 stopinj Celzija v senci v nekaterih delih kraljevine, vse to pa po izjemno velikih količinah dežja, ki je padal južno od prestolnice Rijad.

Več zadnjih zim je bilo v zalivskih državah precej ostrih in to bi se lahko ponovilo.

Te države so tako na udaru dveh ekstremov, izjemne vročine poleti in padca temperatur pozimi.

Prodaja dateljev
Prodaja dateljev. Vir: Twitter

To prav tako ni dobro za proizvodnjo datljev, ki jih Savdska Arabija proizvaja s pomočjo svojih 30 milijonov palm in izvaža v več kot 50 držav po svetu, zaradi česar je po izvozu rekorderka.

Cena najboljših, imenovanih »sukari« se lahko giblje kar od 1,33 do 186 dolarjev – za kilogram.

Delite članek